La spital… după alte necazuri…
РУС. MOLD.
» » La spital… după alte necazuri…

La spital… după alte necazuri…

21-02-2016, 15:08
Viziuni: 1 428
  
Versiunea de tipar   
La spital…  după  alte necazuri… Guvernanții știu perfect mizeria în care ne înecăm cu toții și nu mișcă nimeni un deget pentru a schimba ceva. Pentru ei contează funcțiile și noile posibilități de a ne mulge…și mulge… la infinit 

Se știe de multă vreme că sistemul medical din Moldova, inclusiv cel spitalicesc, este la limita dezastrului. Cel mai trist este faptul că și copiii, din păcate, devin victimele acestei situații rușinoase pentru un stat, care pretinde a fi unul european, pentru o guvernare, care se tot precipită în noțiuni de genul «valori» și «principii».

 

Mamele care ajung să-și trateze copiii în spitalele specializate înțeleg cel mai bine care sunt «valorile» factorilor responsabili și cît costă sănătatea copiilor lor pentru ei.

 

Tratăm bronșite și pneumonii în miros de mucegai…

 

Tatiana a ajuns cu micuțul ei de doi ani, cu salvarea, la Spitalul clinic municipal pentru copii nr. 1. Copilul avea febră mare, care nu ceda. Se întîmpla într-o noapte de sîmbătă. A fost internată. Culmea a fost să constate că în salonul de spital se simțea un miros înțepător de mucegai. Acolo urma să fie tratat copilul ei, care prezenta o afecțiune respiratorie. Unde mai pui că în același salon se mai tratau alți trei copii. Imaginați-vă situația — un salon de nici 10 metri pătrați și opt suflete — patru copii și patru mămici, care stau zi și noapte la un loc și respiră același aer mucegăit. Asistentele, sărmanele, au strîns din umeri… ce pot să facă, că doar nu ele se fac responsabile de bunăstarea saloanelor spitalicești. «Primăvara trecută s-a făcut reparație și s-au dat pereții cu soluție anti-mucegai, dar…», ne-a spus asistenta cu un oarecare ton de vinovăție, deși, categoric mucegaiul din saloane nu este problema cadrelor medicale. Poate ar fi cazul să-și bată capul administrația...


Apa caldă un lux…

 

Moldovenii au învățat să se mulțumească cu ce este… Nu vorbim despre grupurile sanitare, care ar trebui, cred, să existe în fiecare salon, mai ales într-un spital pentru copiii. Bun, pentru ca asta să se întîmple trebuie să mai treacă zeci de ani… dacă nu mai mult. Deocamdată, în saloanele spitalului municipal pentru copii nr. 1 sunt doar chiuvete. Mulțumim și pentru atît…

 

Numai că nu este clar un lucru… de ce din robinete curge doar apă rece ca gheața? Imaginați-vă un copil, care trebuie spălat de zeci de ori pe zi pe mînuțe, este spălat cu apă rece… și acest copil este tratat de bronșită sau pneumonie… Unde mai pui că printre pacienți sunt și o mulțime de copiii, care nu merg la oală. Mămicile știu ce înseamnă asta. Dar pentru ca să aibă acces la apă caldă, sunt nevoite să iasă practic din secție, pentru că acolo este dușul comun (pentru copii și maturi) și doar acolo curge apa caldă.

 

Incubator de bacterii și infecții

 

Am auzit, anterior, și alte istorii precum că după tratamentul de spital, la cîteva zile de la externare, copilul prezintă, din nou, semne de boală. Evident, reieșind din schema de internare și tratament… Tatiana povestește că, din secția de internare, copilului ei i s-a indicat tratament antibiotic intramuscular. Femeia a protestat și a întrebat dacă nu cumva copilul ei nu are nevoie de antibiotic. «Poate e o viroză?» — a întrebat mămica îngrijorată. Răspunsul a fost pe cît se poate de simplu și neașteptat: «La noi în secții toți copiii care se internează primesc antibiotic». Frumos… asta în condițiile în care, la televizor, specialiștii în domeniu par atît de îngrijorați și versați, îndemnă populația să nu apeleze la tratament antibiotic pentru că acestea sunt inutile și chiar dăunătoare în cazul gripelor și virozelor. Ei, da ce mai contează asta… Tatiana mai spune că fiind internată de sîmbătă noaptea, abia luni copilului ei i s-au făcut toate investigațiile de rigoare, inclusiv, analiza de sînge. Bine că micuțul ei chiar avea nevoie de tratament antibiotic… putem spune că a avut noroc. Dar dacă nu? Ce se putea întîmpla pînă luni și care ar fi fost explicația medicilor… s-a adresat tîrziu la medic? Se întreabă Tatiana și ne întrebăm și noi — oare într-un spital pentru copii nu ar trebui să funcționeze, în regim non-stop, un laborator? Cred că nu, cel puțin nu în Moldova.

 

«Oferim ce putem…»


Șeful direcției Sănătate a Primăriei Capitalei, liberalul Mihai Moldovanu, în sub jurisdicția căruia se află instituția medico-sanitară vizată, s-a declarat surprins să afle de la corespondentul Ziarului «Comunist» că în saloane se simte miros de mucegai. «O să verificăm, trebuie să iau legătura cu administrația. Acolo s-a făcut reparație în saloane, poate după reparație…  știți cum, nu s-a uscat bine. Trebuie să vedem cu adevărat care este situația, s-ar putea», a declarat Moldovanu. În ceea ce ține de lipsa apei calde, Moldovanu a fost pe cît se poate de explicit: «Apă caldă centralizată nu există în nici un spital din Republica Moldova». Șeful de la sănătate a mai comunicat că apa caldă de la baia comună este asigurată de cazane individuale, iar acestea nu pot fi instalate pentru fiecare salon. Cică ar costa prea mult. «Pentru că cheltuielile sunt foarte mari, asigurăm condițiile sanitare stricte. Asta este cu adevărat o problemă, dar vă dați seama cît ar costa să asigurăm apă caldă în fiecare salon — costurile s-ar ridica la milioane de lei și nu am avea surse suficiente pentru a procura hrană, medicamente și alte lucruri necesare», a explicat Moldovanu. În acest context, ne întrebăm dacă funcționarii noștri de rang foarte înalt, așa zișii demnitari și-au pus oare problema asigurării strictului necesar în Parlament, Guvern, Procuratură și alte instituții în care nu se face nimic decît se fură. Și nu se fură milioane, ci miliarde…

 

Cu toții suntem victimele aceluiași regim criminal

 

Mi-ar fi curios să știu dacă măcar unul dintre acești guvernanți, directori și șefi de direcții «pro-europeni» și-ar trata copiii lor în asemenea condiții. Presupun că nu. La fel cum aleg să-i aducă pe lume la centrele medicale private unde condițiile sunt de lux, respectiv, și prețurile pe măsură, care depășesc imaginația unui moldovean de rînd. La fel cum preferă să le ofere copiilor lor studii peste hotare… oare de ce? Pentru că știu perfect mizeria în care ne înecăm cu toții și nu mișcă nimeni un deget pentru a schimba ceva. Sănătatea copiilor noștri este mult prea puțin importantă pentru ei. Pentru ei contează funcțiile și noile posibilități de a ne mulge …și mulge… la infinit pentru ca ai lor copii să fie îndestulați cu mai mult decît de toate. Rușine, puțin spus. În mare parte, oamenii se grăbesc să învinuiască cadrele medicale pentru situația deplorabilă din sistem. Dar, dacă e să analizăm la rece, cu ce sunt vinovați bieții medici și asistente medicale, care muncesc în aceleași condiții pentru o remunerare de nimic. Cu toții suntem victimele aceluiași regim criminal, care ne îndobitocește, ne înrăiește și ne întoarce unul împotriva altuia. Dezbină și stăpînește — asta este logica actualei «guvernări».

 

Lilia Staver

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: