O privire peste un secol
РУС. MOLD.
» » O privire peste un secol

O privire peste un secol

16-11-2017, 13:00
Просмотров: 893
  
Версия для печати   
O privire peste un secolÎn Casa de Cultură din orașul Ocnița a avut loc un concert festiv în cinstea Zilei Marelui Octombrie
 
Marea Revoluție Socialistă din Octombrie este unul din cele mai mărețe evenimente în istoria omenirii, care a avut o colosală influență asupra întregii lumi. Revoluția din anul 1917 a croit pentru omenire drumul spre orînduirea socialistă a societății, ceea ce a determinat începutul Epocii Moderne, și aceasta fiind un măreț eveniment în istoria mondială.

În preajma sărbătoririi Centenarului Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, pe 5 noiembrie, 2017, comitetul raional Ocnița al Partidului Comuniștilor din Moldova a organizat și a desfășurat acțiunea festivă „O privire peste un secol”.

Principalul ei scop a fost de a demonstra că acesta nu e încă un motiv pentru veselie sau cuvîntări politice. Nu! Respectiva sărbătoare e, în primul rînd, unitatea trecutului, a prezentului și a viitorului. Ea este punctul în care timpurile se unesc la un loc. Iar omul poate comunica cu acele cumplite și mărețe vremuri doar prin intermediul creației. Creație care a inspirat fumul epocii, care a înglobat în sine toate pasiunile, impulsurile și trăirile înflăcărate ale timpului său. Într-un anumit sens, este imposibil de a pătrunde în esența epocii doar în baza unor fapte seci, fără o comunicare cu actul creației.

Pe 5 noiembrie, în Casa de Cultură din Ocnița e multă lume. Imediat cum intri în interiorul ei, te cufunzi într-o atmosferă de sărbătoare. În jur, vezi fețe luminate de bucurie, auzi salutul vechilor prieteni. Mulți dintre oaspeții sărbătorii au în spatele lor ani de făurire. Ei sunt eroii anilor trecuți. Aici s-au adunat părtași și tovarăși de idei.

— Asta e sărbătoarea noastră – sărbătoarea tinereții noastre. Dac-ați ști cît de bine trăiam pe atunci!Eram uniți,nici un fel de conflicte,unul pentru toți și toți pentru unul! își împărtășeau amintirile reprezentanții generațiilor în vîrstă. Cu prietenii comsomoliști, mergeam în marșuri și excursii, la diferite competiții, călătoream prin orașele din necuprinsa noastră țară – URSS. Comsomolul a însemnat pentru noi cei mai frumoși ani din viața noastră!”.

Prin programul manifestației, organizatorii acțiunii (regizorul sărbătorii – A. Crucichevici, secretarul CR pentru ideologie) s-au străduit să dea tribut tradițiilor și faptelor săvîrșite de buneii și părinții noștri. Chiar la începutul manifestației, din gura moderatorilor ei au răsunat cuvinte veridice despre faptul că „experiența anului 1917 ne-a învățat să tindem spre mai bine și prin muncă insistentă să construim un stat democratic modern, înalt dezvoltat, în care principalul scop este îmbunătățirea vieții cetățenilor”.

Andrei Țopa, prim-secretar al CR Ocnița al PCRM, a prezentat în fața celor prezenți un raport în care a vorbit despre semnificația istorică a Marelui Octombrie pentru întreaga omenire, subliniind importanța evenimentului ce s-a produs cu un secol în urmă.

— Exact cu o sută de ani în urmă, în istoria omenirii a avut loc o cotitură revoluționară. Pentru întîia oară în lume, a fost stabilită ziua de lucru de opt ore, pentru întîia oară pămîntul, fabricile și uzinele au început să aparțină poporului, pentru întîia oară un cetățean rus a fost primul care a zburat în cosmos – toate s-au întîmplat pentru întîia oară, a subliniat Andrei Țopa.

La adunarea festivă au fost înmînate medalii comemorative „Centenarul Marii Revoluții din Octombrie” și diplome de onoare pentru fidelitate ideilor comuniste, pentru statornicie politică, pentru perseverență în apărarea ideilor Marelui Octombrie și a scopurilor programatice ale partidului, pentru poziția activă de viață. Culminația manifestației a fost interpretarea „Internaționalei”. Toți cei prezenți, dintr-un impuls unitar, s-au ridicat în picioare și au interpretat în comun acest legendar imn.

O excursie în trecutul sovietic le-au dăruit ocnițenilor și oaspeților orașului artiștii Casei orășenești de Cultură, colectivul teatral „Balada” și ansamblul de dansuri „Izvorașul”. Programul concertului a fost alcătuit din felicitări și urări, din cîntece patriotice, dar și din melodii vesele, din multe numere muzicale și coregrafice. De pe scena Casei raionale de Cultură au răsunat multe din cele mai cunoscute opere ale epocii sovietice, acestea fiind în mod armonios completate de numere de estradă modernă.

În ansamblu, reprezentația din acea seară a fost cu adevărat impresionantă și, la sigur, cei prezenți o vor ține minte multă vreme. Nu în zadar spectatorii au cerut ca multe numere să fie interpretate la „bis”. După aceea, toți cei care și-au împărtășit impresiile de la concert au dat programului o înaltă apreciere. Concertul al cărui laitmotiv a fost nu încercarea de a păstra trecutul, ci o mărturie a faptului că trecutul nu trebuie uitat, a trecut cu brio, iar cei care l-au prezentat au fost răsplătiți de spectatori cu aplauze îndelungate.

A.Crucichevici, secretar pentru ideologie la CR Ocnița al PCRMскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: