VLADIMIR VORONIN: MAI BINE NU O SĂ FIE ȘI NICIDECUM NU ARE DE UNDE VENI ACEST BINE
РУС. MOLD.
» » VLADIMIR VORONIN: MAI BINE NU O SĂ FIE ȘI NICIDECUM NU ARE DE UNDE VENI ACEST BINE

VLADIMIR VORONIN: MAI BINE NU O SĂ FIE ȘI NICIDECUM NU ARE DE UNDE VENI ACEST BINE

9-06-2017, 11:11
Viziuni: 933
  
Versiunea de tipar   
VLADIMIR VORONIN: MAI BINE NU O SĂ FIE ȘI NICIDECUM NU ARE DE UNDE VENI ACEST BINEÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a vorbit despre legătura dintre ultimele evenimente politice (arestarea lui Dorin Chirtoacă, plecarea liberalilor de la guvernare, noua funcţie a lui Iurie Leancă), cu ce crede că se va termina scandalul de la Primăria capitalei, dacă, în caz de alegeri anticipate ale Primarului, PCRM va participa la ele, cu ce crede că se va solda protestul împotriva guvernării anunţat pentru duminică, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Voronin, cum calificaţi ultimele evenimente politice: arestarea lui Dorin Chirtoacă, plecarea liberalilor de la guvernare, noua funcţie a lui Iurie Leancă? Este vre-o legătură între aceste evenimente, în opinia Dvs.?


V.V.: E normal să ne intereseze aceste arestări care au loc în ultimul timp, pentru că aceste personaje merită așa atenție din partea organelor respective, care au funcția să țină sub control cum se utilizează sursele financiare ale statului. Dar vedeți care este situația, toate acestea, aproape că nu se termină cu nimic, în afară de cazul fostului Premier, Vlad Filat. Îi țin, le dau drumul acasă în arest la domiciliu. Asta e un fel de „curort” ca să nu fie la serviciu, măcar că nici la serviciu nu fac nimic, dacă urmărim evenimentele din oraș care au loc.


Cu Iurie Leancă e mai complicat. Aici, e un târg demult și îi legat de furtul acelui miliard din Banca de Economii. Iurie Leancă, în calitate de Premier, a semnat hotărârea Guvernului de alocare din rezervele naționale a 13 miliarde de lei și ca lui Leancă să-i țină gura închisă, să i-o încleie, l-au onorat cu această funcție.

 

În genere, va fi foarte caraghios în Parlament: unul din conducătorii Parlamentului reprezintă partea care noi i-am calificat ca prostituate politice, altul reprezintă mafia și corupția, iar al treilea reprezintă partidul care oficial sau neoficial se numește partid de guvernământ – PDM.  Foarte interesant, ceea ce înseamnă că opinia alegătorului îi aruncată demult la gunoi, ceea ce înseamnă că rezultatele alegerilor parlamentare nu mai au nici un rost, nu mai au nici un folos, ceea ce înseamnă că partidul poate să vină cu 19 mandate, iar apoi să conducă cu toate instituțiile statale etc. Așa fel de rânduială în țară, așa fel de democrație, atârnarea față de opinia cetățeanului, îmi pare că nu mai există nicăieri. Eu aș pune întrebarea într-un fel poate retoric, dar mai mult categoric. Cu ce scop noi petrecem atunci aceste alegeri? Ca pe urmă să călcăm în picioare rezultatele, pe urmă, prin diferite metode mafiote, corupție, alte măsuri banditești, să-i cumpărăm și să-i vindem pe acești deputați în toate părțile?! Eu de ce pun această întrebare, pentru că aceasta este o înjosire totală a alegătorilor, a cetățenilor RM. Toți așteaptă rezultate, toți așteaptă ceva înspre bine, toți se gândesc că, odată ce o să-i alegem, o să facă regulă, însă la urmă se primește că i-au ales pe cei care nu fac regulă, dar produc toate aceste scheme: fură miliarde, distrug integritatea statală, legile care formează aceste organe de conducere. Asta pe noi ne îngrijorează foarte mult.

 

 

T.: Pe cât de posibil vi se pare ca grupul lui Iurie Leancă să ia locul liberalilor la guvernare?

 

V.V.: Da de fapt pentru aceasta și Leancă a fost promovat în funcția de vicespicher, pentru ca să compenseze aceste mandate care le-au pierdut în legătură cu ieșirea lui Ghimpu din coaliție.

 

T.: Cu ce credeţi că se va termina scandalul de la Primăria capitalei? Vom avea alegeri anticipate ale Primarului?

 

V.V.: Depinde de aceea cu ce se va termina ancheta cu Dorin Chirtoacă. Dacă el o să fie înlăturat din funcția de Primar oficial și juridic, atunci alte variante, în afară de a petrece alegeri, nu sunt. De fapt, demult trebuia de ales alt Primar. Eu de multe ori am vorbit despre aceea că nu înțeleg chișinăuienii, ce trebuie să le mai facă ca să conștientizeze că votează prostește, oameni absolut necapabili. Nu știu dacă a mai semnat și procesele/protocoalele acestea cu parcările sau a mai făcut și alte prostii. Atunci în genere îi tragedie. Vedeți că la lucruri bune pe toți aceștia nu-i duce capul, dar prostii sunt capabili să facă. Trebuie să răspundă în deplină măsură. Aici depinde rolul anchetei. Dacă ancheta la momentul acesta îi deschisă special ca să-l sperie pe Ghimpu și să-l întoarcă înapoi în coaliție, asta e o problemă, e un scop și o soluție, dar dacă într-adevăr a semnat aceste documente și are o atitudine oarecare faţă de unele sau alte probleme legate de Codul Penal, atunci trebuie să răspundă și trebuie de petrecut urgent alegeri noi ale Primarului.


Acum referendumul nu mai are nici un rost. Da, variantă de rezervă trebuie să fie, dar acum ancheta trebuie cât mai rapid să se clarifice cu aceste probleme. Dacă vor fi înaintate învinuiri, atunci trebuie de destituit oficial. Atunci se poate de anunţat, conform legii, data alegerilor anticipate ale Primarului General.

 

T.: Dacă vor fi alegeri anticipate ale Primarului, PCRM va participa la ele?


V.V.: Da, participăm. Noi o să avem candidatul nostru și o să participăm. O să luptăm pentru candidatul nostru.


T.: Se pare că, cu fiecare zi, se apropie momentul decisiv privind preconizata modificare a sistemului electoral. Pe ce formulă credeţi că se va merge?


V.V.: Eu nu știu de ce, dar vreau să fiu convins că nu o să ajungă la nici un fel de modificare. Aș dori. Dacă se va ajunge la modificare, atunci, dacă nu toate structurile, cel puțin o parte din cele de rang înalt sunt și ele corupte. Și înseamnă că pe acești funcționari i-au cumpărat și pe ei. Dacă acum trei ani de zile au dat un aviz la acele modificări din 2013 și acum se va da alt aviz, atunci toți aceștia sunt corupți. De fapt, eu demult vorbesc despre aceasta, inclusiv de faptul că de 6 ani de zile este închis postul de televiziune NIT și e din cauza unor persoane care au indicat ca nici într-un caz să nu fie precăutat dosarul NIT la CEDO. Eu înțeleg aceasta, că europenii nici ei nu se dau într-o parte de la bani, mai ales când se propun sume serioase.


T.: Cum calificaţi afirmaţiile apărute în spaţiul public că, imediat după modificarea sistemului electoral, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate?


V.V.: De fapt, alegeri parlamentare anticipate trebuia de petrecut încă demult, când s-au început toate aceste procese cu trădătorii. Când s-a schimbat cardinal componența Parlamentului aleasă de cetățeni la ultimele alegeri parlamentare. Iată aici trebuia de elaborat o lege care să interzică turiștilor parlamentari să fugă dintr-o fracțiune în alta. Iată aici trebuie de modificat legea și de interzis formarea noilor fracțiuni pe parcursului actualului mandat al Parlamentului. Aici trebuie de făcut regulă, deputatul vine ales de alegători, dar nu pe urmă să vândă mandatul și să hotărască problemele personale. Noi aici am susține și vom susține mai departe toate aceste modificări. Pur și simplu alegeri pentru alegeri, care nu vor da nici un rezultat și care acum cineva o să se folosească de situație ca să aibă majoritatea, nu ne trebuiesc.


T.: Pe cât de pregătit ar fi PCRM de alegeri parlamentare anticipate?


V.V.: Orice partid trebuie să aibă un credo obligatoriu. Noi, în orice caz, întotdeauna mergem pe acest credo și-l executăm: imediat după ce se termină alegerile, care nu ar fi ele, de mâine trebuie de pregătit pentru următoarele. Într-o măsură mare, noi suntem gata pentru alegeri. Cel mai important nu este cum e pregătit partidul. Partidul și structurile sunt pe loc, activează, avem cu cine lucra, principalul e să fie pregătit alegătorul. Cât poate el să mai rabde, cât poate să mai creadă în aventuriști, tâlhari, bandiți, mafioți și corupți. Cât se mai poate să ducă moldoveni de nas? Oare nu au oamenii demnitate ca în ziua alegerilor să gândească că buletinul îi descrie soarta pe 4 ani și să se gândească ce face cu acel buletin și cui îl acordă. Cultura alegătorului la noi este foarte joasă.


T.: Cu ce credeţi că se va solda protestul împotriva guvernării anunţat pentru duminică?


V.V.: Acesta este un fel de antrenament al acestor partide care o să participe la aceste proteste. Poate pentru aceste partide ceva o să se clarifice: ce forțe au, posibilități, capacități pentru viitoarele alegeri parlamentare. Mai mult nimic.


T.: Cum, în genere, credeţi că va evolua situaţia politică în următoarele luni?


V.V.: Mai bine nu o să fie și nicidecum nu are de unde veni acest bine. Tot ceea ce vorbesc actualii demnitari, primele persoane, sunt aiureli – nimic nu o să se întâmple, nimic nu va fi hotărât, pentru că sunt problemele de bază demult lăsate baltă. Sunt probleme care ei nici nu le conștientizează. Uitați-vă când s-a anunțat despre reformarea Guvernului și reformează, reformează, Legea alegerilor – reformează, procuratura au reformat-o… Dar iată ce este necesar – să formeze un Guvern capabil să activeze normal, cu capacități, persoane corecte – nu-i duce capul. Nu îndrăznesc să facă. La ei tot timpul ceva nu se primește, tot timpul îi încurcă cineva.


Ce ține de reforma Guvernului, dacă ar fi o structură normală a Guvernului și dacă, mai mult, ar fi stipulată în această lege că o să fie supuși atestării toți funcționarii ministerelor, atunci noi vom susține reforma.


Andriana Cheptine.


 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: