Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
РУС. MOLD.
» » Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

10-06-2019, 14:33
Viziuni: 46
  
Versiunea de tipar   
Declarația Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica MoldovaCu privire la actuala situație politică din țară
 
Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova cu o profundă îngrijorare urmărește procesul de acutizare a crizei politice din țară, aceasta fiind capabilă să provoace urmări imprevizibile.

Totodată, necesită să fie menționat și faptul că Republica Moldova se află într-o permanentă și crescîndă stare de încordare politică și social-economică începînd cu tentativa de lovitură de stat din anul 2009 și plecarea PCRM de la guvernare. Luarea în captivitate a statului, sărăcirea majorității covîrșitoare a populației din țară, colapsul economic, delimitarea libertăților democratice — iată cumplitele totaluri ale acestui deceniu în care comuniștii s-au aflat în opoziție. Alegînd pentru niște pomeni și promisiuni irealizabile actuala componență a Parlamentului, alegătorii au avut posibilitate să se convingă pe viu ce prezintă prin sine organul legislativ, în care lipsește o asemenea forță politică stabilizatoare și generatoare a statului, ca PCRM.

Pe parcursul celor zece ani trecuți, comuniștii au luptat împotriva regimului antipopular, oricum s-ar fi numit el — AIE, AIE-1 sau PDM. Noi în repetate rînduri am atras atenția societății moldovenești asupra strigătoarelor la cer încălcări ale legislației în vigoare și îndeosebi a Constituției Republicii Moldova, încălcări ce au condus la apariția fenomenului stat capturat.

În opinia noastră, actuala criză politică e rezultatul samavolniciei metodice timp de zece ani la rînd, al transformării Constituției într-o «slugă» cu care cei care au capturat Curtea Constituțională pot face tot ce le trăsnește prin cap. În acest context, nu putem să trecem cu vederea nici faptul că la crearea acestei situații absurde au contribuit și mulți dintre membrii «coaliției temporare» formate acum în noul Parlament.

Nu avem în vedere doar faptul că pe parcursul multor ani Maia Sandu a făcut parte din coaliția cu PDM, în calitate de ministru al Educației dumneaei beneficiind de sprijinul politic al lui Plahotniuc și partidului acestuia. Și nu doar faptul că Igor Dodon, de facto, a salvat regimul guvernant, prin încălcarea Constituției dîndu-și votul pentru președintele Nicolae Timofti. Complicitatea Maiei Sandu și a lui Igor Dodon la crimele împotriva Constituției în modul cel mai elocvent s-a manifestat prin participarea lor la anticonstituționalele alegeri directe prezidențiale. Atunci, în ziua de 4 martie, 2016, la comanda Partidului Democrat, Curtea Constituțională a săvîrșit o intervertire constituțională, în mod ilegal modificînd Legea Fundamentală a statului. Aici vom reitera faptul că atunci PCRM a ocupat o poziție principială, declarînd boicot alegerilor prezidențiale anticonstituționale. Maia Sandu și Igor Dodon au participat la ele, legiferînd astfel încălcarea Constituției. Anume în acest mod, pas cu pas, au fost distruse temeliile statului de drept. Anume în acest mod s-a instaurat în țară regimul uzurpator. Și la toate aceste nelegiuiri au participat direct atît Partidul Socialiștilor, cît și partidele din actualul bloc ACUM.

Partidul Socialiștilor, care astăzi se prezintă pe sine ca pe unul din «pilonii rezistenței antioligarhică», pe parcursul multor ani a sprijinit regimul oligarhic instaurat de Partidul Democrat și a contribuit la consolidarea lui. În Parlamentul precedent, Partidul Socialiștilor a votat împreună cu PDM 484 proiecte de legi, ceea ce alcătuiește o jumătate din toate legile adoptate. În pofida poziției Uniuni Europene și a recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, prin votul comun al socialiștilor și democraților a fost introdus sistemul electoral mixt, datorită căruia PDM a reușit să obțină 30 de mandate. Mai mult decît atît, autorul ei formal trebuie considerat președintele anticonstituțional Igor Dodon, care astăzi încearcă să se prezinte pe sine ca principalul luptător împotriva regimului.

Întreaga țară a văzut foarte bine că această coaliție între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM nu a fost rezultatul unei poziții consecvente a Partidului Socialiștilor, ci al eșecului «negocierilor» între Dodon și Plahotniuc. Dar și nereușita acestui negoț febril a fost determinată nu atît de condițiile lui Dodon, cît de dispozițiile dure ale partenerilor și finanțatorilor lui externi. Mai este necesar de menționat că, pe parcursul tuturor celor zece ani trecuți, și partenerii occidentali au contribuit la transformarea Moldovei într-un stat dictatorial capturat, de fiecare dată închizînd ochii în fața nimicirii metodice a ordinii de drept și la încălcarea Constituției de către regimurile guvernante cu participarea socialiștilor. În toți acești zece ani, regimul guvernant a compensat lipsa legitimității sale interne cu sprijinul conjunctural extern.

Comitetul Central al PCRM constată:

Lupta pe viață și pe moarte pentru putere ce se duce acum este mortală pentru Moldova. Setea de răzbunare și frica în fața demascării lor au unit blocul ACUM și PSRM. PDM este cuprins de frica pierderii pîrghiilor puterii. Iar ciocnirea între ele poate conduce la distrugerea statului Republica Moldova.

O ieșire din această situație explozivă ar putea fi doar alegerile parlamentare anticipate. Nu cele pe care Filip le-a fixat pentru ziua de 6 septembrie, dar cele care trebuie stabilite după realizarea unui șir de acțiuni cu caracter legislativ și organizatoric. Toate recomandările în această privință pot fi găsite în declarațiile făcute de Partidul Comuniștilor pe parcursul ultimilor ani.

Este vorba, întîi de toate, despre revenirea la normele constituționale și legislația electorală de pînă în aprilie, 2009.

De asemenea, e necesar să fie cercetat în cel mai riguros mod furtul miliardului, inclusiv urmărirea penală a acelor deputați socialiști care n-au rambursat BEM-ului credite de milioane.

De asemenea, trebuie trași la răspundere penală cei care au contribuit la uzurparea puterii în Moldova, precum și partidele care au fost finanțate direct de peste hotare.

Să fie declarate în afara legii organizațiile politice care poartă vina pentru aceste crime.

Judecătorii Curții Consti¬tuționale să fie demisionați și pedepsiți pentru complicitate la capturarea statutului.

Să fie făcută o analiză minu¬țioasă a activității procurorilor și judecătorilor privind pronunțarea sentințelor la comanda politică a regimului.
Respectivele acțiuni să fie întreprinse în termenele cele mai scurte, pentru a nu arunca țara într-o înfruntare îndelungată și periculoasă.

Noi, comuniștii, suntem convinși că organizarea în aceste condiții a unor alegeri parlamentare libere va da posibilitate să fie aleasă o asemenea componență a Parlamentului, care să reflecte interesele tuturor păturilor societății moldovenești.

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

10 iunie, 2019
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: