O grijă de cinci procente
РУС. MOLD.
» » O grijă de cinci procente

O grijă de cinci procente

6-04-2019, 11:45
Viziuni: 1 183
  
Versiunea de tipar   
O grijă de cinci procenteÎncepînd cu 1 aprilie, în Moldova s-a făcut indexarea pensiilor
 
Și norocul oamenilor a fost diferit. Unii, la fel ca și pînă acum, au fost prostiți și de data asta, pe cînd alții s-au ales cu un adaos bunicel la pensie. Pensia a fost majorată cu foarte puțin — doar cu 5,3 procente. Dar guvernarea a avut grijă să facă acestei majorări o asemenea reclamă, de parcă ea ar fi lansat o navă cosmică și, pe parcursul acestei lansări, jumătate din componența conducerii Partidului Democrat s-ar fi ales cu cîte o hernie.

PDM citește fără oboseală mantra despre creșterea bunăstării pensionarilor din ziua venirii sale la guvernare. Doar că rezultatele reale sunt absolut contrare. Reforma sistemului de pensionare înfăptuit de această guvernare — cu majorarea vîrstei de pensionare și a vechimii în muncă — a lovit populația mai crunt decît o lovitură de piatră în cap. De aceea, atunci când democrații promit că «în fiecare an vor majora pensiile la fel ca și pînă acum», mai că ai vrea să-i rogi: «Da poate mai bine să n-o faceți?».

Iar prim-ministrul Pavel Filip nu s-a sfiit să declare cu ochi nerușinați că «grija de oameni rămîne principala noastră prioritate». Și că «Potrivit vechii formule, indexarea pensiei era mică — doar cu 3 procente. Iată de ce, după discuțiile pe care le-am avut cu toți colegii din ministerele respective, noi am hotărît să schimbăm formula indexării», s-a lăudat șeful cabinetului de miniștri.

Da, desigur, 3 procente e puțin, iar 5,3 — asta e tocmai ceea ce ne trebuia să avem! Pe cînd în realitate iată care este situația. Conform statisticii oficiale, în Moldova pensia minimă de vîrstă era de 1025 lei (de fapt, era mult mai mică — pentru pensionarii din localitățile rurale — doar 700 de lei). D e la 1 aprilie ea va crește tocmai pînă la suma de 1079,33 lei. Altfel spus, Pavel Filip i-a fericit pe pensionarii «minimaliști» cu un adaos la pensii care le va permite să-și completeze rația lor alimentară tocmai cu 5 litri de lapte în lună! Beneficiarii de pensii de mările medie (1527,87 lei) vor mai putea adăuga la acești cinci litri de lapte și un pachet de ceai ieftin, un kilogram de zahăr și vreo două banane de acum pe jumătate stricate.

Printre altele fie spus, în luna ianuarie a anului 2019, coșul minim de consum a costat lunar în Moldova 2610 lei (conform totalurilor anului 2018, venitul mediu al unui locuitor din republică a fost de 2383,1 lei). Dacă-i să adăugăm la acesta costurile raket la serviciile comunale (îndeosebi la energia termică), medicamentele scumpe (ieftine nu există!), reiese că «grija de oameni», la care-i face atîta reclamă hunta guvernantă, începe să amintească grija de contingentul încredințat lor a supraveghetorilor din lagărele de concentrare.

Deci, mărimea medie a pensiei de vîrstă se va majora cu 91,85 lei. Cît privește invalizii, s-a considerat că ei nu merită atîta și pensia lor a fost majorată în mediu doar cu 72,07 lei. În schimb, un judecător corupt pînă la măduva oaselor de la 1 aprilie va primi, ca adaos la pensia sa de 20 mii de lei, suma de 1060 de lei. Iată cum este adevărata «grijă de oameni», pe care, chipurile, o manifestă regimul guvernant.

Oamenii care primesc pensii mizere nici nu vor simți această majorare. Asta se referă îndeosebi la locuitorii de la sate. Pensiile celor care lucrează pămîntul întotdeauna au fost cele mai mici. Pe lîngă asta, o parte din salariu ei îl primeau în producție agricolă, lucru care n-a fost luat în considerare atunci cînd le-a fost calculată mărimea pensiilor. Iar din cauza activității lor doar în timpul lucrărilor de sezon, vechimea de muncă în sectorul agrar era calculată reieșind din zilele lucrate. În această situație, oricît ai fi numărat, pînă la urmă, nu ți-ar fi ieșit un număr mare.

Dar haideți să ne întoarcem într-un trecut nu atît de îndepărtat și să ne amintim că, în anii în care la guvernare s-a aflat PCRM, indexarea pensiilor era făcută într-un asemenea mod, încît oricare pensionar simțea o majorare considerabilă a pensiei sale. În anul 2004, pensiile în Moldova au fost indexate cu 22,3 la sută, în anul 2005 — cu 18,2 la sută, în anul 2006 — cu 15,7 la sută, în anul 2007 — cu 23,7 la sută, în anul 2008 — cu 17 la sută, în anul 2009 — cu 20 la sută. Și atunci părea că asta e puțin. În acest caz, ce să mai vorbim despre indexarea de acum?

Pe lîngă asta, din 1 noiembrie, 2004 a fost stabilită prin lege mărimea medie a pensiei depline a principalelor categorii de beneficiari. Ca urmare a acestei inițiative legislative (cu luarea în calcul a indexării efectuate în aprilie), în anul 2004 pensiile de vîrstă, în comparație cu anul 2003, au fost majorate cu mai mult de 50 la sută. Și asta pe fundalul faptului că, pînă în anul 2002, toate pensiile achitate din bugetul de asigurare socială au fost recalculate de trei ori în direcția majorării lor și au crescut aproape de 2 ori. Pînă atunci pensionarii în general n-au primit pensiile lor sau, în locul lor, au primit mărfuri cu termen expirat. Dar de acum la sfîrșitul anului 2001 au fost stinse toate datoriile în ceea ce privește achitarea plății pensiilor. Iar pe parcursul celor 8 ani de guvernare a țării de către PCRM, pensia medie lunară pe țară a crescut de 9,1 ori.

Pe cînd în anul 2009, în urma evenimentelor din 7 aprilie, 2009, guvernarea s-a schimbat și următoarea indexare a fost doar de 4,65 procente.
 
…Dar poate noi nu l-am înțeles corect pe «premierul nocturn»? Avem anumite temeiuri să credem acest lucru. Pavel Filip a cuvîntat despre «grija de oameni» taman în ziua de 1 aprilie, ziua care e numită și zi a glumelor. Zi în care nu doar se poate, ci și se cuvine să faci glume. Dar faptul că Moldova se sufocă de sărăcie, de corupție endemică și de regimul oligarhic criminal nicidecum nu poate fi considerat că ar face parte din categoria glumelor.
 
A propos, din care anume rezerve intenționează democrații să majoreze pensiile pe viitor? Doar pentru a reuși s-o facă, ei, ca minimum, trebuie să ridice nivelul dezvoltării economiei și să lichideze corupția din structurile puterii. Pe cînd despre ultimul lucru, e de la sine înțeles, nici nu poate fi vorba, deoarece e complicat să lupți cu tine însuți.

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: