Autopsia va arăta
РУС. MOLD.
» » Autopsia va arăta

Autopsia va arăta

15-02-2019, 13:37
Viziuni: 1 137
  
Versiunea de tipar   
Autopsia va arătaDeși Partidul Democrat deține toată puterea în țară, soarta-i este previzibilă
 
Întîi de toate pentru că democrații s-au compromis definitiv și ireversibil. Genocidul împotriva propriului popor nu-i adaugă popularitate. De aici se trage și ne dorința politicienilor și formațiunilor politice de a colabora cu PDM. Cel puțin, dacă și există o atare dorință, nu se afișează la modul deschis.

Să fii democrat pe listele electorale de partid — mai este cum mai este. Însă pata democratului în circumscripția uninominală poate complica la modul real viața candidatului. Aceasta este partea adversă a sistemului electoral mixt cu care a trebuit să se confrunte conducerea PDM. În joc sînt puși bani mari de care vor fi lipsiți cei care au controlat structurile statului și le-au transformat în principala sursă de venit personal. Însă, pentru menținerea controlului, toate mijloacele se potrivesc. Însă, nu toate pot să «treacă».

Partidul Democrat are experiența imixtiunii agresive în procesul electoral. Însă, este puțin probabil ca Europa să permită repetarea acestui scenariu. Așa că Plahotniuc și co-tovarășii nu au decît să se limiteze la utilizarea absolută a resursei administrative și coruperea alegătorilor.

Resursele administrative se utilizează în măsură deplină. Funcționari guvernamentali de rang înalt, în loc să se afle la locul lor de muncă, merg prin raioane și fac agitație în favoarea PDM, programele guvernamentale realizate din banii statului sînt prezentate drept proiecte ale democraților, obiectele statului sînt «decorate» cu bannere ale Partidului Democrat.

În provincie, oamenii lui Plahotniuc în general nu au nicio jenă. Într-un șir de circumscripții, în calitate de candidați în Parlament au fost numiți președinți de raioane și primari. Putem atesta asemenea lucruri la Briceni, Glodeni, Căușeni, Criuleni, Rîșcani, Soroca, Telenești, Ungheni, Fălești, Hîncești, Ștefan Vodă. Ne mai vorbind deja despre Călărași, Ialoveni, Anenii Noi — unde împotriva oponenților va lupta ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării și ministrul Afacerilor Interne corespunzător. Foarte amar le este oponenților din Strășeni unde candidează prim-ministrul Pavel Filip, dar și celor de la Nisporeni unde însăși «conducătorul» și-a asumat responsabilitatea.

Da, și au «croit» circum¬scripțiile uninominale în interesul PDM cu încălcarea prevederilor Codului Electoral. Or, Art. 80 al Codului Electoral spune că circumscripțiile se formează în baza numărului relativ asemănător de alegători și trebuie să cuprindă de la 55 000 pînă la 60 000 de cetățeni cu drept de vot. Cu toate acestea, în multe regiuni norma respectivă a fost încălcată. Birocrații din aceste circumscripții înțeleg foarte bine prețul victoriei sau eșecului — în cazul în care Păpușarul va suferi înfrîngere, nici ei nu vor fi lăsați la suprafață.

Iată aici s-ar părea că avantajele candidaților din partea partidului de la guvernare amintesc despre niște recife subacvatice. Democraților le este frică pînă la panică să arate un rezultat slab la alegeri. Or, asta înseamnă că sînt lipsiți de susținerea partenerilor occidentali, susținere financiară — în primul rînd.

Unii democrați, de pe acum, sînt gata să fugă de pe corabia democraților în cazul în care se va depista o «scurgere». Spre exemplu, candidatul din partea PDM pe circumscripția electorală Nr. 32, Nicolae Costiuc, nu se jenează să declare că dacă Partidul Democrat nu va reuși să formeze majoritatea parlamentară el va părăsi formațiunea politică și va adera la acea forță politică care va fi mai puternică.

Desigur, se poate întîmpla așa că nu se va reuși formarea majorității parlamentare, respectiv, nu va putea fi format nici Guvernul. Ceea ce presupune organizarea alegerilor anticipate. Care vor fi letale nu doar pentru democrați, dar și pentru socialiști. Așa că alianța între PDM și PSRM este destul de reală. Așa că putem scuipa și uita declarațiile pseudo-președintelui Dodon și a socialiștilor lui despre faptul că nu poate fi vorba despre nicio coaliție între PSRM și Partidul Democrat.

Încă anul trecut, deputatul socialist Vladimir Țurcan vorbea despre posibilitatea creării unei coaliții «pro-moldovenești» cu Partidul Democrat după alegerile ce urmează. Democrații s-au proclamat «pro-moldoveni», ce altceva mai trebuie?

Țurcan l-a dublat pe secretarul de presă al PDM, Vitalie Gamurari: «Poziția noastră rămîne neschimbată — noi sîntem deschiși pentru colaborare cu diferite formațiuni în interesul statului». Și a prezentat exemplul Germaniei. Socialiștii și-au asigurat front și au declarat că unicii cu care s-ar putea înțelege în viitorul parlament sînt candidații independenți. Însă, cei independenți și sînt creaturile lui Plahotniuc! Unde mai pui că socialiștii au însușit de minune talentul de a se remodela în aer.

Pe de altă parte, PDM, sub abila conducere a Departamentului de Stat al SUA, s-ar putea uni cu blocul ACUM și i-l oferi acestora pe Ilan Șor și cîțiva aliați. Subiectul alegerilor anticipate, de asemenea, nu este exclus de pe ordinea de zi și probabilitatea acestora este de 50 la 50.

Scenariile de evoluție a evenimentelor pot apărea din senin, însă, care va fi realizat va arăta «autopsia» — așa cum se exprima personajul bancului renumit.

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: