Rămîne la locul său
РУС. MOLD.
» » Rămîne la locul său

Rămîne la locul său

1-03-2019, 11:47
Viziuni: 1 604
  
Versiunea de tipar   
Rămîne la locul săuSituația politică din Moldova a rămas neschimbată
 
Dacă e să judecăm rațional, în rezultatul alegerilor parlamentare ce au avut loc, a cîștigat o singură formațiune politică — Partidul Democrat. Deși s-a poziționat pe locul doi după numărul mandatelor de deputat pe care le-a obținut.

Iar asta înseamnă că statul moldovenesc și-a păstrat statutul de «capturat» pentru următorii patru ani de zile. Iar victoria mimată a socialiștilor a fost una a la Pirus. Ei au obținut o simplă majoritate aritmetică în viitorul Parlament, însă, aritmetica nu întotdeauna este aplicabilă în politică. «Partidul pro-prezidențial» — PSRM — a ajuns la același rezultat pe care l-a avut pînă la alegeri. Deși, în condițiile în care era păstrat sistemul electoral proporțional, PSRM ar fi putut sconta pe un rezultat mai bun. Aici, însă, și-a pus amprenta Dodon care a promovat legea cu privire la implementarea sistemului mixt. În acest fel demonstrînd, încă o dată, că propria cămașă-i este mult mai aproape decît interesele partinice.

Unii experți se exprimă și mai dur. «Calific rezultatele alegerilor drept un eșec al partidului prezidențial. […] Putem vorbi, mai degrabă, despre victoria partidului de la guvernare, adică, partidului lui Plahotniuc și sateliților lui din Partidul «Șor»», spune directorul Centrului de analiză strategică și prognoză EST-VEST, Sergiu Nazaria.

Rezultatele socialiștilor în alegeri sînt evaluate critic și de către politologii ruși. «Nu este niciun fel de victorie a lui Dodon. […] Avînd în vedere faptul că o bună parte dintre uninominali au fost înaintați de Plahotniuc, putem afirma că alegerile s-au desfășurat după scenariul acestui oligarh», consideră directorul Institutului Internațional al celor mai noi state, Alexei Martînov. Așa că socialiștii, în mod evident, nu fac față sarcinilor lor. Nu i-au ajutat nici mitingurile, nici flecăreala goală pompoasă, nici alergătura lui Dodon între Chișinău și Moscova, nici selfie-urile alături de Vladimir Putin.

Unde mai pui că și caracterul «pro-rus» a lui Dodon și socialiștilor este inventat și scontat pentru încrederea electoratului. Despre aceasta se vorbește tot mai des la Moscova, inclusiv, din emisia posturilor de televiziune. «Dumneavoastră, într-adevăr, credeți că partidul lui Dodon este pro-rus?», se întreabă moderatorul emisiunii «Pravo Golosa» de la postul TVC, Roman Babaian. «Examinați biografia lui Dodon și veți înțelege ce a făcut el anume că Moldova aparține astăzi unui singur om. Nu există niciun fel de «partid pro-rus condiționat». Partidul lui Dodon nici pe departe nu este pro-rus. Acest lucru este calculat pentru sărmanii moldoveni, care cred că Dodon este pro-rus și că partidul său este pro-rus. Acest lucru este calculat pentru persoanele ce nutresc simpatie și au atitudine călduroasă față de Federația Rusă. Aceasta este o greșeală, nu trebuie să ducem în eroare oamenii noștri», a continuat moderatorul.
 
Între timp, cel care ocupă funcția de președinte — Igor Dodon — a comunicat că este gata să se întîlnească cu liderii partidelor care au trecut pragul electoral «în cazul în care alegerile vor fi considerate legitime».

Mda... Igor Nicolaevici a făcut-o pe nostimul... Cine va recunoaște nevalide aceste alegeri? Judecătorul constituțional, Artur Reșetnicov, plasat de Păpușar în această funcție pentru a-l deservi? Colega acestuia, care este nașa lui Plahotniuc — Raisa Apolschi?

«Nu mai tîrziu de 26 martie, eu, în calitate de președinte, în cazul în care alegerile vor fi recunoscute valide, voi convoca prima ședință. În cazul în care alegerile nu vor fi recunoscute valide, vor fi stabilite alegeri parlamentare anticipate», a spus Dodon. De asemenea: «Dacă partidele nu vor reuși să găsească limbă comună, noi vom pleda pentru dizolvarea cît mai rapidă a acestui parlament și desfășurarea alegerilor anticipate».

Atrageți atenția cum «alesul de tot poporul» pedalează pe subiectul alegerilor anticipate. Se pare că cineva-și dorește foarte mult ca ele să aibă loc. Alegerile parlamentare anticipate sînt avantajoase doar pentru Plahotniuc și partidului de la guvernare. Pentru că restul formațiunilor s-au sufocat în cursa preelectorală, au rămas fără finanțe și resurse administrative. Democrații, însă, care au și una și alta pot lua majoritatea absolută în organul legislativ. Și sînt ajutați în acest lucru de către așa numitul președinte Dodon. Evident — în schimbul unei noi genți în carouri.

Așa cum a declarat însuși Dodon, el intenționează «să ofere liderilor partinici teren de negocieri în vederea formării unei coaliții». Dar, poate fi vorba doar despre o alianță între formațiuni concrete, ci nu despre o «coaliție a minorității» sau fuziune a unui partid cu un grup al deputaților independenți sau «transfugi din alte formațiuni», a subliniat «alesul de tot poporul».

Ptiu... da mata însuși, Igor Nicolaevici, cine ești? Nu cumva ai ajuns să detești frații pe linia clasei biologice?..

Prezintă interes și informațiile publicate de portalul NewsMarket referitor la faptul cum s-ar fi aranjat situația post-electorală în cazul în care alegerile se desfășurau «în stil vechi».

Autorii afirmă că, în locul celor 33 de mandate, socialiștii ar fi obținut minim 35. Blocul ACUM ar fi obținut 29–30 de mandate în locul celor 27. Partidul «Șor» ar fi avut 10 în loc de 7 mandate. Iar Partidul Democrat ar fi obținut doar 26 de mandate în locul celor 31 pe liste de partid și trei potențiali «independenți».

Dar s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat. Plahotniuc rămîne stăpînul țărișoarei noastre mici, continuă să controleze Parlamentul, judecătoriile, ministerele, structurile de forță, comisiile electorale. Iar alegerile, care au avut loc, au fost doar un spectacol realizat de un regizor profesionist.

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: