Dimineață — revendicări, seara — coaliție
РУС. MOLD.
» » Dimineață — revendicări, seara — coaliție

Dimineață — revendicări, seara — coaliție

12-04-2019, 12:50
Viziuni: 678
  
Versiunea de tipar   
Dimineață — revendicări, seara — coalițiePartidele parlamentare își cer unul altuia avansuri
 
Și nu e de mirare, deoarece acești oameni au venit în organul legislativ al țării anume pentru a se vinde, și de dorit cu un preț cît se poate de mare.

De aceea, atunci cînd îi aud pe socialiști declarînd că ei pledează pentru dezvoltarea economiei Moldovei, pentru crearea unor noi locuri de muncă și pentru echitate socială, mi se face scîrbă de această fățărnicie. Este imposibil să crezi că pentru echitatea socială luptă oamenii care poartă centură de o mie și jumătate de euro. Mie nici în ruptul capului nu-mi vine să-i cred!

Unica lor dorință e de a-i împinge pe ascuns pe democrați din fotoliile lor de la guvernare, pentru ca să se așeze ei înșiși în respectivele fotolii. Pe ascuns, pentru că fățiș, cu scandal, nu vor reuși s-o facă. Liderul democraților cît ai zice pește îi va strînge cu ușa, adică le va pune în nas mape cu material compromițător. Bunăoară, acțiunea penală pornită împotriva Eugeniei Ceban, consilier municipal și mama actualului deputat și secretat pentru ideologie al PSRM. Acest dosar, în baza căruia ea a fost concediată din Direcția asigurări sociale a primăriei, nu este clasat, pur și simplu nu i-a fost dat curs. Și nu e problemă să fie readus pe rol, acest lucru poate fi făcut oricînd. Asemenea ași în mînecă liderul democraților are cu nemiluita.
 
De aceea, dacă socialiștii își doresc ceva, trebuie să ceară cu cît mai puțină insistență, altfel spus, să se milogească. Ceea ce ei și fac. Comitetul Executiv Politic și fracțiunea parlamentară a PSRM și-a expus dorința că i-ar părea bine s-o vadă în fotoliul de spicher pe doamna Zinaida Greceanîi. Dar nu numai atît. Ei ar fi fericiți dacă li s-ar oferi controlul asupra politicii externe și a Ministerului Apărării. Pe lîngă asta, PSRM ar vrea ca un șir de proiecte de legi pe care le va propune partidul să fie examinate în mod prioritar.

Pe toate acestea le poate oferi socialiștilor Plahotniuc, nu însă și blocul ACUM. În primul rînd, însuși președintele PDM nu jinduiește la funcția de președinte al Parlamentului — el se vrea prim-ministru. Pe lîngă asta, pentru fotoliul de spicher pot fi cerute în schimb vreo două portofolii ministeriale. Ținînd cont de faptul că ministerele sunt conduse, de fapt, de secretarii de stat numiți în respectiva funcție de către Partidul Democrat, situația de ministru «străin» va fi destul de nesigură, așa că nici nu face să-ți pară rău de ea.

În al doilea rînd, proiectele de legi ale socialiștilor sunt pentru Plahotniuc acceptabile, deoarece în ele nu se vorbește nimic despre statul capturat și lupta cu oligarhii. Ele sunt, mai degrabă, o trăncăneală despre funcționarea limbilor în teritoriul Republicii Moldova și neaderarea țării la NATO.

Deputații din blocul ACUM de asemenea se conduc de principiul «dimineață — revendicarea, seara — coaliție». Ei sunt dispuși să intre în componența coaliției, însă doar după examinarea pachetului de proiecte de legi propuse de ei. Este vorba despre proiecte de legi cu privire la dezoligarhizarea instituțiilor de stat. Cît privește numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de spicher al Parlamentului, despre asta nici nu poate fi vorba.

Pe fundalul tuturor acestor lucruri, invitația socialiștilor la negocieri făcută de «acumoviști» prin intermediul rețelelor de socializare (s-o facă prin telefon le-a fost lene) mai degrabă pare a fi încă o farsă ieftină. Chipurile, blocul dorește ca socialiștii să-și demonstreze opoziția sa față de actualul regim, iar după aceea…

Iar democrații?! S-a dovedit că și ei au nevoie de avansuri. La baza negocierilor politice privind formarea majorității parlamentare ei vor pune așa-numitul «Pachet social pentru Moldova». După cum a explicat prim-ministrul Pavel Filip, majoritatea proiectelor care fac parte din respectivul pachet de acum au fost anunțate de către Vlad Plahotniuc. Fapt din care trebuie să înțelegem că și de acum înainte vor fi aplicare schemele șarlatanești de tipul «Prima casă» (de acum cu nr. 4) și «Drumuri bune pentru Moldova», că și de acum înainte vor continua inutilele deplasări prin sate ale medicilor în cadrul proiectului «Un doctor pentru dumneavoastră» (examinări medicale fără rezultatele unor analize și fără radiografie) și, desigur, pomenile făcute pensionarilor — și nici nu tuturor pensionarilor! — de Crăciun și de Paști.

Pavel Filip ne-a mai asigurat că Partidul Democrat își activizează eforturile în căutarea unui partener politic care ar ajuta Moldova să evite criza politică și socială îndelungată.

Iar acest partener e chiar sub nasul lor. Conform unor surse, la adunarea activului PSRM de la Bălți, deputații socialiști Alexandru Usatîi și Alexandru Nesterovschi au încercat să-i convingă pe activiștii PSRM de avantajul deciziei de a colabora cu PDM.

Ce-i drept, ambele formațiuni politice au frică de reacția negativă a electoratului, de aceea nu anunță despre crearea oficială a coaliției. Pe lîngă asta, inspiră teamă și reacția partenerilor externi. Dar nu-i nimic, a mai rămas timp — aproape două luni! Iar la sfîrșitul acestui termen partenerii tăinuiți își vor desface brațele pentru îmbrățișări. Și ne vor asigura că nu și-au dorit acest lucru, dar, în numele binelui statului, se unesc, pentru ca, împreună, umăr la umăr, să ducă țara pe drumul «promoldovenesc». Iar Partidul Socialiștilor, acceptînd simbioza, va face primul pas pe drumul pieirii formațiunii ca organizație politică de valoare reală.

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: