Țara copiilor talentați
РУС. MOLD.
» » Țara copiilor talentați

Țara copiilor talentați

14-03-2016, 11:31
Viziuni: 3 171
  
Versiunea de tipar   
Țara copiilor talentațiDin primele zile de guvernare, PCRM a confirmat că principala noastră resursă este potențialul uman

 


Cu cît mai înalt este nivelul de predare în școlile noastre, cu atît mai mari sunt șansele de a depista un potențial savant. Fiecare copil este talentat în felul său, doar că noi nu suntem în stare să descoperim aceste talente și, cu atît mai mult, să le dezvoltăm.


În perioada guvernării PCRM, în septembrie 2008, conform deciziei de Guvern, în cadrul programului «Copii talentați», a fost deschis Liceul Academiei de Științe din Moldova. Liceul era finanțat în totalitate din bugetul statului.

 

Fiecare copil talentat este individual în felul său. Elevii primului și unicului liceu din Moldova pentru copii talentați, se remarcă printr-un înalt coeficient de inteligență (130-140 IQ), asimilarea rapidă a materialului, dragostea de carte. Din cîte s-a constatat, în Moldova sunt mulți copii talentați.

 

Încă din primele zile de guvernare, PCRM a confirmat că principala noastră resursă este potențialul uman. În țara noastră există foarte mulți copii talentați. Să lucrezi cu ei este interesant și captivant, dar, în același timp, complicat. În condițiile școlilor și liceelor obișnuite, acestor copii nu li se acordă atenție suficientă. Deseori, ei se plictisesc la lecții și nu-și pot realiza potențialul intelectual. Scopul principal al deschiderii liceului a fost de a crea condiții necesare pentru dezvoltarea și realizarea tinerilor talentați și, respectiv, de a asigura statul, în perspectivă, cu specialiști de înaltă calificare și colaboratori științifici.

 

Noua instituție de învățămînt, reprezintă în sine un complex întreg și este amplasat în cartierul Telecentru al capitalei. Liceul a fost conceput în baza unui proiect special. Complexul cuprinde cîteva clădiri: blocul de studii, două cămine și o sală sportivă multifuncțională. Liceul este dotat cu laboratoare spațioase dotate cu echipament special, unde elevii efectuează cercetări. În timpul studiilor la liceu, elevii beneficiază de o posibilitate unică de a lucra în laboratoare împreună cu savanți renumiți, de asemenea, ei primesc un bagaj imens de cunoștințe care-i va ajuta să devină specialiști de nivel înalt. Ei vor fi profesioniști cu o poziție civică activă, cu deprinderi de lucru și gestionare. După absolvirea liceului, tinerii se pot înscrie la orice universitate și, în primul rînd, la Universitatea Academiei de Științe din Moldova. Liceul este preconizat pentru 200 de elevi.

 

Însă, investițiile în viitorul Moldovei nu s-au limitat doar la deschiderea liceului pentru copii talentați. În timpul guvernării sale, PCRM nu economisea bani din contul educației și științei. Cheltuielile statului în învățămînt au sporit de 7 ori, în 2008 cota cheltuielilor statului în învățămînt era de 8,7% din PIB. Totodată, educarea personalității începea de la grădiniță. Școlile și grădinițele erau dotate cu material metodic. A fost deschis liceul „Elada» în Măcărești, raionul Ungheni, 1190 de instituții de învățămînt din localitățile rurale au fost dotate cu echipament de laborator și materiale didactice. Și acesta este doar începutul listei cu reușite a PCRM în domeniul educației și științei.

 

Ana Vetrova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: