Plata pentru egalitatea sexelor
РУС. MOLD.
» » Plata pentru egalitatea sexelor

Plata pentru egalitatea sexelor

10-03-2018, 09:30
Viziuni: 540
  
Versiunea de tipar   
Plata pentru egalitatea sexelorProiectul pentru promovarea femeilor în politică, inițiat de Partidul Democrat, este nimic altceva decît o mișcare populistă
 
Proiectul de lege prevede încurajarea materială a formațiunilor politice, care vor înainta în circumscripțiile uninominale cel puțin 40 la sută candidați de gen feminin. Se pare că PDM nu a găsit alt motiv pentru PR.

Inițiativa a fost vociferată în cadrul ședinței «cabinetului paralel» de către președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, finanțarea partidelor care vor asigura promovarea ideii egalității de gen trebuie să fie sporită cu 10 la sută. De asemenea, democrații propun să permită femeilor să colecteze de două ori mai puține semnături, comparativ cu bărbații, pentru a se înregistra în calitate de candidat în circumscripțiile uninominale.

Cui îi este convenabilă această inovație decît înșiși democraților care-și înaintează protejatele — nu este clar. Nu este clar nici cine împiedică femeilor noastre să facă politică și cine le încalcă drepturile în acest sens. În activitatea statală, apartenența de gen nu contează, este important ca să nu existe dorința de a se îmbogăți din contul altora. Dar asta nu se referă la membrii PDM indiferent de genul lor.

Propunînd o asemenea promovare a femeilor în politică, «luptătorii democrați pentru egalitatea genurilor» nu vorbesc despre niciun fel de garanții precum că femeile desemnate în Parlament vor proteja interesele femeilor dar nu interesele personale ale «coordonatorului». Multe femei-politiciene de succes nu sunt părtașe ale feminismului. Iar cele care vor ajunge în fotoliul parlamentar sub protecția guvernării, vor deveni marionete ascultătoare fără opinie proprie. Unul dintre autorii inițiativei este deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, care consideră că aceasta va duce la modernizarea clasei politice, ceea ce, respectiv, recomandă Comisia de la Veneția.

Precum putem vedea, domnii democrați au o atitudine foarte selectivă față de recomandările Comisiei de la Veneția. Pe unele le acceptă necondiționat, pe altele le resping categoric, așa cum s-a întîmplat în cazul implementării sistemului electoral mixt.

Apropo, multe organizații de femei au pledat împotriva acesteia, considerînd că inițiativa va degrada reprezentanța femeilor în procesul de luare a deciziilor. Atunci, însă, PDM nu era cuprins de «grija» egalității de gen. Așa cum această grijă nu a fost sesizată la guvernare nici un pic mai devreme — în 2016, atunci cînd au fost adoptate amendamentele la Legea cu privire la cota minimală a participării femeilor în politică. Atunci, cota a fost majorată de la 30 % la 40 %, însă, succesul a fost amăgitor grație modificărilor operate în ultimul moment.

Deputatul Valeriu Ghilețchi a propus ca partidele să decidă individual locul candidatelor femei pe listele electorale. Deși, inițial, se planifica prezența a două femei în fiecare grup de cinci deputați de pe listă. Ghilețchi făcea parte din PLDM, însă, democrații nu au avut nimic împotriva «măturării» reprezentantelor sexului frumos tocmai la coada listelor electorale. Și iată, acum, majoritatea parlamentară, în loc să oblige partidele să includă femeile în liste, le propune plăți pentru aceasta. O abordare pur democratică.

Nu în zadar se spune că tot ce este nou este bunul vechi uitat. Așa că, la capitolul reprezentanței femeilor la guvernare, democrații, cu siguranță, nu au descoperit nicio Americă. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a fost și rămîne unica formațiune politică, care acordă o atenție sporită promovării femeilor în politică. Și ceea ce este caracteristic — nu cere bani pentru asta.

În legătură cu acest fapt, aș vrea să le amintesc democraților și liderului lor că anume PCRM a fost prima formațiune politică care a înaintat candidate femei la funcția de președinte al Parlamentului și prim-ministru al țării; anume în timpul guvernării Partidului Comuniștilor, 30 la sută din componența puterii executive era formată din reprezentante ale sexului frumos. Și pînă la ora actuală, majoritatea în fracțiunea parlamentară PCRM — aparține femeilor. Așa că, la capitolul promovarea femeilor în politică, Partidul Comuniștilor rămîne un lider incontestabil.

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: