În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a vorbit despre situația creată după alegerile primarului capitalei, alegerile parlamentare din toamnă, cum va marca PCRM jubileul de 25 ani de la fondare, dacă se retrage de la conducerea partidului, dar și despre alte aspecte importante.
– Cum calificați situația creată după alegerile primarului capitalei, în special invalidarea rezultatelor scrutinului și a mandatului lui Andrei Năstase?
– Noi, comuniştii, de la început, când s-au anunţat aceste alegeri a primarilor de Chișinău şi Bălţi ne-am expus poziția. Am calificat aceste alegeri ca gravă încălcare a Legii despre organele publice locale. Legea existentă stipulează că aleșii locali se aleg pe un termen de 4 ani. Dar socialiştii şi democraţii au modificat-o așa că primarul de Chișinău și Bălți să fi ales acum anticipat şi numai pentru un an. Apar multe întrebări: ce poate să facă un primar într-un an în așa oraș distrus, destrămat. De ce și cui i-a trebuit să facă aceste modificări?
Din aceste considerente, noi în poziția noastră expusă public, chiar și repetat, am chemat alegătorii să ignore alegerile de la Chișinău și Bălți, să nu participe la aceste scheme care sunt în interesul cuiva.
Într-adevăr, în turul I au ieșit la vot doar 30%, în turul II cu multe eforturi au ieșit puţin mai mulți, dar oricum foarte puțin din tot numărul alegătorilor. S-a terminat şi turul II și nu a câștigat acel candidat care era programat de PD şi PSRM, adică Ion Ceban, dar a câștigat contracandidatul, Andrei Năstase. Şi s-au început jocurile în „democrația oligarhico-coruptă-moldovenească”. Aflăm că parcă acest Năstase în ziua alegerilor în turul II a chemat prin rețelele de socializare cetățenii să participe masiv la vot. De menţionat că aceiași chemare a fost și din partea lui Ceban. Problema a fost că nu Ceban a câștigat alegerile. Apare întrebarea, dacă câștiga Ceban, tot așa era să se comporte judecățile, cum se comportă acum?! Acei care au inițiat această afacere de abatere de la lege de a nu valida mandatului lui Năstase, fac o prostie. Ei conştient întăresc pozițiile acestui Năstase și ale lui Sandu pentru viitoarele alegeri parlamentare. Se ştie că la noi oamenii mai mult iubesc pe cei care sunt obijduiți, pedepsiți. Şi totuși să ignori atâtea sute de cetățeni care l-au votat pe Năstase, nu-i normal. S-au cheltuit milioane de lei, s-au implicat o sute de mii de oameni și totul s-a terminat cu zero. Al doilea aspect care trebuia să ne îngrijoreze pe toţi, ce va însemna asta pentru viitoarele alegeri parlamentare. În primul rând cu candidaţii pe uninominale, dacă ei nu vor fi de ai democraţilor şi a socialiştilor.
– Acum, după ce alegerile locale au rămas în urmă, ați putea deschide parantezele și să explicați de ce totuși PCRM nu s-a implicat în alegerile de la Chișinău și Bălți?
– Tocmai din aceleași considerente. Noi am analizat din start că aceasta este un joc care se va termina cu nimic pentru toți cetățenii din Bălți și Chișinău. Din aceste considerente, am şi chemat alegătorii să boicoteze aceste alegeri, să nu participe, să le ignore. Noi nu am putut să facem acest pas riscant cu candidatul nostru și să ne luptăm pentru nimic, pentru că iată acum e zero. Așa și s-a întâmplat, fix cum am prognozat. Citiți poziția noastră referitor la aceste alegeri.
– PCRM nu s-a implicat nici în precedentele alegeri prezidențiale. Pe cât de justificată vi se pare acum această decizie? Aceste decizii ale PCRM nu destabilizează situația din partid?
– Situația în partid nu s-a destabilizat clar lucru pentru că deciziile au fost consultate cu structurile partidului, inclusiv luată o decizie la Comitetul Central. Nu ne-am implicat la prezidențiale pentru că Constituția a fost modificată cu grave încălcări, fiind modificată doar de 5 persoane. Articolul 2 al Constituţiei clar indică, că numai cetățenii pot să modifice Constituția. Or prin referendum, or prin reprezentanții săi în Parlament. În repetate rânduri a fost încălcată Constituția în toți acești ani din 2009. Nu trebuie făcute modificări în Legea Supremă a țării după comenzi politice, pentru că după aceasta lanțul acesta de fărădelegi se prelungește pe toate dimensiunile. După modificări se încep toate încălcările și problemele. Ne facem de râsul lumii și însuși pe noi ne pedepsim cu toate aceste prostii, care au consecințe grave.
– Unii lideri de partide consideră că opoziția ar trebui să se gândească la modul serios la boicotarea alegerilor parlamentare din toamnă. Dvs. ce părere aveți?
– Urmărim situația din prezent cu aceste alegeri locale, ce consecințe o să urmeze. Ce înseamnă acest sistem mixt, votat de PSRM și PD, la inițiativa PSRM. Socialiștii se laudă că au rating mare și ei au să câștige alegerile. Aiureli. Iată democrații au făcut un sondaj închis și din toți candidații care ei ar fi gata să-i propună pe uninominal, numai doi trec în Parlament. Toți ceilalți 48 sau 49 nu trec nici unul, inclusiv conducerea PD. Prin acest mixt socialiştii şi democraţii singuri și-au pus granata într-un loc.
– Când PCRM va începe selectarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale? În genere, ce principii vor sta la baza procesului de selectarea a candidaților?
– Un singur principiu, care este pentru tot și pentru toți candidaţii – fidelitatea. De facto selectarea acestor candidați are loc toți acești 9 ani de opoziție. Ei singuri se selectează. Noi încă nu ne-am implicat la concret să-i nominalizăm, dar se selectează singuri prin acea atitudine și anume acel devotament. Cei care nu ne-au trădat toți acești nouă ani fiind puși în situații extraordinar de grele, complicate, fiind eliberați din funcții, fiind pe nedrept trași la răspundere penală. Oameni care pe noi nu ne-au trădat, ci dimpotrivă conduc structuri de partid, lucrează pentru dezvoltarea partidului. Clar că ei vor fi primii candidați. Asta nici nu se discută.
– Cu ce ofertă electorală va merge PCRM în alegerile din toamnă?
– Noi cu deosebită atenţie analizăm situația din țară. Şi noi foarte bine cunoaștem situația din interiorul Parlamentului şi din Guvern, şi ministere, din comunicările noastre cu cetățenii, de la structurile de partid. Mesajul nostru o să fie foarte clar, foarte simplu și consistent. Eu nu vă pot deschide acum parantezele, dar va fi un mesaj adresat concret fiecărui Om. Mai mult ca atât, în aceşti ani de opoziţie sau întreprins multe acte nelegitime, răfuieli, diferite atacuri pentru că cu orice preţ să ne lichideze ca partid comunist, dar nu s-a reuşit şi nici nu o să reuşească pentru că, să scoți din memoria oamenilor anii de guvernare a comuniştilor, asta-i imposibil. Nu o pot face nici printr-o lege și nici printr-o modificare a Constituției, nici prin bâlbâiala lor de la toate canalele TV. Oamenii au memorie. Noi nu o să promitem marea și sarea, că noi cunoaştem ce avere şi cu ce probleme se confruntă cetăţenii astăzi. Dar aceea că noi vom face lucruri bune, concrete pentru cetățeni – asta-i garantat.
– Acest an este important pentru PCRM, dat fiind jubileul de 25 ani de la fondarea partidului. Cum îl veți marca?
– Modest. Mai mult o să vorbim despre acei oameni care pe tot parcursul acestor 25 ani au fost cu noi și la bine (când eram la guvernare) și la greu (în opoziție). Toate aceste trepte, etape – opoziție, guvernare, din nou opoziție o să fie analizate cu amănuntul.
Va fi petrecută o ședință solemnă consacrată acestui jubileu, la care vor fi prezenți în primul rând fondatorii partidului şi toţi activiştii. O să vorbim despre toate etapele de dezvoltare a partidului, ce s-a reușit și ce nu s-a reușit. În așa zile nu trebuie doar să ne lăudăm, dar și să analizăm problemele. Cred că o mare parte și în raport, și în discuții, o să fie axate şi pe alegerile parlamentare care urmează. Pentru că vor fi în ajunul jubileului partidului.
– Și Dvs. personal înregistrați un record în acesta an – 25 ani la cârma unuia și aceluiași partid. Așa ceva nu a mai fost în RM. Cum au fost acești ani?
– Eu împreună cu alți tovarăşi într-o zi de august 1992, am discutat și ne-am înțeles că începem a construi din nou partidul comunist. Aveam atunci un automobil „Jiguli-09”, m-am urcat la volan și am cutreierat satele şi oraşele Moldovei, de la om la om. Trecuseră numai câțiva ani de la destrămarea Uniuni Sovietice, oamenii încă trăiau cu credința că se poate de restabilit URSS. Nu a fost simplu pentru că aici, în Moldova, deja guvernau echipele de naționaliști, unioniști. De două ori ne-am judecat cu Ministerul Justiţiei, pentru că nu ne înregistrau. La început se făcea referire la decizia Parlamentului, fix copiată de la români, că „partide cu denumirea comunistă” nu pot fi înregistrate. Ne-am luptat pentru a anula această decizie a Parlamentului, după care a urmat înregistrarea. Pe urmă, din nou, de la casă la casă, am adunat oameni, am format organizații teritoriale.
La 22 octombrie 1993, am petrecut prima conferință organizatorică la care au participat 176 de oameni și la care a fost votat statul și programul partidului. Atunci au fost aleși 3 co-președinți pentru că, nu știam cum o să se desfășoare evenimentele. Şi așa, pas cu pas. Important este altceva – da, noi atunci ne-am bazat pe generația aceea sovietică care nu era de acord cu destrămarea Uniunii Sovietice. Dar vedem, că au trecut 25 ani și acum la noi în PCRM, din acei oameni care am format partidul, la 1 ianuarie 2018 au rămas doar 3%, din tot numărul total de membri. Toți ceilalți au intrat deja în partid după crearea lui. Adică toți aceştia oameni nu au fost membri ai partidului sovietic. Aceasta înseamnă foarte mult. Mulţi oameni intră în partid, pentru că văd tot dezastrul, mafia și corupția aceasta, şi oamenii doresc să se lupte împotriva răului cu noi. Cum nu ar manipula „pușca electronică” televiziunea și întreaga mass-media, tot una oamenii conștient, fără a le oferi ori promite ceva material se întorc spre noi. Pentru că ei înţeleg că noi comuniştii luptăm pentru cetăţenii şi Ţară.
– Se aud unele afirmații precum că ați putea pleca din politică în acest an. Pe cât de întemeiate sunt?
– Aceste afirmații și zvonuri le răspândesc aşa numiţii oponenți politici. Ei vor cu orice preţ să scape de Voronin, să-l înlăture pe Voronin. Şi naiv cred că dacă vine altcineva în fruntea partidului, o să poată să se înțeleagă, să influențeze pe anumite interese şi anumite persoane. Este clar că nimeni nu-i veșnic în viață, dar acum înainte de așa examen important și responsabil cum ar fi alegerile parlamentare, eu singur să înaintez asemenea propunere sau colegii mei aşa „cadouri” nu le putem oferi. Şi nu de aceea că mă țin cu dinții, Doamne ferește. Şi nu de aceea că nu poate să vină altcineva în fruntea partidului. Avem oameni pregătiţi. Dar de aceea că în așa situații nu se schimbă mandatul. Mergem echipă consolidată, toți împreună, umăr la umăr, iată doar așa putem să obţinem victoria. Acesta a fost şi este principiul nostru.
– Cum vedeți viitorul PCRM?
– Programul PCRM conţine un element foarte important – echitatea socială. Vom lupta pentru această echitate socială. Este scopul nostru și în campania electorală o să punem accentul pe problema îmbunătățiri vieții oamenilor. Pentru că echitatea aste cea mai importantă cauză pentru fiecare om.
– Cu ce credeți că se vor solda alegerile parlamentare și cum vedeți viitorul RM?
– În alegeri, noi partidele politice suntem în conflict, și nu aș spune că din cauza doctrinelor, mai mult sunt conflicte personificate. Însă noi toate partidele fără excepţii totuşi nu facem cel mai important lucru. Mă refer la educația politică a cetățenilor Ţării. Conștiința politică a cetățenilor noștri este foarte primitivă, oamenii votează după promisiuni goale, interese, permit să fie cumpăraţi pur și simplu. A venit timpul ca să se conștientizeze, că cel mai prețios document pentru cetățeni trebuie să devină buletinul de vot. Poate şi mai prețios decât pașaportul sau buletinul de identitate. Dacă noi, politicienii, nu o să promovăm acest lucru cu alegătorii, o să avem tot timpul aceiaşi situaţie ca şi acum, poate şi mai tragică. Ce urmărim noi 9 ani de zile: miliarde furate, sărăcie totală, reducerea numărului de cetățeni, banditism, crime, etc. Este posibil de tolerat şi mai departe această situaţie?
Alegătorul în ziua alegerilor, prin buletinul de vot, își hotărăște soarta. Şi a lui, şi a familiei sale, şi a Ţării. Noi cu alegătorii nu trebuie să lucrăm doar în campania electorală, să dăm buzna peste ei, să le spunem şi să le promitem multe de toate. Noi trebuie să-i abordăm constructiv pe alegatori, să fim cinstiţi faţă de ei, ceea ce de fapt fac structurile noastre de partid, ceea ce facem noi comuniştii. Şi important ca după alegeri să nu dăm uitării angajamentelor preelectorale şi oameni cu problemele lor de fiecare zi. Pentru că viaţa continuă şi după alegeri, apar noi probleme, situaţii. Această îi obligă pe cei aleşi să fie tot timpul cu mintea, cu sovestea pas în pas cu cerinţele societăţii şi a fiecăruia cetăţean.
– Vă mulțumim!
Andriana Cheptine
скачать dle 10.6фильмы бесплатно