Alegere bogată: fundul sau impasul
РУС. MOLD.
» » Alegere bogată: fundul sau impasul

Alegere bogată: fundul sau impasul

15-03-2019, 13:51
Viziuni: 22 381
  
Versiunea de tipar   
Alegere bogată: fundul sau impasulAșa cum au și prezis mulți, cel mai interesant în alegerile parlamentare din acest an, a început după încheierea scrutinului
 
Imediat după ziua alegerilor, de îndată ce pe site-urile oficiale au apărut rezultatele preliminare, era evident că nu se va face față fără comerț de amploare. Unde mai pui că nici unul dintre rezultatele posibile nu putea fi numit nici bun, nici, cel puțin, optimal.

La drept vorbind, chiar și variante ipotetice erau puține — socialiștii cu ACUM, or, socialiștii cu democrații (plus fracțiunea Șor). Au răsunat propuneri cu privire la alianța cam sălbatică PSRM-PDM-ACUM, or, noul binom PDM-ACUM, însă, este puțin probabil să se ia în serios acest lucru.

Paralel cu aceasta, cei mai perspicace observatori au prezis o mare probabilitate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Inițial, o atare evoluție a situației nu părea incontestabilă. Pentru că, cel puțin, la capitolul «salvarea țării de guvernarea oligarhului», «anchetă deschisă a furtului miliardului și pedepsirea celor vinovați», «restabilirea țării pe cîmpul legalității» ș. a. m. d. se intersectau în obiectivele declarate ale socialiștilor și ACUM.

Se părea că aceste forțe politice își pot consolida eforturile la etapa formării organelor de lucru ale Parlamentului și Cabinetului de Miniștri, în continuare, corespunzător — pentru atingerea scopurilor globale menționate. Însă, speranțele celor care au scontat pe o atare evoluție a situației s-au năruit în refuzul partidelor ce formează ACUM. Blocul ACUM a declarat despre devotamentul său față de promisiunea de a nu colabora cu «partidele antieuropene și cele oligarhice: Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul «Șor»». Făcînd uz de argumentarea preelectorală a PSRM, cel mai logic în această situație ar fi fost ca «partidele oligarhice» să se unească marginalizînd neînduplecații din ACUM. Însă, o atare logică este amenințătoare pentru primii (poate cu excepția partidului «Șor») cu anumite pierderi.

În primul rînd, se distruge sistemul vital bine pus la punct și funcțional a tandemului PDM-PSRM neafișat de ei — un fel de «Tianitalkai» moldovenesc cu două guri în direcții diferite, dar același organism și necesități. Respectiv, se reduce la zero confruntarea de operetă între Vest și Est — confortabilă atît pentru democrați, cît și pentru socialiști și din contul căreia se hrăneau. Respectiv, se închid troacele.

Totodată, socialiștii pierd monopolul pe «opoziția unică» — pe cale firească, acesta trece la partidele blocului ACUM. Tot acolo merge — doar că deja de la democrați — statutul principalelor apărători ai valorilor europene și luptători împotriva «ambițiilor imperiale ale Rusiei» în Moldova. Cumulativ, alianța deschisă cu PDM bate și în vitrina PSRM — în calitate de principali prieteni ai FR în Republica Moldova. Ceea ce, inevitabil, se va reflecta curînd în preferințele electorale ale alegătorilor moldoveni de pe eșichierul de stînga.

Și dacă, în mare parte, democrații scuipă pe statuturi, numai să se mențină la guvernare — după care aplică propria rațiune și logică, socialiștii au nevoie de un paravan foarte concret și bine conceput. Cum ar fi spre exemplu «Marele Pachet pentru Moldova» care a fost chipurile prezentat — de rîsul găinilor — de către Dodon la Munchen în luna februarie, înaintea alegerilor parlamentare.

Acoperindu-se cu argumentele despre prioritatea realizării «Marelui Pachet», socialiștii cu Dodon în frunte, se pot alia cu oricine și să încerce să obțină profit. Dar, «cu oricine, numai nu cu democrații» — pe asta insistă Moscova. Despre asta anunță portalul Newsmaker cu trimitere la propriile surse de informare.

Poate posibile încercări de a convinge curatorii de la Moscova, se explică prin vizitele neașteptate în capitala FR a lui Dodon și a președintelui formal al PSRM, Zinaida Greceanîi, și iată că foarte recent — Andrei Neguța, care a avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al FR, Grigori Karasin, deși, încă acum o lună, Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador de către autoritățile moldovenești (pînă la ora actuală, nu este clar cu ce s-a încheiat această rechemare).

Și dacă socialiștii nu vor reuși să schimbe poziția Moscovei vizavi de democrați, cum vor proceda? Vor accepta perspectiva alegerilor parlamentare anticipate? Or, vor forma totuși o alianță deschisă cu PDM?

În țara noastră, alegerile sînt, întotdeauna, o loterie, cu atît mai mult — după ultimul scrutin. Șanse în vederea îmbunătățirii rezultatelor nu sînt, nici la o formațiune care a acces în Parlament în afară de blocul ACUM. Restul — PDM, PSRM, cel mai probabil, vor pierde mandate. Înțelegînd acest lucru, Partidul Democrat le-a propus celor din ACUM chiar şi funcția de prim-ministru, în cazul în care vor accepta alianța. Acest lucru, însă, a oferit blocului ACUM, noi motive de PR: chipurile «valorile și principiile fundamentale nu pot fi subiect de tîrg».

* * *
Aproximativ așa arată, la ora actuală, asortimentul variantelor de evoluție a situației. Coaliția oficială PDM–PSRM, or, alegeri parlamentare anticipate. Caracteristic este faptul că indiferent de decizie, interesele Moldovei vor fi cel mai puțin luate în calcul.

Iuri Dzeatcovschi
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: