Din nou pe arenă
РУС. MOLD.
» » Din nou pe arenă

Din nou pe arenă

14-05-2019, 18:04
Viziuni: 1 357
  
Versiunea de tipar   
Din nou pe arenăIrina Vlah intenționează să candideze la funcția de bașcan pentru al doilea termen
 
În autonomia găgăuză continuă schow-ul «Irina Vlah». Pentru că doamna Vlah se vrea și în continuare conducător al regiunii, considerînd că fără ea Găgăuzia nu va putea ajunge o țară fericită.

Aici trebuie să spunem că Irina Vlah în modul cel mai serios se crede «mamă a poporului găgăuz». În medicină, asta se numește «confabulație», ceea ce înseamnă că vezi ceea ce-ți dorești ca fapt real. Și odată ce poporul are mamă, trebuie să aibă și un tată. Și îl are. Acesta e Serghei Vlah, fratele doamnei bașcan și, totodată, conducătorul firmei Demir-agro. Prin eforturile comune depuse de «mama și de tata», rulajul acestei firme a ajuns să fie egal cu bugetul Găgăuziei. Și dacă la viitoarele alegeri Irina Vlah va ieși învingătoare, rulajul ar putea depăși de două ori bugetul autonomiei.

Despre ceea ce a fost pînă la asta

Populația Găgăuziei nu e numeroasă: în anul 2015, pentru alegerea șefului autonomiei, au fost tipărite mai mult de o sută de mii de buletine. Atunci la funcția de bașcan au concurat Nicolai Dudoglo și Irina Vlah. Pe primul candidat l-a sprijinit alianța guvernantă, pe al doilea — Partidul Socialiștilor.
 
Făcînd cea mai mare miză pe Irina Vlah, lui Igor Dodon nu i-a fost teamă să se certe cu colegii săi de partid găgăuzi. Cea mai mare parte a organizației locale a PSRM în frunte cu liderul ei, Dmitri Croitor, a refuzat să se supună deciziei conducerii partidului, sprijinind poziția lui Dmitri Croitor. Drept răspuns, Igor Dodon a declarat că dizolvă organizația PSRM din Găgăuzia, Dmitri Croitor fiind exclus din partid.

În vorbe, și Irina Vlah a decis să se distanțeze de Igor Dodon, declarînd că nu intenționează să intre în rîndurile Partidului Socialiștilor. De fapt, ar fi fost cam incomod s-o facă: abia a evadat din echipa PCRM și, na-ți-o bună, intră în altă formațiune politică.

În ajunul alegerilor toate s-au desfășurat ca de obicei: s-au făcut o mulțime de promisiuni, însă puține din ele au fost îndeplinite.

Iată doar cîteva din promisiunile făcute de Irina Vlah în anul 2015: crearea Agenției de dezvoltare regională pentru elaborarea unor programe de dezvoltare social-economică a Găgăuziei; crearea a cinci întreprinderi agroindustriale moderne prin consolidarea gospodăriilor agricole; cu sprijinul investitorilor ruși, crearea a 11 întreprinderi cu tehnologii avansate; înființarea a 2000 locuri de muncă; acordarea unor subvenții agricultorilor pentru achiziționarea combustibilului în perioada semănatului și a recoltării etc.

Dar astăzi în stepa din Bugeac nu se vede nici una din promisele 11 întreprinderi în domeniul industriei prelucrătoare. S-au pierdut și cele cinci întreprinderi agroindustriale moderne. Iar 2000 de locuri de muncă ca și cum au fost create, însă doar în vorbe, pentru că, în realitate, numărul locurilor de muncă în Găgăuzia s-a redus aproape cu 1200.

Realități neatrăgătoare

De obicei, Irina Vlah expune propria «istorie a succesului» nu găgăuzilor, ci unui ascultător nepretențios, care înghite tot ce-i spune ea — așa-numitului președinte al Moldovei, Igor Dodon. Anume lui îi împărtășește și bucuriile, și durerile sale.

În realitate, unicul succes al Irinei Vlah pe tărîmul agriculturii rămîne reexportul în Rusia a merelor și perelor poloneze, precum și a roșiilor turcești. Această afacere a fost pusă pe roate, desigur, prin firma fratelui ei. Cel care, nu se știe pentru care merite, de acum al doilea an la rînd este onorat cu titlul «cel mai bun exportator din Găgăuzia», deși, de fapt, se ocupă de o elementară revînzare a diferitor mărfuri, altfel spus, — de speculație.

Apropo, Serghei Vlah este implicat într-un șir de cazuri de rezonanță, ca, bunăoară, răpirea unui om și snopirea lui în bătăi, suspectarea de delapidarea a zeci de milioane de lei prin serviciul vamal și multe altele de acest gen. În plus, el se află în urmărire penală și asta îl face un instrument de influență a Chișinăului asupra bașcanului Găgăuziei.

Din alte realizări epocale săvîrșite de «mama Găgăuziei», vom numi împărțirea a 5 000 de fețe de masă împodobite cu inscripția «Cu urări de bine din partea Irinei Vlah»; salteaua de lupte dăruită liceului din Cișmichioi; 20-30-50 mii de lei fiecărui nou-născut; distribuirea produselor alimentare și a mijloacelor de igienă pentru copii cu inscripția «Din partea Irinei Vlah».

Ca apoteoză a cultului propriei personalități poate servi obligația elevilor de a avea un zilnic cu portretul Irinei Vlah pe coperta lui și indicația dată funcționarilor de a oferi interviuri doar pe fundalul portretului Irinei Vlah.

De unde-s banii?

Conform declarației cu privire la venituri, Irina Vlah cîștigă anual circa 155 mii de lei. De alte surse financiare dumneaei, chipurile, nu dispune. Pe cînd darurile pe care le face depășesc salariul bașcanului pentru patru ani de serviciu fără de nici o încălcare. De unde-s banii?

Explicația e simplă. Primul loc la veniturile ilegale îl putem oferi achiziționărilor făcute din contul mijloacelor bugetare. Odată cu venirea la putere a Irinei Vlah, autonomia trăiește fără a avea o lege explicită care să reglementeze respectiva sferă, ceea ce permite să fie aplicate pe larg diferite scheme de corupție.

Bunăoară, un departament anunță un tender. Învingătorul acestuia este planificat din timp, lucru pentru care el achită un «otcat». Un timp, acesta era de 10 la sută, iar acum se vorbește despre 25 la sută.

Apoi mașinațiile în domeniul construcțiilor. Cine va putea demonstra că grosimea peretelui, a îmbrăcămintei rutiere sau lățimea drumului nu corespund normelor și că au fost folosite materiale cît se indică în rapoarte, odată ce responsabilii pentru asta se află în subordinea bașcanului?

Controlul impozitelor. E ceea ce dă posibilitatea nu doar de a cîștiga, ci și de a face presiuni asupra cui dorești. Astfel, serviciul fiscal din autonomie s-a transformat într-o armă de răfuială cu unii agenți economici. Acum acei sărmani contribuabili care i-au displacut «mamei Găgăuziei», pentru a scăpa de presiuni, sunt nevoiți să-și reînregistreze adresele lor juridice la Chișinău.

Și la ce s-a ajuns?

Cei patru ani de conducere a autonomiei de către Irina Vlah s-au perindat vesel și fără griji. Preocupată de sesiuni foto și de diferite petreceri, ea pur și simplu n-a avut timp pentru a-și îndeplini obligațiile. În schimb, pagina ei din rețelele de socializare e plină de fotografii: iat-o cu parașuta în avion, iat-o la sărbătorile populare de la Comrat (desigur, alături de Igor Dodon, pe care ea, atunci cînd se afla în rîndurile PCRM, îl numea «impotent politic», «iuda» și «nemernic») și chiar cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov — împreună cu acesta, Irina Vlah deschide ediția a V-ea a Jocurilor Asiatice în încăperi închise.

Pentru populație și pentru agenții economici ai Găgăuziei, acești patru ani au fost ani de totală dezamăgire și sărăcie. Am vrea să credem că, în acest răstimp, găgăuzii s-au dezvățat să creadă în promisiuni goale și au acumulat imunitate împotriva bașcanului, mandatul căreia degrabă expiră.

Alegătorii au tot dreptul să-i ceară Irinei Vlah ca ea, intrînd într-o nouă campanie electorală, să-și facă o dare de seamă în fața lor în privința îndeplinirii promisiunilor făcute în 2015, ci nu și de data asta să le spună povești despre «elaborarea unor noi programe de dezvoltare a Găgăuziei». Prin fățărnicia și lăcomia sa, Irina Vlah demult și-a pierdut dreptul să vorbească în numele întregului popor găgăuz.

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: