Chişinăul riscă să rămînă fără apă
РУС. MOLD.
» » Chişinăul riscă să rămînă fără apă

Chişinăul riscă să rămînă fără apă

13-04-2016, 16:04
Viziuni: 1 621
  
Versiunea de tipar   
Chişinăul riscă să rămînă fără apăEcologii demult sună alarma cu privire la scăderea nivelului de apă în Nistru, Prut şi în rîurfile mici din Moldova, iar politicienii soluţionează problemele lor, fără a atrage atenţie la respectiva situaţie. Pe cînd o asemenea catastrofă ecologică se poate declanşa în orice moment. O demonstrează şi faptul că, în apropierea satului Vălcineţ, Nistrul nu mai e nevoie să fie traversat, el poate fi trecut în vad. Lîngă satul Sucleia, jumătate de rîu e dezgolită, iar în faţa barajului de la Naslavcea în mijlocul arterei de apă s-a format o insulă.

 



Nu e mai bună situaţia nici în apropierea satului Coşniţa, unde în aprilie nivelul apei în Nistru a scăzut într-atît, încăt în unele sectoare lăţimea lui atingea nu mai mult de un metru. Situaţii asemănătoare, însă nu atît de critice, s-au întîmplat şi în anii precedenţi. Dar ele s-au produs mai aproape de toamnă, după îndelungata vară secetoasă. Iată de ce pe experţi îi îngrijorează faptul că secarea rîurilor a început primăvara, ceea ce, în asemenea proporţii, anterior nu s-a întîmplat.  Situaţia o complică şi faptul că meteorologii prognozează un an nemaivăzut de secetos. Aşa că nu doar capitala poate să rămînă fără apă.

 

Mass-media din Moldova informează că, din 4 pînă în 15 aprilie, s-a statornicit o secetă hidrologică,  iar de la SA "Apă-Canal Chişinău"  s-a comuncat că nivelul de apă în Nistru a coborît pînă la 8,5 metri, nivel-limită la care poate funcţiona staţia de pompare.  

 

Principalul rol în secarea Nistrului îl joacă lipsa de precipitaţii şi faptul că Ucraina păstrează debitul şi volumul de apă necesar ei în lacul de acumulare de la Novodnestrovsc, mai sus de hotarul cu Moldova. Ecologii nu exclud că partea ucraineană pompează apa din Nistru în bazine de rezervă. Cît priveşte volumul total al apei Nistrului, plasamentul părţii moldoveneşti nu e atît de mare şi alcătuieşte doar circa 2-3%.

 

Din cauza nivelului scăzut al apei din Nistru, zilnic există riscul de întreruperi în  alimentarea cu apă a Chişinăului. Potrivit estimărilor SA "Apă-Canal Chişinău", în cazul unei situaţii extraordionare, capitala dispune de rezerve de apă doar pentru două zile, deoarece, din considerente sanitare, apa din Nistru nu poate fi păstrate în rezervoare speciale timp mai îndelungat.

 

În afară de pericolul de întreruperi în alimentarea cu apă a capitalei şi a altor localităţi din republică, asupra Moldovei de acum s-a abătut o catastrofă de altă natură – sunt nimcite în totalitate diferite specii de floră şi faună. Cînd nivelul Nisrtrului se ridică, apa se revarsă în văi şi în terenurile de acolo se formează bălţi şi mlaştini în care peştele depune icre. Ceea ce creează pericolul scăderii populaţiei de peşte în rîul Nistru. În ultima ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei au fost incluse 208 de specii de plante şi ciuperci şi 219 – de animale, ceea ce e cu mult mai mult decît în ediţiile precedente. Va avea de suferit şi vegetaţia, care în terenurile înmlăştinate e specifică pentru anumite teritorii. Înseamnă că nu va fi hrană pentru animale, iar asta de acum e o catastrofă agricolă.

 

Într-o oarecare măsură, situaţia poate fi atenuată de ploi, însă ele trebuie să fie îndelungate şi abundente. Specialiştii explică şi altfel: rîul Nistru nu se formează pe teritoriul Moldovei şi, pentru ca nivelul de apă în acest rîu să crească în mod considerabil, e nevoie ca pe întreg teritoriul Moldovei şi Ucrainei să cadă ploi cu volumul de 20-30 mm de precipitaţii pe zi. Dar deoarece omul nu poate să influenţeze într-atît condiţiile climaterice, înseamnă că soluţionarea situaţiei trebuie căutată în sfera de relaţii interumane.

 

Una din căile soluţionării problemei în actuala situaţie ar putea fi mărirea volumului de deversare a apei de către partea ucraineană. Potrivit datelor prealabile, deversarea va fi mărită doar de la mijlocul lunii aprilie pînă la mijlocul lunii mai. În respectiva perioadă, ea va constitui 250 de cubometri pe secundă.

 

Sarcina comună a Moldovei şi a Ucrainei e de a ajunge la o înţelegere şi a semna documentul respectiv.

 

Fracţiunea comuniştilor a solicitat informaţii referitor la măsurile întreprinse de Guvern, pentru a nu admite secarea Nistrului  şi aducerea de prejudicii florei şi faunei noastre.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: