AM PRIMIT RĂSPUNS
РУС. MOLD.
» » AM PRIMIT RĂSPUNS

AM PRIMIT RĂSPUNS

6-12-2019, 14:35
Viziuni: 412
  
Versiunea de tipar   
AM PRIMIT RĂSPUNS Ziarul «Comunistul» publică răspunsul oficial pe care l-am primit la adresarea lui Vladimir Voronin către deputații Parlamentului Republicii Moldova și membrii Guvernului. (Textul respectivei adresări a fost publicat în nr. 33 al ziarului din 1 noiembrie, 2019).
 
Guvernul Republicii Moldova
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului
(pentru informare)

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului (IPM) a examinat în limita competenţelor demersul Partidului Comuniştilor nr. 02/07-591 din 28.10.2019, adresat Parlamentului RM şi Guvernului RM, ce are ca obiect necesitatea compensării daunelor suportate de unii agricultori din raionul Anenii Noi ca urmare a pierderilor cauzate de nimicirea legumelor contaminate şi Vă informează.

Prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) nr. 199 din 03.09.2019 a fost creat un Grup de lucru în care se regăsesc reprezentanții MADRM, IPM, Inspecţiei pentru Protecția Mediului Chişinău, Agenţiei de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Inspectoratului Naţional de Investigaţii și Serviciului de Informare şi Securitate, care au investigat cazul privind poluarea rîului Bîc, inclusiv prin efectuarea controalelor inopinate la potențialele întreprinderi cu risc de poluare. În rezultatul controalelor au fost depistate mai multe încălcări la Staţia de Epurare (SEB) Chişinău, iar ca rezultat apele uzate neepurate nimeresc direct în rîul Bîc. Prin urmare, irigarea terenurilor plantate cu culturi agricole cu ape poluate peste limita admisibilă, din rîul Bîc, în special din raza administrativă a raionului Anenii Noi, nu este admisă. Astfel, toate materialele acumulate, inclusive prejudiciul cauzat mediului înconjurător în urma nerespectării procesului tehnologic de tratare a apelor uzate, ce constituie suma de 39 618 090,52 lei, au fost înaintate Procuraturii Generale care la 02.10.2019 a pornit cauză penală pe faptul poluării apei și aerului în mun. Chișinău.

Ulterior, Inspecţia pentru Protecția Mediului Anenii Noi, Direcţia Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Anenii Noi şi Inspectoratul de Poliţie de circumscripție, au efectuat un control referitor la stabilirea cazurilor de irigare a terenurilor agricole din rîul Bic cu prelevarea probelor de la produsele alimentare de origine vegetală cultivate pe aceste sectoare, care au fost expediate conform competenţelor către Î.S. «Centrul de standartizare şi experimentare a calității producţiei de conserve» din mun. Chişinău.

Șef adjunct Inspectorat
Vadim STÎNGACI
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: