Concediu pe contul nostru
РУС. MOLD.
» » Concediu pe contul nostru

Concediu pe contul nostru

31-05-2019, 08:17
Viziuni: 213
  
Versiunea de tipar   
Concediu pe contul nostruIgor Dodon a mai fost într-un voiaj inutil pe seama banilor din buzunarul contribuabililor
 
De data asta, a călătorit în Kazahstan, unde, recent, a fost schimbat președintele și, concomitent, denumirea capitalei țării.

La Nur-Sultane (așa se numește acum Astana) a avut loc ședința conducătorilor de state ai țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Cea cu care Republica Moldova nu are nici în clin, nici în mînecă. Chișinăul oficial nu a depus cerere să devină membru al ei și nici nu a rugat ca în cadrul acesteia să-i fie oferit un careva statut.

Anul trecut, șmecherul Dodon a reușit doar el știe cum să se facă participant la un summit analogic de la Soci, unde a și cerșit statutul de observator în cadrul respectivei organizații.

Dar, în primul rînd, acest statut nu-i oferă Moldovei nici un folos practic, deci, ea nu va avea din asta nici un fel de avantaje. Asta cam seamănă cu un anunț în barul cu striptiz: „Uitați-vă, dar să nu atingeți cu mîinile!”. Și doar pseudopreședintele Igor Dodon afirmă cu insistență contrariul.

„Alesul de întreg poporul” a trîmbițat această temă timp de un an, spunîndu-ne că UEA ne-ar fi ajutat să soluționăm majoritatea problemelor din economia statului, în timp ce Uniunea Europeană nu poate acoperi necesitățile țării la capitolul desfacerii producției noastre.

E o afirmație îndoielnică, deoarece Uniunea Economică Eurasiatică încă nu a rezolvat problemele economice ale celor mai săraci membri ai săi – Kirghizia și Armenia. Cît privește desfacerea producției noastre, doar exportul rus în țările UEA depășește considerabil importul. Soldul altor țări membre ale Uniunii la capitolul export-import este negativ (convingeți-vă de asta la site-ul https://sozh.info/kakie-vygody-poluchili-strany-ot-uchastiya-v-eaehs/).

În al doilea rînd, statutul de observator nu-i oferă Moldovei (mai bine zis, lui Dodon) nici un av antaj practic. El nu poate semna nici un contract, nu poate încheia nici un acrod și nici să-și ia careva obligații. De facto, rolul de observator al lui Dodon în UEA se reducere la urmărirea pe furiș prin gaura cheii a liderilor Rusiei, Belarusiei, Kazahstanului, Kirghiziei și Armeniei. Și, bineînțeles, selfy alături de dînșii.

„Am să vă mai cînt și la bis…”

De selfy Dodon a beneficiat din plin: s-a fotografiat alături de Vladimir Putin, Alexandr Lukașenko și noul președinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev.

În acest context, trebuie să menționăm că întrevederile lui cu aceștia u purtat un caracter pur neoficial. La discuțiile asupra problemelor organizației „alesul de întreg poporul” n-a fost admis. În această privință, situația lui a fost asemănătoare cu cea a președintelui Tadjikistanului, Emomali Rahmonov, invitat în calitate de oaspete de onoare.

Deci, toate declarațiile făcute de Dodon cu privire la înțelegerile lui cu Putin și Tocaev sunt nu mai mult decît încă un bluf pentru proștii naivi. De exemplu, mass-media prododonistă a afirmat că Dodon a discutat cu Tocaev cu privire la stimularea și protecția reciprocă a investițiilor. Cunoașteți cumva businessmeni moldoveni care ar fi făcut investiții în Kazahstan? Putem vorbi doar despre Anatoli Stati, care s-a certat cu președintele Nursultan Nazarbaev, a fost alungat de acesta și acum se află în proces de judecată cu kazahii (cei-i drept, se pare că procesul e în favoarea lui). Cunoașteți oameni de afaceri kazahi care să fi investit în Moldova? Nu cunoașteți?! E și de înțeles – ce prost își va investi capitalul într-un stat capturat cu o economie instabilă?!

Putin, călcîndu-și pe inimă, l-a invitat pe Dodon să participe la Forul Internațional Economic de la Sankt-Petersburg. Pentru președintele rus, președintele moldovean demult a devenit ceva de felul unui geamandan fără toartă, pe care e cam greu să-l duci, dar și să-l arunci îți pare rău.

În schimb, pseudopreședintele nostru folosește vizita sa în Kazahstan în propriile scopuri de reclamă. Ceea ce, crede el, îi va salva ratingul care scade și va scoate la mal nava Partidului Socialiștilor, salvînd-o de la înec în mlaștina politică.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: