Vladimir Voronin: În Moldova nu există democrație adevărată
РУС. MOLD.
» » Vladimir Voronin: În Moldova nu există democrație adevărată

Vladimir Voronin: În Moldova nu există democrație adevărată

12-03-2016, 11:02
Viziuni: 2 114
  
Versiunea de tipar   
Vladimir Voronin: În Moldova nu există democrație adevărată Lipsa democrației nu este vina Partidului Comuniștilor — noi nu ne-am schimbat în nici un fel; s-au schimbat regulile de joc 

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a participat la emisiunea «Главное» de la postul de televiziune TVC 21. Emisiunea a fost difuzată în direct în ultimele zile ale lunii februarie, însă, spectrul larg al subiectelor abordate, importanța acestora, își păstrează și astăzi actualitatea.

 

Ziarul «Comunistul» prezintă cititorilor săi cele mai importante secvențe din emisiune, care se referă la cele mai stringente probleme cu care se confruntă zi de zi societatea moldovenească.

 

(Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită  pe site-ul comunist.md)

 

Despre Partidul Comuniștilor, rolul formațiunii în societate și etapele activității

 

Partidul Comuniștilor este parte componentă a întregii societăți moldovenești, noi suntem integrați în această societate, noi ne dezvoltăm în conformitate cu legile societății. Vreau să menționez că pe 7 aprilie anul curent se împlinesc 15 ani de cînd Partidul Comuniștilor a venit la guvernare. Cred că ar fi interesant pentru toată societatea să ne reamintim ce au făcut comuniștii fiind timp de opt ani de zile la putere: de la ce am început noi, ce rezultate am obținut, ce probleme am soluționat.

 

Și nu le propun politicienilor să-și amintească, ci alegătorilor. Pentru ca ei să nu mai admită greșeli la viitoarele alegeri, pentru ca să nu se grăbească să facă alegerea — pentru ce partid să voteze. Pentru ca să se gîndească cum le va servi acest vot în favoarea lor, în beneficiul lor și beneficiului întregii țări.

 

Acum 15 ani, cînd am venit la putere, am început dezvoltarea țării de la starea proastă a treburilor statului; datoria externă era mai mare decît acum, nu erau achitate salariile. Să-și amintească oamenii cum le erau achitate lefurile în detergenți, săpun, galoși; cum era deconectat curentul electric, care era mărimea pensiei — de 240 de lei și multe alte aspecte. După care s-și amintească cum am lăsat republica în 2009. Iată acesta este rolul și meritul Partidului Comuniștilor.

 

Despre Vladimir Voronin în funcția de președinte al PCRM

 

În ceea ce privește cum este Voronin în calitate de președinte de partid este o chestiune ce ține de viața internă de partid și nu este obiectul analizei obligatorii în societate. Nu că societății i-ar fi interzis să judece acest fapt, însă, acest drept îl au cei care sunt membri ai PCRM. Membrii partidului au posibilitatea de a face propriile aprecieri în cadrul forumurilor formațiunii. Eu sunt președintele în exercițiu al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și nu am de gînd să relaxez ordinea existentă în interiorul partidului cu răspunsuri la întrebările jurnaliștilor referitoare la vreau eu sau nu să plec din această funcție. Eu nu mă las pradă unor asemenea provocări. Dacă e să vorbim despre partid la general, luați lista formațiunilor politice moldovenești create din prima zi de la declararea independenței Republicii Moldova și veți vedea cîte din ele s-au păstrat cu propria lor denumire și cîte din ele mai activează, astăzi, în Moldova. Nu veți găsi nici un alt partid în afară de Partidul Comuniștilor.

 

Despre plecații din partid în perioada 2009 — 2016. Plecarea lor nu este regretată?

 

Nu. De ce să regretăm? Omul alege de sine stătător unde-i este locul. Inițial a ales PCRM, a mers cu noi, am luptat împreună pentru acele scopuri și sarcini pe care Partidul Comuniștilor le promovează permanent. Ulterior, a decis că-i va fi mai bine în altă parte. Cel mai interesant este altceva: majoritatea acestor decizii sunt luate pe la spatele formațiunii. Acești oameni preferă să nu se afișeze deschis cu dezacordul lor, cu propunerile lor contrare. Iar «cei 14» deputați-trădători pur și simplu au decis să plece și au plecat. Sîmbătă și duminică au participat la conferințele partinice de dare de seamă și alegeri în toată republica, iar în dimineața zilei de luni au decis să cedeze. Ce se mai poate spune aici?

 

Nu pleacă oare oamenii din partid pentru că PCRM nu este la guvernare?

 

Și acest factor este valabil. Dar, în același timp, sunt persoane care aderă la Partidul Comuniștilor — în ultimii doi ani, a aderat peste 2600 de oameni.

 

Da, factorul puterii are o importanță foarte mare. «Cei 14» de ce au plecat în afară decît au fost cumpărați? Ei s-au dus după «treucă», li s-au propus anumite funcții, li s-au promis multe. Să vedem cum vor fi îndeplinite aceste promisiuni. După alegerile locale din 2015 au fost dintre cei care au plecat de la noi pentru că nu au ajuns în structurile puterii locale.

 

Înțelegeți, acești însoțitori nu mă îngrijorează și nu mă deranjează. Chiar dimpotrivă, este bine că partidul se purifică. Las să fim mai puțini, dar trebuie să rămînem nucleul de luptă, nu pur și simplu însoțitori care se retrag după primul eșec.

 

Despre activitatea actualului Guvern. Este susținut de PCRM?

 

Mie nu-mi place însăși abordarea formării Guvernului. Un Cabinet de miniștri nu poate fi format în asemenea manieră. Un veterinar conduce armata și vrea să vadă NATO în Moldova, ca să vină consilierii, care să se așeze în dreapta și în stînga lui și să-i sugereze în ce direcție să-și mîne cînii și pisicile. «Remarcabila» artistă — activist politic, Corina Fusu, conduce sectorul educației, mai bine zis — distruge procesul educațional și-l adaptează standardelor românești. Mai sunt acolo și alți «specialiști», începînd de la cel mai proeminent — primarul capitalei, care a transformat Chișinăul într-o adevărată mină de gunoi, un asemenea oraș nu există nici într-o țară din Europa.

 

Jurnaliștii tot repetă «noul Guvern». Acesta nu este un Guvern nou, s-au debarasat doar de liberal-democrați. În rest, sunt aceleași fețe. Unde sunt rezultatele? Oare sunt ei obligați să cînte la pian? Ei trebuie să demonstreze rezultatul muncii lor întregii țări, întregului popor. Începînd cu anul 2009, ei nu au rezolvat absolut nimic. Nu fac decît să aștepte pomană de la FMI. Iar situația din țară devine, pe zi ce trece, tot mai rea. Eu mă întîlnesc cu oamenii nemijlocit în teritorii, dar nu în birou sau Parlament, de-ați ști ce spun oamenii despre situația din țară. Acum, Guvernul așteaptă pomeni de la FMI. Reprezentanții FMI, care stau la Chișinău, de asemenea, nu au lucrat cu această putere. Lor le este incomod atunci cînd vin inspectorii lor de la Washington.

 

De la noi, dimpotrivă, atunci cînd PCRM a venit la guvernare în 2001, misiunea FMI a plecat pentru că noi suntem comuniști. Și Slava Domnului că a fost a nume așa, pentru că dacă vrei să înveți a înota — sari în apă. Acum, însă, nimeni nu vrea să sară în apă, vor să stea și să facă bani.

 

Despre alegerea șefului statului prin vot direct

 

Atunci cînd comuniștii au ajuns pentru prima dată în Parlament, în anul 1998, republica era prezidențială — semi-parlamentară. Parlamentul a aprobat modificările constituționale de rigoare și au eliminat disensiunile. S-au oprit la varianta sistemului republicii parlamentare. Noi suntem pentru republică parlamentară.

 

Dacă mai simplu — 101 de deputați pot să greșească, dar dacă va greși președintele ales de tot poporul? Ce va fi atunci? Cum se întîmplă ceva, se ascund în spatele poporului, chipurile, am fost ales de popor. La noi, de îndată ce se întîmplă ceva, imediat, se ascund după popor. Ulterior, însă, uită despre acest popor, îngenunchează oamenii, îi exploatează.

 

De aceea, PCRM se pronunță împotriva alegerii președintelui prin vot direct, să decidă Parlamentul cine să fie șef de stat.

 

Altceva este dacă ar fi revizuite plenipotențele președintelui. De exemplu, recent a fost aprobată noua Lege cu privire la procuratură și acolo președintelui i se oferă dreptul să numească un candidat la funcția de procuror. Însă, nu trebuie să ne aventurăm în asemenea chestiuni, pentru că drepturi trebuie să aibă toți, inclusiv, opoziția, care, astăzi, este pusă la perete, nu are posibilitatea să conducă acele organe pe care ar trebui să le conducă. Opoziția are aceleași drepturi pe care le are puterea. Deoarece pentru noi a votat același alegător. Altceva este că în rezultatul diverselor scheme, ei și-au atribuit majoritatea, cumpără deputați.

 

Despre «vectorul extern al PCRM»


Vectorul extern al PCRM nu s-a schimbat niciodată. De la prima conferință de presă, atunci cînd am fost întrebat, în calitate de președinte al țării, unde va fi Moldova, eu am răspuns: Moldova va fi acolo unde sunt interesele ei. Nimic nu s-a schimbat. Noi am reușit să facem în așa fel încît să fim acceptați și în Rusia, și în CSI, și în Occident. Noi am fost primii care am semnat un plan de lucru pentru trei ani cu UE, am introdus pașapoarte biometrice, am asigurat toate măsurile pentru ca Moldova să beneficieze de regim liberalizat de vize, am primit dreptul comerțului asimetric cu țările UE. Acum, în legătură cu semnarea Acordului de Asociere, noi am pierdut și piața din Est și, în esență, și piața din Vest. De fapt, ne aflăm într-o blocadă. Pentru că, de exemplu, ca o sticlă cu vin moldovenesc să ajungă pe piața europeană, este o întreagă istorie.

 

Despre inițiativele legislative propuse de PCRM


La ora actuală noi cerem demisia ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Anul trecut, fracțiunea noastră a propus circa 100 de proiecte de lege. Fracțiunea noastră are posibilități bune. Elena Bodnarenco conduce comisia administrației publice locale, Oxana Domenti — comisia pentru protecția socială, Oleg Reidman este vicepreședinte al comisiei economie, buget și finanțe. Potențialul este înalt.

 

De ce comuniștii nu au susținut în Parlament Declarația «Cu privire la stabilitatea și modernizarea Moldovei»?

 

Însuși cuvîntul «declarație» trezește semne de întrebare. Nu trebuie să declarăm, ci să lucrăm. Prima parte a declarației semăna cu «băieți, haideți să fim prieteni». A doua parte — «hai-hai». Dacă e să vorbim despre calitatea pregătirii documentului, trebuie să recunoaștem meritele președintelui Parlamentului. Un document pregătit calitativ. Însă, avînd, deja, experiența declarațiilor anterioare, toate acestea sunt doar cuvinte frumoase. Noi nu am crezut în această Declarație și nu am susținut-o.

 

Nouă ne va fi complicat să susținem multe din acele legi care sunt discutate în Parlament. Pentru că noi avem o atitudine deosebită față de această majoritate. Atitudinea deosebită nu este părtinitoare, nu constă în sarcasm și răutate umană. Noi vom reuși să fim mai presus decît toate acestea. Atitudinea deosebită constă în faptul că noi vedem calitatea acestor documente. Era o situație atunci cînd Parlamentul era așa cum l-a ales electoratul, este altă situație după ce acesta a fot reformat amorf. Vorbesc despre faptul că această majoritate amorfă va arunca în Parlament orice legi pentru a le demonstra europenilor că ei, chipurile, lucrează. Putem ștampila legi fără nici un efort. Sunt suficiente legi, dar trebuie de lucrat.

 

Despre concluziile pe marginea situației în societate în ultimii ani

 

Noi ajungem la concluzia că acea democrație propagată de «șefii» noștri din Europa și Occident, la noi, nu există. Amintiți-vă cum au procedat ei cu noi: acum patru ani au luat NIT-ul, banii decid rezultatul alegerilor în Moldova — cu cît mai mulți bani — cu atît mai multe mandate, dar nu forța, nu puterea partidului și programul acestuia. Și asta nu este vina Partidului Comuniștilor, noi nu ne-am schimbat deloc, adică nu ne-am schimbat principiile, pozițiile, planurile de edificare a unei Moldove noi, moderne și europene. S-au schimbat regulile de joc. Noi nu ne înscriem în acest cazinou moldovenesc și nu jucăm cu ei în ruletă.

 

Atrageți atenția la scindarea societății după situația materială. La noi în Moldova nu mai este sărăcie, ci mizerie. Unde este clasa de mijloc din Moldova, care, tot timpul, a asigurat stabilitatea politicilor economice și sociale? S-au format 2 % de oameni foarte bogați și 98 % de săraci. Este mai ușor să cumperi acești săraci, să-i manipulezi. Comuniștii, niciodată, nu au propus bani, noi am propus soluții, noi ofeream instrumente, locuri de muncă, locuri de studii.

 

Despre pregătirea pentru următorul congres

 

Ne pregătim pentru următorul congres. În cadrul conferințelor de dare de seamă și alegeri, care au avut loc, au fost desemnați delegații pentru a participa la congres, a fost format corpul de candidați — peste 450 de persoane sunt candidați la cel de-al VIII-lea congres al PCRM. Ziua concretă depinde de actuala situație politică din țară. 

 

Marina Țurcan

Iuri Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: