Privatizarea Victoriei
РУС. MOLD.
» » Privatizarea Victoriei

Privatizarea Victoriei

14-05-2019, 18:48
Viziuni: 227
  
Versiunea de tipar   
Privatizarea VictorieiPoliticienii moldoveni marginali au transformat sărbătoarea întregului popor, Ziua Victoriei, într-un iarmaroc al vanității
 
Au transformat-o într-o profanare și batjocorire a memoriei celor căzuți pe cîmpurile de luptă ale războiului și a celor care trăiesc astăzi.

În ce constă esența și semnificația marcării Zilei Victoriei? În demonstrarea memoriei colective a poporului și întruchiparea la propriu a cunoscutei fraze «Nimeni nu este uitat și nimic nu se uită».

Anul acesta, politicienii noștri au transformat-o într-un fel de competiție, concurînd între ei în ceea ce privește «obținerea victoriei». Și s-a creat impresia că Victoria au obținut-o nu alții, ci Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Fiecare formațiune politică și-a adunat adepți prin metode necinstite pe care de acum le cunoaștem: au împărțit în mod gratuit terci, napolitane, a baloane etc. Iar faptul care i-a motivat pe oameni să se adune a fost dat uitării. În locul acestuia, a dominat atmosfera unui iarmaroc al trufiei și al autopiarului.

Democrații au desfășurat acest tîrg în Parcul Catedralei, sărbătorind acolo ceva de mijloc, cu amorful nume «ziua unității poporului».

Ortacii lui Șor și-au luat startul pe strada Ismail, socialiștii au pornit spre Menorialul «Eternitate» din centrul capitalei, iar democrații au preferat să rămînă în Parcul Catedralei cu terciul de hrișcă.

Cei care au decis să meargă la memorial în mod de sine stătător, nu le înmînau veteranilor produse de cofetărie, ci pur și simplu îi opreau, îi felicitau cu prilejul sărbătorii și le dăruiau flori. Și acest gest era într-atît de omenesc, încît, fără să vrei, ochii ți se umpleau de lacrimi. Dar, după cum vedem, unora nu le place acest fel «neorganizat» de a sărbători și ei încearcă, dacă nu s-o ia sub controlul lor, cel puțin, să-și sublinieze prezența lor dominantă.

După ce au trecut «politicienii», lacrimile s-au uscat ca și cum de la sine și, dacă mai apăreau în ochi, acelea erau doar lacrimi de furie și indignare. Și asta pentru că lîngă monumentul eroilor Marelui Război pentru apărarea Patriei fluturau stegulețe cu simbolica de partid și nenorocitele de balonașe ale lui Șor. Ele parcă strigau și invocau: «Priviți, Marea Victorie o cinstesc conducătorii noștri! Iar cei care nu sunt cu noi, sunt împotriva noastră!». E ceva ce poate fi numit ștergere a sărbătorii din memoria poporului, încercarea de a-i împrăștia pe cetățenii Moldovei prin locuințe politice. Ziua Victoriei «sub patronatul» partidelor politice nu este nici pe departe o sărbătoare: e o pîngărire a memoriei celor căzuți.

Ziua Victoriei este sărbătoarea tuturor — o sărbătoare mare și luminoasă. Zi importantă și prin unirea oamenilor, nu prin dezbinarea lor. Și nu contează faptul ale cui concepții le împărtășești — ale celor de stînga sau de dreapta, ale celor de mijloc, laterali sau cu buline. De aceea și ți se face scîrbă pe suflet văzînd că șarlatanii politici o folosesc pentru a-și atinge scopurile lor, scopuri absolut contrare celor pentru care a luptat poporul sovietic și a învins dușmanul.

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: