Sistemul electoral mixt, legalizat de democrați, privează alegătorii de dreptul la vot
Majoritatea locuitorilor republicii, în special cei de la sate, habar nu au ce înseamnă sistemul electoral mixt. Avînd în vedere faptul că alegerile se vor desfășura concomitent cu referendumul republican, ar trebui să presupunem că alegătorii vor fi total derutați de multiplele «foițe» pe care le vor primi la secțiile de votare.
Electoratul Moldovei nu a mai fost bulversat vreodată în așa măsură cum se întîmplă la aceste alegeri parlamentare. Anterior, lucrurile erau simple. Sînt partide cu programele lor electorale, sînt buletine, alege și votează. Acum, au apărut «uninominalii». Cine sînt acești oameni și ce atribuție au la toată vîlva preelectorală — poporul nu prea înțelege.
Este încă bine cînd se știe din timp toată lista candidaților care candidează pe circumscripțiile uninominale. După ce democrații au croit, după bunul lor plac, toată harta electorală a Moldovei, oamenii nu mai știu cărei circumscripții sînt atribuiți. Cel mai probabil, oamenii vor afla despre toți candidații abia în ziua alegerilor și doar din materialele preelectorale, în care, evident, nu se va scrie nimic de rău. Respectiv, oamenii vor trebui să aleagă între promisiunile care, întotdeauna, sînt dulci. La sate este și mai simplu.
Acolo, toate se întîmplă pe cît se poate de ușor: «Du-te și votează pentru badea Vasile, el îți va turna 100 de grame». Timpul va arăta cum se va duce acolo, sau mai exact, cum va continua lupta între candidați în teritorii. Totodată, o parte considerabilă a alegătorilor, de la bun început, a fost privată de dreptul la vot. Și iată de ce.
Șomajul în masă din localitățile rurale, mai ales pe timp de iarnă, contribuie la intensificarea migrației în interiorul republicii. Oamenii se mută cu tot cu familii în orașe unde încearcă să-și găsească un venit cît de cît. Pentru a ne convinge de acest lucru nu este necesar să consultăm statistica oficială. Locuitorii din orașele mari, mai cu seamă din capitală, nu trebuie decît să-și vadă vecinii. În majoritatea blocurilor, jumătate dintre apartamente se dau în chirie. Stăpînii sînt plecați la muncă peste hotare, iar apartamentele acestora sînt închiriate de sătenii care se mută în urbe.
Iată că anume despre acești zeci sau poate chiar sute de mii de locuitori de la sate este vorba. Anii precedenți, alegătorii care în ziua scrutinului nu se aflau în localitatea unde-și aveau viza de reședință, putea ridica talonul de absență. Pot ridica și acum acest document, însă, doar în cazul votului pe listele de partid. Ei nu vor putea vota pentru candidații înscriși pe circumscripțiile uninominale. Ca să poată face acest lucru vor trebui să meargă acasă. Însă, puțin probabil că printre ei se vor regăsi mulți patrioți care vor dori, de dragul alegerilor, să cheltuie bani și timp.
În afară de migrația muncii, in Moldova se mai atestă și migrația socială. Multe familii își iau părinții de la sate în orașe pentru a economisi bani pe lemne, cărbune și gaz. De regulă, persoanele în etate au o atitudine responsabilă față de alegeri, mai ales dacă este vorba despre parlamentare, însă, acum, acești oameni sînt privați, parțial, de dreptul la vot. Prejudiciul electoral va afecta și «uninominalii», care vor avea un număr mai mic de potențiali părtaș.
Încă un aspect ne pune în gardă. Oare nu vor fi utilizate aceste buletine «libere» în favoarea candidaților ce reprezintă actuala guvernare? Startul campaniei electorale nu a fost anunțat încă, iar experții independenți înregistrează deja zeci de încălcări pentru care luptă socialiștii, părtașii lui Șor și mai ales democrații — care, înainte de alegeri, vor să se prezinte în rol de salvatori ai națiunii. Însă reputația lor «cristalină» tare mai este șifonată. Nu poți da un pahar spart drept diamant.
Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно