Umblatul cu fofîrlica nu merge…
РУС. MOLD.
» » Umblatul cu fofîrlica nu merge…

Umblatul cu fofîrlica nu merge…

15-03-2019, 11:22
Viziuni: 207
  
Versiunea de tipar   
Umblatul cu fofîrlica nu merge…Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria l-a pus la punct pe Igor Dodon
 
Pentru a le crea celor din jur impresia marii sale importanțe, pseudopreședintele nostru este gata să facă multe de toate. Și la întîlniri cu Putin se duce cît poate de des, de parcă s-ar duce la policlinică la o procedură medicală, și încheie fel de fel de acorduri, și elaborează concepții, și semnează diferite documente. Dar, pînă la urmă, toate-s cu puțin folos. Și asta pentru că poporul nu este prost și înțelege foarte bine: Igor Dodon nu e altceva decît un om de nimic.

Și dacă-i așa, la ce bun să te mai legi cu el, să pierzi timpul în zadar? Mai ales că, vorba ceea, timpul înseamnă bani. Dar domnul Dodon nicidecum nu se poate astîmpăra. Așa că uneori trebuie să-l oprești din pornirile lui în modul cel mai nediplomatic. Cum a făcut-o recent MAE al nerecunoscutei RMT.

* * *
Rolul de «împăciuitorist» moldo-transnistrean Igor Dodon încearcă să și-l asume încă din anul 2016, cînd Plahotniuc l-a desemnat președinte al Moldovei. Respectivul rol, o știm cu toții, nu i se potrivește nici pe departe, de aceea întîlnirile oficiale pe care Dodon le are în Transnistria nu poartă un caracter constructiv, ci, vorbind delicat, mai degrabă unul distractiv. Anume acesta e motivul din care liderul transnistrean Vadim Krasnoselski o refuzat să aibă o întrevedere cu «președintele tuturor» din Moldova. Chipurile, nu este în interesul lui să ridice ratingul lui Igor Dodon, odată ce acesta și-a demonstrat incapacitatea de a soluționa probleme majore, iar pe lîngă asta, în multe se contrazice el însuși pe sine.

«Pe parcursul anului trecut, domnul Dodon și-a schimbat de cîteva ori poziția sa în ceea ce privește Transnistria. La început el vorbea despre federație, apoi a început să vorbească despre autonomie, iar după aceea — despre un statut special. În situația în care noi nu purtăm nici un dialog privind problemele politice, aceste oscilări ale dumnealui denotă o lipsă de consecvență a poziției sale», a declarat Krasnoselski.

În limbajul poporului nostru există expresia «om fudul de-o ureche», avîndu-se în vedere omul care se preface a nu auzi ce vorbește lumea despre el. Cît privește Igor Dodon, se creează impresia că el «e fudul de amîndouă urechi», de aceea, cu o încăpăținare de invidiat, își continuă «activitatea pacifistă». Cu o săptămînă în urmă, la unul din posturile de televiziune din Moldova, a declarat că el consideră actuala situație internațională favorabilă pentru soluționarea problemei transnistrene. În opinia lui, pentru asta e necesar ca la Chișinău să fie format un nou guvern, iar președinții țării, al Parlamentului și cabinetului de miniștri trebuie să aibă o poziție comună cu privire la respectiva problemă. «Eu consider că situația poate avansa destul de rapid. Eu consider că pentru Rusia, pentru Uniunea Europeană și SUA această regiune poate fi un bun exemplu de soluționare a conflictelor înghețate. Iar noi sîntem aproape de soluționarea respectivului conflict», a declarat el.

De data asta, nu a mai putut păstra tăcerea chiar nici departamentul politicii externe din Rusia. Comentînd exercițiile politice ale lui Dodon, reprezentantul oficial al MAE din FR, Maria Zaharova, a spus cu ironie: «Cînd apar forțe politice care declară că acele conflicte și chestiuni problematice care au durat mai multe decenii trebuie să fie reglementate pe cît e posibil de repede, apare întrebarea: oare acești oameni consideră că predecesorii lor nu erau capabili să înțeleagă acest lucru?».

Iar MAE din Transnistria a reacționat la respectiva declarație cu o notă plină de indignare, în care i-a indicat pseudopreședintelui moldovean adevărata lui «importanță» și adevăratul lui «loc»: «Spiritul activ specific acestui funcționar moldovean, care nu este investit cu împuterniciri în domeniul dat, de rînd cu deplasatele sale teze referitoare la o careva «apropiată» reglementare moldo-transnistreană definitivă, cu regret, doar îi dezorientează pe partenerii noștri externi și formează un tablou denaturat al situației în ceea ce privește negocierile», se spune în comentariul plasat pe site-ul oficial al departamentului.

Pe lîngă asta, MAE din Transnistria a menționat că în posesia lor au ajuns «textele unor proiecte» referitoare la reglementarea transnistreană. După cum se vede, este vorba despre așa-numitul «Marele pachet» — mai multe inițiative pregătite de echipa lui Dodon.

Acest pachet, chipuruile, a fost prezentat de către Igor Dodon la conferința pentru securitate de la Munchen. Și acest «pachet» el «l-a discutat personal cu Putin, Macron, Merkel și Tramp». Și, în general, interesul față de acest document este «mare».

De bună seamă, interesul s-a dovedit a fi mare. Atît de mare, încît Dodon n-a fost lăsat să intre în sala de ședințe în care se aflau toți liderii țărilor europene. Prezentării de către Dodon a acestui document i-a fost oferită o cameră mică, așa cum se procedează în cazul unor situații din categoria celor «de pe ultimul plan». La ea, în afară de «președintele tuturor», au asistat șapte oameni, inclusiv doi consilieri prezidențiali.

Dar jurnaliștii insistenți l-au demascat pe Dodon. Ei au descoperit că participarea lui la respectivul eveniment nu este prezentată în nici un fel pe site-ul oficial al conferinței. El nu este de găsit nici în vreo imagine video, nici în vreo imagine foto de la acest eveniment. Mai mult decît atît, numele lui în general nu figurează printre invitații la conferință. Din toate acestea reiese că dumnealui a mers la Munchen… nechemat de nimeni.

Proiectele pregătite de echipa lui Dodon au fost caracterizate la Tiraspol ca niște «compilații prejudicioase și lipsite de idei», «lozinci populiste» și «planuri himerice». Ceva de felul unui clinchet de clopoțel: sună, însă fără de nici un folos.

Respectivul departament din Transnistria i-a recomandat lui Dodon «să se concentreze asupra cunoscutelor de toți probleme interne ale statului său și, în măsura dorințelor și posibilităților, să contribuie la îndeplinirea reală de către Moldova a tuturor angajamentelor luate de ea anterior în procesul de negocieri privind soluționarea diferendului transnistrean».

* * *
Partidul lui Dodon — PSRM — a pierdut alegerile parlamentare. Da, el a acumulat cel mai mare număr de voturi, dar, în actuala realitate din Moldova, asta nu înseamnă nimic; după alegeri, posibilitățile partidului de a influența politica reală s-au redus. În aceste circumstanțe, Dodon ar trebui să se străduiască, pe de o parte, să ridice interesul față de sine al forțelor prooccidentale din Moldova și România, precum și al curatorilor din Occident al acestora, iar pe de alta — să păstreze sprijinul Moscovei. Și anume aici, pentru Rusia, pentru Uniunea Europeană și pentru SUA este necesar un careva «bun exemplu de soluționare a conflictelor înghețate». Doar că, în cazul dat, exemplul este unul din categoria celor abstracte.

Pe lîngă asta, sînt bine cunoscute și rezultatele precedentelor referendumuri cu privire la destinul Transnistriei. În anul 2006, pentru independența așa-numitei Republici Moldovenești Transnistrene și ulterioara ei alipire la Rusia și-au dat voturile 97,1 la sută din locuitorii acestei regiuni, iar pentru renunțarea la independența RMT și ulterioara ei integrare în componența Republicii Moldova — doar 3,4 la sută.

Iar dacă în ultimii 13 ani aceste cifre s-au schimbat, atunci să nu se umble cu fofîrlica, ci să se opereze la concret cu aceste noi cifre. Altfel se creează impresia că cineva îi ține drept niște proști pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: