Douăzeci și șase de «comisari acumoviști»
РУС. MOLD.
» » Douăzeci și șase de «comisari acumoviști»

Douăzeci și șase de «comisari acumoviști»

19-04-2019, 12:16
Viziuni: 790
  
Versiunea de tipar   
Douăzeci și șase de «comisari acumoviști»Poziția «acumoviștrilor», care nu acceptă să facă parte nici dintr-o coaliție, doar la prima vedere pare a fi binomul lui Newton
 
Blocul electoral ACUM (cu un număr de 26 de deputați) face un simplu spectacol pentru public, și asta deoarece inșii adunați sub drapelul blocului nu sunt capabili de altceva. Liderul formal al PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat în auzul tuturor că «acumoviștii» n-au o idee clară despre faptul cum trebuie să conducă țara. Ceea ce este adevărat. Totuși, ar fi cazul ca și însăși Zinaida Greceanîi să-și facă o autoapreciere.

De la 2000 încoace, ea a ocupat diferite funcții, inclusiv cea de șef al cabinetului de miniștri, însă nu ținem minte să fi făcut ceva cu adevărat de folos țării. În amintirea oamenilor a rămas doar vinderea lui Plahotniuc pentru un preț derizoriu a hotelului «Codru», acapararea de către familia Greceanîi a fabricii de vinuri de la Cojușna plus creditele în sumă de 1,63 milioane de euro și 500 mii de dolari pe care le-a luat de la Banca de Economii și pe care așa și nu le-a rambursat. Nu în zadar în rețelele sociale și pînă acum în permanență se discută cu privire la aceste subiecte.

Printre altele fie spus, dacă PSRM are idee cum trebuie să fie condusă țara, de ce nu acceptă o alianță cu democrații, care (după cum consideră aceștia) sunt pricepuți la respectiva treabă?

La fel ca Dodon, liderii Blocului ACUM au și ei «momeala» lor — adoptarea unui pachet de legi cu privire la așa-numita dezoligarhizare a țării. Cum se spune, fiecare face jocul cu «jucăriile» sale. Pe lîngă asta, ACUM mai insistă ca socialiștii să susțină guvernul minoritar creat în exclusivitate din reprezentanți ai acestui bloc.

Respectiva propunere din capul locului este inacceptabilă, așa că socialiștii n-au acceptat-o, în schimb, au încercat să se tîrguiască. Chipurile, noi suntem gata s-o acceptăm pe Maia Sandu în calitate de premier, dar în acest caz oferiți-i Zinaidei Greceanîi funcția de președinte al Parlamentului. Propunere la care mîndra «acumovistă» a răspuns în mod categoric că «noi nu-l vom vota pe spicherul propus de socialiști».

După negocierile socialiștilor cu Blocul ACUM, în rețelele sociale și-a exprimat opinia cu privire la ele Alexandru Muravschi, ex-ministru al Economiei. Potrivit dumnealui, văzînd incompetența absolută în domeniul jurisprudenței, a administrării de stat și a perceperii parlamentarismului și procedurilor, pe care îl demonstrează participanții la discuție, alegătorii pot cădea într-o stupoare profundă.

Ponturile «acumoviștrilor», care nu acceptă să facă parte nici dintr-o coaliție, doar la prima vedere par a fi binomul lui Newton. În realitate, ele sunt la fel de primitive ca și instrucțiunile privind folosirea greblei. Stînd în confortabilele fotolii parlamentare, «acumoviștii» doresc să joace rolul unor pasionari notorii, altfel spus, timp de patru ani să iasă la microfonul de la tribuna Parlamentului și să facă declarații zgomotoase cu privire la faptul cît de greu trăiesc «adevărații patrioți» în statul capturat. Și, sub acest pretext, pentru «a duce lupta împotriva capturatorilor», să primească ajutoare financiare de la SUA și UE. Desigur, fără a-și asuma responsabilitatea pentru destinul Moldovei. Dar, de fapt, am putea să ne așteptăm la altceva de la cei care au fost porniți pe drumul politic nu de oricine — de însuși Vlad Filat?!

Să așteptăm schimbări?

La schimbări nu prea putem spera. Chiar și în condițiile în care partidele creează fervent premise pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.

Oricît ar părea de neașteptat și straniu, totuși, ultimul cuvînt îl va avea de spus Dodon. Conform legislației, în cazul în care legislatorii nu vor ajunge la un numitor comun, anume el va propune propriul candidat la funcția de prim-ministru. Cel mai probabil, aceasta va fi Zinaida Greceanîi, cea care, împreună cu Dodon, i-au vîndut lui Plahotniuc hotelul «Codru». Astfel, mingea va nimeri în terenul celui din urmă și de faptul cum o va juca el depinde dacă pe noi de bună seamă ne așteaptă alegeri parlamentare anticipate — alegeri inutile și fățarnice.

Eugeniu Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: