Comuniștii din Soroca pledează pentru organizarea referendumului cu privire la anularea sistemului electoral mixt
РУС. MOLD.
» » Comuniștii din Soroca pledează pentru organizarea referendumului cu privire la anularea sistemului electoral mixt

Comuniștii din Soroca pledează pentru organizarea referendumului cu privire la anularea sistemului electoral mixt

11-12-2017, 08:07
Viziuni: 655
  
Versiunea de tipar   
Comuniștii din Soroca pledează pentru organizarea referendumului cu privire la anularea sistemului electoral mixtDelegații celei de-a XIII-a Conferințe de dare de seamă și alegeri a Comitetului Raional PCRM din Soroca, care s-a desfășurat pe 10 decembrie, au anunțat despre susținerea lor necondiționată a inițiativei societății civile cu privire la organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt.

 
În rezoluția adoptată de participanții la conferință se menționează că ”introducerea circumscripțiilor uninominale este necesară Partidului Democrat pentru păstrarea și consolidarea propriei sale puteri în urma alegerilor parlamentare, deoarece, actualul sistem proporțional, care a existat pe parcursul a mai multor cicluri electorale, nu permite democraților să obțină rezultatul dorit, iar imaginea lor actuală proastă, în general, implică riscul, ca formațiunea să nu mai treacă pragul electoral.”
 
Partidul Democrat reușește să se mențină la putere și să controleze țara doar prin corupere, șantaj și falsificare.

Cu scopul de a evita schemele prea scumpe pentru ademenirea deputaților și funcționarilor, precum și pentru a le garanta victoria propriilor candidați, Partidul Democrat a recurs la introducerea sistemului electoral în baza circumscripțiilor uninominale”.

Așa cum au remarcat delegații forumului partinic al Comitetului Raional PCRM din  Soroca, ”modificarea radicală a legislației electorale putea fi operată doar în cazul în care n Moldova exista consens politic și social.  Astăzi, în Moldova nu există un asemenea consens. Majoritatea partidelor, experților și activiștilor publici au avut o atitudine critică față de schimbarea legislației electorale, mai ales, că această schimbare s-a produs în preajma alegerilor. Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, de asemenea, a avizat negativ această idee și a considerat că este prematură pentru țara noastră”.  

În legătură cu acest fapt, comuniștii din Soroca au subliniat că ”pentru exprimarea reală a voinței cetățenilor este necesară desfășurarea alegerilor parlamentare, preferabil anticipate și, neapărat, în condițiile vechilor prevederi legale – în baza sistemului proporțional, în baza sistemului partinic”.

”Astăzi, se impune necesitatea anulării sistemului electoral mixt și revenirea la vechiul sistem de alegere a deputaților. Metodele de opoziție parlamentară au fost epuizate – Partidul Democrat, în complot cu socialiștii, controlează organul legislativ”, au constatat delegații Conferinței în rezoluția aprobată.

În legătură cu acest fapt, participanții la cea de-a XIII-a Conferință de dare de seamă și alegeri a Comitetului Raional PCRM din Soroca au delegat organizațiile primare și cele de breaslă să explice alegătorilor despre necesitatea desfășurării referendumului legislativ menționat. De asemenea – să asigure colectarea a cel puțin 7000 de semnături a locuitorilor din raionul Soroca în susținerea plebiscitului.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: