Puterea şi credinţa
РУС. MOLD.
» » Puterea şi credinţa

Puterea şi credinţa

5-02-2016, 15:02
Viziuni: 1 971
  
Versiunea de tipar   
Puterea  şi credinţa Mişcarea femeilor — un factor unificator pentru toată societatea

 


Sîmbăta trecută, a avut loc conferinţa extraordinară a Uniunii Femeilor din Moldova. Noul preşedinte al organizaţiei obşteşti a fost aleasă Tatiana Bujoreanu.


Tatiana Vladimirovna nu este novice nici în feminitate şi nici în Partidul Comuniştilor la care a aderat încă în anul 1998. La vremea ei, a renăscut şi a condus organizaţia pionerească, care a colaborat cu mişcările comsomoliste şi de femei din Moldova. De aceea, activitatea organizaţiilor obşteşti nu este pentru ea doar muncă ci reprezintă întreaga ei viaţă. Despre mişcarea feministă, statutul preşedintelui şi perspective aflaţi în continuare din interviul realizat de reporterul nostru.

 

— Tatiana Vladimirovna, vă aducem sincere felicitări cu ocazia desemnării dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Uniunii Femeilor din Moldova. Ştim că este o muncă responsabilă şi deloc uşoară. V-aţi aşteptat să primiţi o asemenea propunere?

 

— Da, propunerea de a fi la conducerea Uniunii Femeilor a fost una neaşteptată. Însă, nu am fost cuprinsă de frică şi îndoieli. Fiind comunist cu experienţă partinică de ani de zile, ştiu foarte bine ce responsabilitate mi-am asumat, mai ales în această perioadă foarte complicată. Este o adevărată provocare pentru experienţa mea de muncă în organizaţiile obşteşti, stagiului de partid, abilităţilor şi, în fine, caracterului meu. Timp de pierdut nu avem. Ne aşteaptă în faţă o muncă serioasă, care necesită multă atenţie şi concentrare.

 

— În 1999, aţi fost la conducerea organizaţiei primare de partid N.62 din sectorul Botanica. Iar în 2001 — organizaţia pionerească republicană pe care aţi condus-o pînă în 2006. Cu ce dificultăţi v-aţi confruntat atunci cînd dezvoltaţi mişcarea pionerească?

 

— Organizaţia pionerească din Moldova a cunoscut apogeul dezvoltării sale către anul 2006. Timp de cinci ani, cît am fost la conducerea acestei organizaţii, am construit, practic de la zero, pionieratul şi l-am consolidat. Către anul 2006, în organizaţia de pioneri erau înscrişi peste 4 000 de pioneri în toată republica. La început, ne confruntam cu dificultăţi în procesul de înscriere a copiilor. Copii contemporani ştiu puţine despre cum funcţiona organizaţia respectivă în perioada sovietică. De asemenea, noi nu aveam dreptul să facem agitaţie în instituţiile şcolare. Trebuia să comunicăm direct cu părinţii, să le reamintim, să le arătăm ce le vom putea propune copiilor, să le povestim despre planurile acţiunilor pentru perioada în curs. Ştiţi, curînd, munca noastră a început să dea rezultate. Organizaţia s-a extins, se fortifică.

 

În fiecare an, pionerii, împreună cu comsomoliştii, organizau acţiunea «Fă un bine» — ajutau celor de la casa de bătrîni, copiilor din de la internate, pedagogii pe care-i invitau la acţiunile lor. De asemenea, le organizau copiilor din familiile numeroase, celor din internate şi orfani bilete de odihnă în tabere. În mod special, colaborau cu Uniunea Ofiţerilor.

 

Într-un cuvînt, era o activitate în fierbere. Organizaţia respira într-un organism unic. De asemenea, ne-a ajutat colaborarea activă cu comsomolul, pe atunci, organizaţia era condusă de activistul mişcării de femei — Tatiana Nicoară. În afară de asta, am reuşit să educăm un colectiv profesionist, în special, lideri pioneri. A fost creată o şcoală întreagă de pregătire a liderilor pioneri.

 

Noi înţelegeam că nu fiecare copil poate merge, pe vară, la tabără sau într-un sat. De aici a apărut ideea de a implementa o tabără de vară. În această activitate au fost implicaţi comuniştii, comsomolul, organizaţia de femei — toţi lucrau cu mare satisfacţie cu aceşti copii, răspundeau la întrebări, îi învăţau şi multe alte lucruri. Părinţii ne erau recunoscători pentru faptul că micuţii lor nu doar că învăţau ceva nou, sunt ocupaţi cu ceva anume, dar şi pentru că erau în proces continuu de comunicare cu semenii lor.

 

— Aceasta şi este esenţa unei organizaţii obşteşti, pentru că astăzi, copii sunt dispersaţi, fiecare pentru el…

 

— Esenţa organizaţiilor obşteşti este unitatea. Nici măcar în şcoală copiii nu-şi imaginează acea unitate care poate exista într-o mişcare obştească, copiii sunt uniţi printr-o idee comună, interese comune. Copii care au trecut prin şcoala pionerească, niciodată nu vor deveni adversarii noştri. Posibil că nu toţi vor adera la partid, însă ei niciodată nu vor arunca pietre în spatele tovarăşilor lor. Pentru că educaţia s-a bazat pe integritate, sentimentul de susţinere şi patriotism.

 

— Uniunea Femeilor din Moldova, întotdeauna s-a remarcat prin unitate şi putere. Din punctul dumneavoastră de vedere, care este secretul succesului acestei organizaţii obşteşti?

 

— Organizaţia de Femei, întotdeauna, a respirat liber. De la bun început, organizaţia a fost creată pentru a fi alături de femeie, pentru a investi în ea încredere în forţele proprii, care uneori lipseşte atît de mult, pentru a orienta în direcţia corectă. În mod special, această problemă este evidentă în cazul femeilor de la sate, ele au mai puţină încredere în sine. Uneori, ele nu au unde se adresa pentru susţinere, pentru ca cineva să le asculte păsul. Rolul Organizaţiei de Femei este mult mai extins decît, uneori, este perceput. Mişcarea reprezintă un factor unitar pentru întreaga societate.


Odată cu schimbarea conducerii, noi, niciodată, nu am dat înapoi şi nici nu am redus tempoul de activitate. Mişcarea femeilor din Republica Moldova a fost condusă de femei puternice, încrezute şi responsabile. Ele promovau ideile organizaţiei — egalitatea de gen, participarea activă a femeilor în politică, promovau activiste în organele locale de conducere ş.a.m.d.

 

Însă, sarcina noastră primordială rămîne a fi protejarea femeii, noi tindem să-i ridicăm nivelul moral şi spiritual. Pentru ca femeia să fie încrezută în sine, să se simtă la înălţime. Pentru ca ea să nu mai fie casnică, ci să cunoască culmele succesului, să-şi atingă obiectivele propuse. Pentru ca femeia să înceteze să se mai teamă. Femeia trebuie să fie încrezută în sine, să se poată baza pe colegi. Anume în baza acestui principiu ne continuăm activitatea.

 

— Care sunt planurile Organizaţiei pentru perioada ulterioară?

 

— Planul de bază a fost, deja, aprobat, vom continua să-l realizăm. În afară de asta, este necesar să consolidăm organizaţia de femei la nivel local; să ne facem cunoscuţi în reţelele de socializare, de exemplu, foarte curînd va fi creată o pagină în Internet unde vom putea informa cititorii cu privire la munca realizată, vom putea primi plîngeri şi propuneri, vom putea oferi consultaţii în diverse probleme. Astăzi, o asemenea modalitate de lucru este, pur şi simplu, necesară. În acest fel vom fi mai aproape de oameni, vom deveni mai accesibili şi deschişi.

 

Un alt moment — să acordăm mai multă atenţie copiilor defavorizaţi din raioane. Viaţa în ţara noastră aşa se face că mulţi părinţi sunt impuşi să plece peste hotare, iar copiii rămîn de capul lor. Ei lasă şcoala iar viitorul le este pus în pericol. Întotdeauna am fost măcinată de această problemă. Fiind încă la conducerea organizaţiei de pioneri, mă străduiam să fac tot ce depinde de mine pentru a le ajuta acestor copii. Această activitate trebuie să fie reluată astăzi.

 

Şi tinerii au nevoie de atenţie. În această direcţie propunem organizarea seminarelor şi conferinţelor. În special pentru abordarea problemelor de traficare a fetelor şi femeilor. Vor fi discuţii explicative în baza moravurilor şi educaţiei. Pentru că este vorba despre cetăţenii noştri cărora, pur şi simplu, le spală creierii şi-i duc nu ştiu pe unde.

 

Este necesar de a stabili relaţii de colaborare cu organizaţiile obşteşti internaţionale. Nouă ne-ar fi de folos experienţa lor de activitate în materie de mişcare obştească. În această ordine de idei nu este neapărat să mergem într-o ţară sau alta. Putem organiza conferinţe prin Internet. La nivel local, vom continua să participăm în cadrul concursurilor naţionale pentru obţinerea granturilor.

 

— Tatiana Vladimirovna, anul 2016 a arătat încă din primele zile că va fi unul complicat pentru ţară. Cu toate acestea, care sunt speranţele dumneavoastră, ce aşteptaţi de la acest an?

 

— În faţa Organizaţiei Femeilor din Moldova, întotdeauna, au fost puse sarcini deloc simple şi pe care organizaţia le-a atins cu succes. Nici în acest an nu intenţionăm să rămînem în urmă, vom continua să ne mişcăm încrezut înainte, să ne dezvoltăm. Ceea ce este important, în pofida situaţiei politice, a crizei, să nu pierdem încrederea în oamenii noştri şi nici activistele noastre să nu permită acest lucru. Anume această încredere ne dă putere să depăşim toate barierele care apar în faţa noastră.


Mie personal, îmi voi ura succese. Urmează să mă integrez într-un colectiv nou, să găsesc limbă comună cu reprezentantele organizaţiilor teritoriale. Totuşi, eu îmi voi construi activitatea în baza dialogului şi respectului reciproc. În opinia mea, a fi conducător nu înseamnă a da indicaţii seci şi să aştepţi îndeplinirea lor indiscutabilă. A fi conducător înseamnă să asculţi opinia celor din jur, să cîntăreşti pe toate pro şi contra şi să iei o decizie corectă, care să includă toate nuanţele ce ţin de o situaţie sau alta.

 

Sunt convinsă că anul 2016 va fi unul de succes pentru Organizaţia de Femei. Conferinţa extraordinară a demonstrat că femeile din teritorii sunt pline de forţe şi sunt pregătite să continue să muncească.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: