«Să înșir și eu palavre, ca să mir lumea…»
РУС. MOLD.
» » «Să înșir și eu palavre, ca să mir lumea…»

«Să înșir și eu palavre, ca să mir lumea…»

24-02-2017, 15:05
Viziuni: 692
  
Versiunea de tipar   
«Să înșir și eu palavre, ca să mir lumea…»Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a făcut publice prioritățile activității respectivei formațiuni în perioada anului 2017

Eram curioși să aflăm poate s-o fi schimbat ceva în tabăra socialiștilor după ce partidul a rămas fără căpetenia sa, doar, după cum cunoaștem cu toții, domnul Igor Dodon a anunțat că își anulează calitatea de membru al PCRM și a declarat că a rămas socialist doar «în suflet».


Și dacă se spune că niciodată nu poți ști ce negreață poate să zacă în sufletul omului, în sufletul acestei giruete politice pare să zacă o întunecime de felul celei din nasul unui trăitor în Africa.


Deci, să auzim ce se mai face pe la socialiști. În primul rînd, Zinaida Greceanîi a anunțat că Partidul Socialiștilor rămîne în opoziție față de actuala guvernare. Deci, putem înțelege că și față de Dodon, odată ce acum el este o componentă a conducerii țării. Acest gînd ni l-a întărit și o teză a Zinaidei Greceanîi, prin care dumneaei a combătut declarația făcută de «alesul de către întregul popor» cum că Moldova își asumă datoria la gaze a Transnistriei în sumă de 6 miliarde de dolari.


După asta a urmat obișnuita aiureală socialistă, în care la fiecare pas se vorbea despre un careva «om» abstract. Iată câteva extrase: «să fim mai aproape de fiecare om», «la sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, socialiștii vor prezenta un șir de proiecte de legi pentru sfera socială, direcționate la îmbunătățirea calității vieții omului», «în fiecare raion al Moldovei vor fi deschise centre de protecție a drepturilor cetățeanului, unde fiecare om va putea beneficia de ajutor juridic» etc., etc., și nimic concret, doar baloane de săpun umflate cu multă măiestrie.


Pe lîngă asta, dorința de a fi mereu aproape de oameni, exprimată în interiorul unui edificiu de elită privat, nu prea suna convingător.

 

Dar fie, haideți să vorbim despre altele: care anume proiecte de legi au de gînd să le înainteze în Parlament socialiștii, pentru «a îmbunătăți calitatea vieții» noastre? Nu mai puțin de douăzeci! Să ne fie cu iertare — dar mai concret? Nu fiți un chițibușar! Dacă am spus că vom face, înseamnă că vom face! La urma urmelor, dacă nu ne va ajunge capul, ne vor ajuta comuniștii. Ei vor elabora, iar noi, ca totdeauna, vom copia. De la dînșii am copiat chiar și programul nostru. Și nu ne-a cerut nimeni socoteală de ce nu ne-am făcut unul propriu.


Ascultăm ce ni se spune mai departe. Ni se spune că, iată, în cîmpurile Moldovei degrabă vor începe lucrările de primăvară și socialiștii sunt gata să facă tot posibilul ca să-i ajute pe fermieri, pentru că aceștia, sărmanii de ei, se află într-o situație foarte grea, chiar catastrofală. Interesant, cu ce au de gînd socialiștii să-i ajute pe fermieri? Să-i asigure cu tehnică, cu material semincer, cu carburanți ieftini? Nici un cuvînt despre asta. Doar indefinita declarație «îi vom ajuta». Oare nu cumva socialiștii se pregătesc să organizeze un referendum al întregului popor cu problema de a acorda ajutor producătorilor agricoli?


Iar după asta, în scopul de a sprijini tineretul țării, PSRM va propune să fie lansate cîteva proiecte naționale direcționate la susținerea tinerelor familii. Fiți atenți: nu «vor lansa», ci «vor propune să fie lansate». Iar după ce vor propune, sunt sigur, neapărat vor găsi o pricină prin care să-și motiveze reținerea lansării în practică a respectivelor proiecte, acestea rămînînd doar schițate pe hîrtie.


În acest context, aș îndrăzni să le dau un sfat socialiștilor ca să preia de la comuniști nu doar lozincile lor, dar și fapte pe potrivă. La Soroca, de exemplu, datorită reprezentanților PCRM în administrația locală, au fost date în exploatare locuințe sociale pentru tineri specialiști și pentru alte categorii de cetățeni (despre aceasta am povestit cititorilor noștri în numărul trecut al «Comunistului»). Dar ce au făcut «pentru om» reprezentanții PSRM în teritoriu? Absolut nimic altceva decît că au împins la posturi de conducere în administrațiile locale reprezentanți ai PSRM. Lucru pe care lumea nu-l uită, oricît de mult și-ar dori dodoniștii ca să fie uitat.


La sfîrșitul relatărilor sale, Zinaida Greceanîi i-a asigurat pe cei care o ascultau că socialiștii au multe inițiative care, mai devreme sau mai tîrziu, vor fi implementate în viața oamenilor. Traducînd această spusă într-un limbaj mai clar, ar însemna că socialiștii preferă să se ocupe de «curcăneli» și să-și facă piar, în loc să se apuce de fapte cu adevărat concrete.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: