Spectacol judiciar
РУС. MOLD.
» » Spectacol judiciar

Spectacol judiciar

16-05-2019, 15:37
Viziuni: 31
  
Versiunea de tipar   
Spectacol judiciarÎn ce s-a transformat în ultimii ani justiția din Moldova în mod strălucit demonstrează procesul de judecată al activistului civic Pavel Grigorciuc.
 
Timp de două luni, el, fiind bolnav de astm bronșic, este ținut închis într-un subsol, zile de-a rîndul nu e scos la aer liber, i se refuză medicamentele strict necesare, inclusiv un inhalator, fără de care este imposibilă ameliorarea accesului de sufocare. 

Toată «vina» lui Pavel Grigorciuc constă în palma pe care i-a dat-o deputatului democrat Serghei Sîrbu, un trădător profesionist, unul din cei mai cinici lachei ai regimului, în urma căruia se află o trenă lungă de fapte dintre cele mai mîrșave. Acum acesta a devenit un fapt cunoscut: nemernicul Sîrbu a provocat el însuși respectivul conflict, după care a simulat o comoție cerebrală, iar acum, ca un laș, nu se prezintă la ședințele de judecată. Vom spune de-a dreptul: faptul că o asemenea creatură ca Sîrbu a primit o palmă de la Pavel Grigorciuc deloc nu înseamnă că Grigorciuc este periculos pentru societate și trebuie izolat. Mai degrabă din contra: pericol pentru sănătatea morală a societății creează aflarea la libertate și, cu atît mai mult, în Parlament a lui Serghei Sîrbu.

La ședința de judecată din 15 mai s-a hotărît ce măsură de reprimare să-i fie aplicată lui Pavel Grigorciuc. Pe neașteptate pentru cei prezenți, liderul PCRM, Vladimir Voronin, și secretara CC, Elena Bodnarenco, au declarat că își asumă calitatea de chezași ai lui Grigorciuc. Ambii au venit la respectiva ședință pentru a-l lua pe Grigorciuc pe garanție. Unii din cei prezenți s-a mirat: cum vine una ca asta, doar Grigorciuc, fost membru al PCRM, deseori a criticat conducerea partidului?! Dar, ca asta să nu te mire, trebuie s-l cunoști pe Voronin. În cazul unei nedreptăți strigătoare la cer, al unui dezmăț, el întotdeauna vine de partea celor care au de suferit în urma acestora. E unul din acele principii politice și civice de care liderul PCRM sa-a ținut întotdeauna.

Voronin a fost președinte al țării pe parcursul a două termene, în repetate rînduri fiind ales și deputat în Parlament. În Republica Moldova, el este unul din cetățenii cu cea mai mare autoritate. În oricare țară normală, garanția unui asemenea om în mod automat s-ar fi soldat cu eliberarea de sub strajă. În oricare țară normală, judecătorii ar fi folosit această garanție pentru a depăși acea penibilă situație în care se află ei și l-ar fi eliberat pe omul nevinovat, pentru a evita învinuirea lor de represiuni politice. Asta însă nu se poate întîmpla în Republica Moldova de astăzi, țară în care demult au încetat să funcționeze normele juridice și legile morale. Și în care logica dreptului a înlocuită cu un cod mafiot nescris.

Judecătorul, care se afla acolo în termen de încercare, a scris sentința (trei rînduri) timp de o oră și jumătate. Credem că cele trei rînduri nu i-au solicitat o încordare mintală ieșită din comun și nici atîta timp pentru a le scrie. Mai degrabă cea mai mare parte a acestei ore și jumătate judecătorul stagiar a folosit-o ținînd telefonul la ureche, prin care a primit «indicații prețioase» din centrul neformal al puterii. Anume acolo, și nu în localul judecătoriei a fost scrisă această sentință — Pavel Grigorciuc să fie ținut sub arest încă 30 de zile. Tot în acel subsol umed, fără medicamente, de unul singur față în față cu boala sa. Astfel, justiția moldovenească s-a transformat încă o dată într-un instrument de răzbunare personală. Răzbunare a regimului împotriva unuia din oponenții lui. Asta e maniera unei adevărate mafii. Mai înainte, ea se răfuia cu oamenii indezirabili cu forțele proprii, iar astăzi folosește în acest scop instrumentele oficiale ale justiției. Dar esența rămîne aceeași. «Grupul Petrenco» a fost judecat pentru un protest pașnic, fără aplicarea forței, în preajma Procuraturii, iar Pavel Grigorciuc a fost închis pentru o palmă dată unui nemernic, care se ascunde sub paravanul mandatului de deputat. Rămîne să ghicim cît de degrabă vor fi arestați oamenii pentru un interviu, un articol, o declarație… Prin tăcerea lor, structurile internaționale de apărare a drepturilor omului, ambasadele străine demult au acceptat și au legiferat această practică mafiotă din Moldova. A pune capăt dezmățului, a readuce țara în cîmpul juridic e capabilă s-o facă doar societatea moldovenească în cazul în care se va elibera de frică și va începe să-și exprime protestul său în mod masiv și curajos. Dacă fiecare om căruia nu-i este indiferentă soarta țării se va comporta asemenea lui Voronin.

Mai jos publicăm o mică parte din comentariile făcute de cetățeni pe marginea acestui spectacol judiciar al autorităților noastre cu stilul şi orfografia originală:

Pavel Ceailic: Politica a început de acum să se miște în acea direcție în care Voronin este un model al înțelepciunii, onoarei și conștiinței.

Svetlana Boeva: Îmi scot pălăria!

Olga Anic: Măcar cineva a luat apărarea acestui om! Cei care au furat miliardul sunt la libertate, iar pe Pavel l-au închis pentru o palmă.

Ludmila Costenco: Bravo! Tot respectul pentru Voronin! Iată cine a fost președinte normal pentru Moldova! Toți ceilalți n-au fost buni de nimic.

Serghei Coroliuc: Voronin îl apără nu pe om, el apără dreptatea!.

Tatiana Pancenco: Voronin întotdeauna a respectat principiul dreptății și i-a făcut mult bine Moldovei. Cît privește Sîrbu, a cam sărit băiatul peste cal…

Marina Holban: Vă mulțumesc, dragă președinte Voronin, și vă exprim respectul pentru fapta dumneavoastră de astăzi. Ea îi face onoare fostului președinte Voronin.

Elena Maier: Această faptă atît de umană merită respectul tuturor!

ricutot: «Voronin — respect!»

verenkovi: Ceea ce a făcut astăzi Vladimir Nicolaevici este o faptă a unui om adecvat și, fără îndoială, merită respectul nostru.

Nina Bratu: Voronin este cel mai omenos politician. Sunt convinsă că cei care, din diferite motive de interes personal, i-au întors spatele, tot vor fi de acord că, în cei 30 de ani de independență a Moldovei, cei mai buni ani au fost cei ai președinției lui Voronin.

Diogen Sinopschi: Serioja întruchipează întru totul fața PDM. Acolo sunt cîți vrei ca dînsul.

Nicolai Gheorghevici: Cînd Voronin se afla la guvernare, mulți îl huleau și ziceau că vor schimbări. Iar cînd au venit schimbările, și-au dat seama că viața în timpul președinției lui a fost mult mai bună. Atunci, cum se spune, se putea trăi normal.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: