Rezultatele alegerilor locale din Moldova demonstrează un tablou trist: în ultimii zece ani de minciună cinică și schizofrenie geopolitică, cerințele alegătorilor față de candidați au scăzut considerabil. Judecînd după alegerea făcută de cetățenii Moldovei, oamenii nu mai așteaptă nimic de la aleșii poporului. Poate doar pomeni în timpul campaniei electorale.
Pe cine numai n-au ales ei? În ceea c e privește numărul de primari, pe primul loc din nou se află Partidul Democrat. Acel PDM, care în mod oficial a fost recunoscut forță politică uzurpatoare, care a capturat statul. Acel PDM, care a fost înlăturat de la putere ca urmare a «revoluției diplomaților» din iunie curent. Acel PDM, care a format în țară un sistem corupt, subminînd instituțiile statului cu structuri de tip mafiot. Acel PDM, care a făcut din corupția politică stilul său partinic de firmă, cumpărîndu-i cu bucata și cu ridicata pe deputați, primari, consilieri locali, judecători, procurori, diplomați etc. Acel PDM, care a transformat sistemul judiciar și procuratura în organe represive de capturare a businessului străin și de persecutare a oponenților politici. Acel PDM, care este implicat în mod direct în furtul miliardului și extragerea sumelor de milioane din companii de stat. Și iată anume acest PDM, după o jumătate de an de la înlăturarea lui de la guvernare, capătă la dispoziția sa 262 primării! Și asemenea personaje ca Adrian Candu și Pavel Filip, care abia ieri nu trezeau alte emoții decît repulsie, se laudă că, potrivit totalurilor făcute după alegerile locale, au cucerit primul loc în competiția informală de partid.
Prin ce poate fi explicat acest lucru? Desigur, printr-o profundă dezamăgire a populației de activitatea noii — de stînga-dreapta — coaliții și a noului Guvern.
Dezamăgire care, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, îi poate permite PDM să-și întărească în mod considerabil pozițiile sale. Dar oare oamenii noștri sapă chiar atît de adînc? Sau, fiind cu totul derutați, se orientează la acele rămășițe care uneori le sunt aruncate de pe masa boierească a capilor mafiei, care au jefuit Moldova? Te cuprinde tristețea: oare alegătorii noștri, poporul nostru cu atîta se mulțumește? Nu are nevoie de altceva?
Să admitem că așa este. În acest caz, cum poate fi explicat succesul relativ al partidelor care au intrat în componența acestei coaliții nefirești și de acum luată în derîdere de jur împrejur?! Socialiștii nu și-au confirmat prin nimic mandatul lor precedent.
Poți să mergi prin acele localități care timp de patru ani au fost administrate de protejații socialiștilor și să te convingi: în acești patru ani trecuți, viața în aceste localități nu s-a schimbat nici cu o iotă. În ele domnește aceeași deznădejde, aceeași sărăcie, aceeași depresie. Netemeinicia socialiștilor la nivel local devine și mai evidentă în raport cu lipsa de orice valoare a personalității liderului lor, Igor Dodon, care s-a remarcat mai ales prin călătoriile de familie lipsite de sens din contul statului și prin încercarea de a stoarce de la Plahotniuc sume colosale de bani în timpul crizei din iunie. Cu toate acestea, la recentele alegeri locale, socialiștii s-au plasat pe locul doi, obținînd conducerea a puțin mai mult de 200 de primării. Rezultat asigurat, bineînțeles, de resursa financiară și administrativă a socialiștilor.
La sudul Moldovei, pe alegători îi mînuie protejata socialiștilor, Irina Vlah. La nodul Moldovei în prim-plan se află dependența iobăgească de «permisiunea» obținută de Dodon în ceea ce privește exportul de mere. Dar asta nu are nimic în comun cu problemele pe care este obligată să le rezolve autoritatea locală. În respectiva situație, e caracteristic și faptul că într-un foarte mare număr de cazuri, pe listele PSRM, deseori în detrimentul propriilor activiști, au candidat democrații de ieri. Socialiștii cu dragă inimă le-au aruncat colac de salvare vechilor săi aliați. După cîte se vede, șmecherii lideri locali ai PSRM au vîndut foarte activ locuri în listele lor. Bunăoară, în componența «echipei» din Anenii Noi a fost descoperit un careva Urechean, fiul acelui Serafim, care în toate timpurile a fost «speranța» și sluga electoratului de dreapta. E simplu ca bună ziua: familiei Urechean îi aparțin sute de hectare de terenuri agricole și pentru ea finanțarea campaniei electorale a socialiștilor e un fel de protecție a investițiilor. Mai mult decît atît, în timpul alegerilor de la Chișinău, Serafim Urechean în mod deschis l-a sprijinit pe socialistul Ceban. Cum s-ar spune, a oferit servicii «la pachet». Și ce să aștepte oamenii de la asemenea autorități locale, care sunt obligate să apere interesele financiare ale celor ce i-au sponsorizat? N-au ce aștepta absolut nimic! Și nici nu se vor alege cu ceva. În schimb, urechenii de toate nuanțele își vor extinde considerabil business-imperiile lor.
De pe undeva a ieșit și blocul ACUM, care abia ieri nici nu exista la nivel local. Despre capacitățile de gospodar și administrator ale acestor flecari necalificați, care știu doar să scrie posturi în rețelele de socializare și să «însușească» granturile și creditele din Occident, putem judeca cel puțin după activitatea lor, deși ar fi corect să spunem după inactivitatea Guvernului. De acum este evident că acesta e cel mai slab cabinet de miniștri din toată istoria Republicii Moldova. În componența lui nu se află nici un om care pînă la asta ar fi exercitat careva funcții de conducere. Organizațiile nonguvernamentale, care au devenit pentru guvernul Sandu «forjerie de cadre». n-au avut și nu au nici o legătură cît de mică cu ceea ce se numește conducerea statului. Atîta timp cît aceștia, cu o înfățișare de oameni deștepți, criticau guvernarea de la ecranele televizoarelor ori strigau cît îi ținea gura la mitingurile de protest, mai puteau fi luați drept oameni deștepți. După asta, a fost suficientă o jumătate de an, ca să ne convingem: regele (sau regina) e gol! Ei nu dau dovadă nici de cunoștințe, nici de pricepere sau dexterități, nici de competență, calități absolut necesare pentru soluționarea numeroaselor probleme cu care se confruntă țara. Guvernul continuă să promoveze același joc geopolitic absurd, promovat și de predecesorii acestuia. La fel ca și predecesorii, umblă prin lume cu mîna întinsă, considerînd principala lor realizare deblocarea liniei de credite. La fel ca și guvernul precedent, îi împarte pe oameni în «ai noștri» și «ai voștri». În politica sa, în același mod se orientează spre București. E pur și simplu imposibil să-ți închipui că reprezentanții blocului ACUM vor începe să facă ordine în ceea ce privește gunoiștile neautorizate ori să repare grădinițele de copii și școlile din satele Moldovei.
După cum se cunoaște, ACUM, ca și Partidul Socialiștilor, de asemenea cu dragă inimă a primit în rîndurile sale cadre «democratice». Și asta după toate declarațiile despre legea lustrației, despre necesitatea de «a ne curăța» de «moștenirea grea» rămasă de la Plahotniuc. Desigur, multe localități și chiar raioane întregi au trecut în blocul ACUM «prin moștenire» de la PLDM și PL: există o asemenea noțiune ca reputația electorală a regiunilor. Dar putem spune cu toată certitudinea că oamenii n-au ce aștepta de la aleșii blocului ACUM, căci nu vor urma nici un fel de schimbări spre bine. În general, chiar și cei mai înflăcărați admiratori ai «talentelor» politice ale Maiei Sandu și Andrei Năstase au început să se dezamăgească foarte tare în această alianță.
E suficient să vedem cum a votat diaspora. Dacă în timpul alegerilor parlamentare la urnele de vot din Europa s-au prezentat aproape 65 mii de oameni, la recentele alegeri numărul lor a fost de zece ori mai mic. Oamenii care, după înlăturarea de la guvernare a PDM, așteptau schimbări rapide și radicale, de data asta au votat «cu picioarele». În acest mod ei au manifestat atitudinea lor față de noua putere. Pentru ACUM acesta e un semn îngrijorător. Da, deocamdată inerția evenimentelor din iunie e suficientă pentru a nimeri pe locul trei în alegerile locale. Dar inevitabilul eșec al reprezentanților acestui bloc liberal-de dreapta și latent unionist în calitate de administratori ai statului le va deteriora simțitor biografia politică. Așa să fie!
Dar dacă în cazul cu ACUM situația poate fi explicată cumva, cît privește rezultatele partidului «Șor» la alegeri, pentru ele nu găsești nici o explicație. Liderul partidului a fugit din țară și comunică cu alegătorii doar prin Skipe. Jumătate din fracțiunea lui parlamentară se află sub urmările penală sau în arest la domiciliu. În sate candidează oameni din Orhei și Chișinău absolut străini băștinașilor. Și sătenii din aceste localități își dau voturile pentru ei, raionul Orhei aproape în întregime. Un alt fenomen este Taraclia, unde a cîștigat alegerile un figurant din raportul «Kroll».
E greu de explicat și de înțeles asemenea lucruri. S-ar părea că oamenii trebuie, în sfîrșit, să-și dea seama că nu toți candidații generoși la pomeni sunt cu adevărat persoane cu reputația nepătată, ba dimpotrivă. Ce-ai să-i faci… Acest paradoxal fenomen de încredere oarbă în cei ce le promit marea și sarea, însă în realitate n-au de gînd nici să miște din deget pentru binele oamenilor poate fi întrucîtva îndreptățit — dar, totuși, nu la infinit! — prin crunta sărăcie în care trăiesc de vreo zece ani cetățenii Moldovei, îndeosebi cei din localitățile rurale.
Cele douăzeci și patru de primării cîștigate de partidul lui Renato Usatîi de asemenea trezesc mirare. Omul care este pe bună dreptate numit palavragiu, care cu patru ani în urmă a fugit din orașul în care i-a fost încredințată conducerea, revenind, din nou reușește să ajungă la conducerea lui. Îi rog pe bălțeni să nu se supere, dar asta seamănă cu o diagnoză stranie a logicii lor, care nicidecum nu poate fi pusă. Ei nu se gîndesc la faptul că, peste mai puțin de un an, Usatîi din nou va părăsi orașul pentru a candida la alegerile prezidențiale sau va nimeri la închisoare, lăsînd Bălțiul în aceeași stare dezastruoasă în care acesta se află în toți ultimii ani.
Dar toate aceste absurdități, care nu pot fi supuse nici unei logici, pălesc în fața rezultatelor scrutinului de la Chișinău. Victoria lui Ion Ceban, un flecar incompetent și absolut lipsit de scrupule, poreclit «Ion-megafon», în general e de neînțeles. De altfel, în numele dreptății, vom menționa că înșiși chișinăuienii și-au jucat festa, împingîndu-se pe sine într-o situație fără ieșire, mai bine zis, fără alegere. Și fac un asemenea lucru nu pentru întîia oară. La fel s-a întîmplat în cazul cu Serafim Urechean, dar și în cel cu Dorin Chirtoacă. Pe fundalul lui Andrei Năstase, chiar și Ceban, cu toate «cozile» lui, cu toate legăturile sale cu mafia din domeniul construcțiilor și cu scandalurile de corupție, se prezintă ca un «bun administrator». Cu un an în urmă, Năstase l-a învins pe Ceban în turul doi. Iar acest scrutin l-a pierdut. De ce? Pentru că a reușit să «lucreze» la MAI, transformîndu-se în principalul «cruciat-clovn» al Moldovei. Sărmana capitală! Timp de zece ani, ea în mod metodic a fost nimicită de un unionist mucos, iar acum pe capul ei va veni un țipălău socialist. În timpul campaniei electorale, Ceban a promis atîta și atîtea, că pentru realizarea născocelilor tehnologilor săi politici nu-i vor ajunge nici 20 de ani. Nemaivorbind despre posibilitățile reduse ale bugetului. Și iată că, după ce a învins, Ceban de acum dă de înțeles că, odată cu încheierea campaniei electorale, a venit timpul ca locuitorii Chișinăului să-și tempereze poftele și să uite ce li s-a promis. În timpul alegerilor se spun multe. Bunăoară, el a calculat că centura de circulație a transportului în jurul Chișinăului, pe care a promis s-o construiască în mod urgent, va cere cheltuieli de 200 milioane de euro. Această sumă colosală Ceban are de gînd s-o ceară de la Guvern. Dar se știe dinainte că Guvernul îl va trimite pe Ceban să caute acești bani, cum se spune, peste mări și țări. Ceea ce înseamnă că orășenii vor putea vedea o asemenea centură, în cel mai bun caz, doar în visele lor. Și cine e vinovat de asta, dacă nu ei înșiși, prin alegerea pe care au făcut-o duminica trecută?!
Victoria lui Ceban mai are încă o consecință destul de negativă și pentru întreaga țară, și personal pentru el însuși. Acum Năstase va reveni la MAI, spre groaza colaboratorilor poliției, dar și a cetățenilor, care visează la siguranța lor și a copiilor lor. Iar pentru Ceban și Dodon, pot urma neplăceri foarte mari, deoarece ministrul MAI are suficient de multe posibilități pentru a întreprinde acțiuni operative.
Acestea sunt rezultatele preliminare ale alegerilor locale. Ne rămîne doar să urmărim cum se vor desfășura evenimentele postelectorale.
ION GRĂDINARU
скачать dle 10.6фильмы бесплатно