adresat cu prilejul aniversării de 102 ani a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie
Stimați tovarăși!
Exact acum 102 ani, în ziua de 7 noiembrie, 1917, în lume a început o nouă epocă. Începutul ei a fost pus de Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.
Pentru întîia oară în istoria omenirii a fost lichidată exploatarea omului de către om. Pentru întîia oară reprezentanții claselor asuprite și ai etniilor reprimate au obținut drepturi cetățenești și posibilități de dezvoltare în mod de sine stătător. Pentru înrîia oară a fost anulată rușinoasa discriminare după apartenența națională, de castă și de statut social. Pentru întîia oară echitatea socială a devenit nu un vis utopic, ci o realitate zilnică. Pentru întîia oară libertatea a căpătat contururile unui program politic concret, ale unui cod de legi în baza căruia trăia o țară enormă.
Astăzi putem spune cu toată îndrăzneala: asta a fost o Mare Revoluție Democratică. Fără Marele Octombrie, astăzi lumea ar fi fost cu totul alta. Revoluția a devenit acel camerton social după care erau nevoite să se alinieze cele mai dezvoltate țări socialiste, cedînd în fața revendicărilor sociale ale clasei muncitoare și lărgind spațiul libertăților democratice. Nu e de mirare că aceste țări se temeau ca de foc de „pericolul roșu”, de „ciuma roșie”, căci nu există nimic mai molipsitor decît exemplul viu al victoriei celor subjugați asupra celor care i-au subjugat. Nu-i de mirare că decenii de-a rîndul aceste țări cheltuiau miliarde pentru a nimici acest însuflețitor și de aceea atît de periculos pentru ele exemplu.
Grandioasa dimensiune a proiectului sovietic, născut de Marea Revoluție, e deosebit de bine percepută de pe pozițiile zilei de astăzi. Au trecut aproape 30 de ani din momentul destrămării URSS. Asta e de acum aproape o jumătate din perioada existenței Uniunii Sovietice. Și cum am trăit noi în toți acești aproape 30 de ani? Conflicte sîngeroase, ruinare, sărăcie totală, degradare, nimicire intenționată a tuturor sistemelor de necesitate vitală pentru societate – economia, sfera socială, medicina, știința, cultura, lipsa perspectivei, pierderea încrederii în ziua de mîine. Are oare rost să le comparăm pe toate acestea cu realizările remarcabile obținute într-o perioadă similară în epoca sovietică? Cu marile șantiere ale socialismului, cu nimicirea nazismului, cucerirea Cosmosului, cu uimitoarele descoperiri științifice, care începeau cu învățămîntul general, cu impresionantele succese în artă, în sport...
Nici un fel de „evoluție” liberală sau conservativă nu se poate compara cu Revoluția Socialistă în ceea ce privește vigoarea, rapiditatea și calitatea schimbărilor în bine din societate. Acum, după 102 ani, acesta poate fi considerat un lucru demonstrat în totalitate.
Cei care tremură de frica să nu piardă pîrghiile de subjugare a societății, de obținere a profitului din exploatarea popoarelor, zeci de ani de-a rîndul ne învață că revoluțiile în mod inevitabil înseamnă nenorociri și lipsuri. Pe cînd adevărul constă în faptul că Revoluția e ceea ce oamenii, luptînd, pot obține pentru sine și pentru copiii săi. Iar oamenii nu-și doresc nenorociri și lipsuri nici sie, nici copiilor săi. Revoluția înseamnă realizarea visului la o viață nouă, mai echitabilă.
Vă felicităm cu prilejul Zilei Marii Revoluții din Octombrie! Vă dorim ca această aspirație la libertate, echitate și egalitate neapărat să devină realitate!
скачать dle 10.6фильмы бесплатно