Sărbătoare cu iz de fum
РУС. MOLD.
» » Sărbătoare cu iz de fum

Sărbătoare cu iz de fum

8-10-2015, 11:29
Viziuni: 874
  
Versiunea de tipar   
Sărbătoare cu iz de fumGustul vinului poate fi apreciat doar făcînd o închițitură, dar să apreciezi după un fragment o oarecare manifistație e dificil. Așa sau altfel, mulți dintre cei care anul acesta au venit la MoldExpo la Sărbătoarea Vinului, au găsit aici nu ceea ce au așteptat.

Festivalul Vinului, care și-a luat startul în anul 2002, a devenit cu adevărat o sărbătoare națională. Cetățenii noștri au îndrăgit-o, ea a început să atragă și atenția oaspeților de peste hotare. Uneori, ea decurgea mai vesel și mai fastuos, alteori, timpul ploios îi fura din fumusețe.  Dar întotdeauna a avut un caracter de sărbătoare. Anul acesta, festivalul a fost divizat. Vinificatorii în general vroiau să renunțe la organizarea lui, dar, auzind părerile poporului, au decis să ofere Zilei Vinului terenurile sale. De fapt, sărbătoarea putea fi desfășurată în 11 locuri, dar cît de posibil ar fi fost ca toate acestea să fie vizitate doar în două zile?

 

Deci, s-a decis ca Ziua Vinului să fie marcată și în capitală — la MoldExpo, unde a avut loc festivalul vinului nou cu numele «Tulburel». A fost ca și o bucățică de sărbătoare, după care oaspeții capitalei și-au putut imagina întreaga sărbătoare. 

 

În după amiaza zilei de duminică, la MoldExpo au venit oaspeți din îndepărtatul Sahalin. În fața lor a apărut o priveliște pe care n-ai fi putut s-o numești pitorească. Sub o copertină — un număr mare de mese la care stăteau sute de oameni ce beau vin și savurau gustări. Firește, ei aveau despre ce vorbi între dînșii. La un pahar de vin, limba ți se dezleagă ușor. Despre calitatea vinului nu vom spune nimic. În  Moldova, cu rare excepții, ea este demnă de laudă și vinul e destul de ieftin.


Pe perimetru erau așezate mese cu opere ale meșterilor populari, alături de ei își propuneau produsele apicultorii. În  aer plutea un miros ademenitor de frigărui, mici și cîrnăciori — o completare gustoasă a sărbătorii. Dar, odată cu aceste miresme, în jur se împrăștia și un fum, pe care, atît de concentrat cum era, nu fiecare om îl putea suporta.

 

Cu ce impresii au rămas oaspeții? Potrivit lor, destul de normale. Le-a plăcut muzica  moldovenească, le-a plăcut cu cîtă dezinvoltură oamenii se ridică de la masă și pornesc la joc, cum le țin isonul muzicienilor. Vor avea ce povesti la ai săi. Păcat însă că ei nu au avut posibilitate să vadă o adevărată sărbătoare a Vinului, așa cum era aceasta în anii trecuți.

 

Natalia Ustiugova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: