Pedagogii de la «Orizont» — jertfă a cîrdășiei lui Dodon cu Erdogan
РУС. MOLD.
» » Pedagogii de la «Orizont» — jertfă a cîrdășiei lui Dodon cu Erdogan

Pedagogii de la «Orizont» — jertfă a cîrdășiei lui Dodon cu Erdogan

13-06-2019, 09:04
Viziuni: 654
  
Versiunea de tipar   
Pedagogii de la «Orizont» — jertfă a cîrdășiei lui Dodon cu ErdoganCurtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a recunoscut drept ilegală expulzarea din Moldova a pedagogilor de la Liceul moldo-turc «Orizont»
 
Și a obligat guvernul din Moldova să achite fiecăruia cîte 25 mii de euro. Concomitent, — pentru deportarea pedagogilor turci, care, după cum se presupune, se află în opoziție față de actualul președinte al Turciei, Erdogan, — noua majoritate parlamentară l-a destituit pe șeful SIS, Vasile Botnari.

Ar fi trebuit, însă, ca lui Dodon să-i fie declarat impeachment. Și asta deoarece este absolut evident că pedagogii de la «Orizont» au devenit jertfa unei cîrdășii a lui cu Erdogan.

Pe parcursul celor doi ani cît Dodon deține funcția de șef al statului, Turcia este una din principalele direcții ale politicii sale externe și, totodată, a «deplasărilor» turistice. În societatea moldovenească, nimeni nu pune la îndoială faptul că anume deportarea a șapte pedagogi, trei dintre care sunt de acum condamnați în Turcia la termene îndelungate de detenție, a fost prețul uimitoarei dărnicii a lui Erdogan.

Reiterăm că președintele turc a oferit aproximativ zece milioane de euro pentru reparația palatului prezidențial de la Chișinău, care a avut de suferit în timpul dezordinilor din 7 aprilie, 2009. Iar odată cu banii, a transmis în calitate de «dar» o mașină pentru împrăștierea manifestațiilor de masă. Atunci Dodon ne povestea cu multă mîndrie că anume el s-a înțeles cu Erdogan cu privire la alocarea unei sume considerabile de bani. La invitația lui personală, președintele turc a venit să asiste la ceremonia deschiderii edificiului pentru aparatul prezidențial. Și Dodon, în stilul celor mai populiste tradiții, l-a decorat cu Ordinul Republicii. Iar în timpul acesta, cei șapte pedagogi turci de acum fusese băgați la închisoare.

Respectiva situație are un aspect financiar, dar și unul moral-politic. Există îndoieli serioase asupra faptului că pentru lucrările de reparație a edificiului președinției a fost nevoie de tocmai 10 milioane de euro. După cum se cunoaște, principalele lucrări de restaurare a acestuia au fost făcute nu la mult timp după tristele evenimente, încă în anii 2009–2010. De aceea în mod firesc a apărut suspiciunea că vreo trei milioane din cele zece au mers undeva în altă parte. În Parlamentul precedent, fracțiunea PCRM a făcut o interpelare la Curtea de Conturi ca să facă un audit al cheltuielilor pentru reparația palatului prezidențial.

Să ne amintim că atunci Dodon a avut o reacție nervoasă în legătură cu respectiva interpelare. Într-o replică de răspuns, serviciul de presă al PCRM spunea: «Reacția neadecvată a lui Igor Dodon la propunerea fracțiunii PCRM de a face un audit al reparației președinției demonstrează că argumentele noastre sunt întemeiate și Curtea de Conturi e necesar să verifice minuțios în ce mod au fost cheltuite mijloacele în această afacere netransparentă». Dar deoarece Dodon este, practic, un angajat al Partidului Democrat, Curtea de Conturi n-a intervenit.

În același document, serviciul de presă al PCRM constata: «Societatea are prilejul să se convingă încă o dată că, în corespundere cu înțelegerile între Dodon și Erdogan, prețul reperației edificiului președinției este deportarea perfidă a pedagogilor de la Liceul moldo-turc «Orizont». Asta cu privire la aspectul moral al acestui rușinos pentru Dodon caz.

La moment, Partidul Comuniștilor este unicul partid parlamentar care în mod univoc și dur s-a pronunțat în apărarea pedagogilor turci. Vladimir Voronin a fost unicul lider al unui partid politic, care s-a întîlnit cu colectivul Liceului «Orizont», pentru a-l sprijini din punct de vedere moral. În multe din interviurile sale, Voronin a calificat deportarea celor șapte pedagogi turci drept o «crimă». Iată un citat caracteristic: «Pentru a repara un edificiu și a face alte lucruri, i-au băgat pe oameni la închisoare. Dacă-i așa, Dodon trebuie să-și dea demisia. Eu îl cunosc pe directorul liceului încă de pe cînd nu eram președinte. Treceam pe la liceu de vreo două ori pe an. Și pot spune că pedagogii de acolo sunt oameni cumsecade, inteligenți. În timpul cît am fost președinte al țării, la SIS s-au schimbat trei șefi. Și ei nu ne-au informat în nici un raport că oamenii din acest liceu sau alți turci desfășoară o activitate distructivă împotriva Republicii Moldova. Acești trei foști conducători sunt astăzi în viață și pot confirma asta».

E de la sine înțeles că și Dodon, și «socialiștii», cei direct implicați în expulzarea pedagogilor turci, sunt destul de fățarnici și cinici, ca să dea vina pentru această acțiune ilegală și amorală pe fostul șef al SIS-ului. Mai ales în noua conjunctură politică. Însă verdictul Curții Europene pentru Drepturile Omului oferă modalități juridice de a clarifica în profunzime respectiva situație. Ca toți cei vinovați de ea să-și primească pedeapsa meritată.

SERVICIUL DE PRESĂ AL PCRM
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: