Bunătate fără hotare
РУС. MOLD.
» » Bunătate fără hotare

Bunătate fără hotare

25-04-2016, 09:33
Viziuni: 6 342
  
Versiunea de tipar   
Bunătate fără hotareÎn comuna Bălţata din raionul Criuleni va apărea un azil pentru bătrîni 


Ideea construirii unei case pentru bătrîni îi aparţine primarului comunist Olga Coronciuc. Deschiderea lui este planificată pentru luna octombrie a anului curent.


De acum la începutul lui mai va avea loc turnarea fundaţiei, iar prima piatră de temelie va fi pusă în luna iunie.

 

Nu există nimic de importanţă secundară


Potrivit spuselor Olgăi Coronciuc, va fi nevoie de o muncă deloc simplă, responsabilă, dar, pînă la urmă, ideea va fi realizată în fapt. Respectiva declaraţie nu trezeşte nici o îndoială, deoarece primarul comunei Bălţata întotdeauna se ţine de cuvîntul dat. Şi asta nu numai pentru că ea este comunist, ci şi deoarece pentru dumneaei nu există probleme de importanţă secundară.


Bineînţeles, în situaţia în care Moldova se află astăzi din cauza indiferenţei autorităţilor centrale faţă de organele locale, în general e dificil să-ţi realizezi programul electoral, însă deosebit de complicat e în cazul cînd eşti ales primar din partea Partidului Comuniştilor. Dar multe depind şi de omul concret, de faptul din ce considerente a candidat la alegeri la funcţia de primar şi în numele căror scopuri a obţinut victorie.


Da, autorităţile centrale, invocînd necesitatea de a face economie de mijloace, închid, sau, cum se exprimă astăzi, optimizează şcolile, grădiniţele de copii, instituţiile sociale şi medicale. Dar Moldova primeşte granturi şi credite pe care Guvernul le «cerşeşte» în numele poporului. Respectivele finanţe sunt destinate unor lucruri de folos societăţii, însă ele aşa şi nu ajung pînă la cetăţeni.


În pofida complicatei situaţii economice, primarii comunişti sunt interesaţi ca oraşele, satele, comunele lor să prospere şi fac pentru asta lucruri care deseori par imposibile. Chiar dacă bugetul local nu le permite «să-şi întindă aripile», ei caută şi găsesc sprijinul multor sponsori.


Un ajutor concret e mai bun decît orice cuvinte


Asociaţia obştească BRITISH WORLD CHARITY contribuie la realizarea proiectelor sociale din multe ţări, inclusiv din Republica Moldova. Este o organizaţie în afara politicii, în afara oricăror intrigi şi orientări. Membrii ei pur şi simplu fac bine oamenilor. Aflînd despre Moldova, reprezentanţii respectivei asociaţii au hotărît să ne viziteze ţara, să cunoască mai îndeaproape tradiţiile şi obiceiurile noastre.


În timpul vizitei lor, ei au fost în comuna Bălţata din raionul Criuleni, au făcut cunoştinţă cu conducerea comunei şi cu locuitorii ei. În discuţia sa cu investitorii, primarul Olga Coronciuc le-a povestit detaliat despre starea de lucruri din sat, despre problemele de care se ciocnesc sătenii la soluţionarea unei sau altei probleme.


Arătîndu-se interesaţi şi exprimîndu-şi dorinţa de a ajuta comuna Bălţata şi pe locuitorii ei, reprezentanţii asociaţiei obşteşti BRITISH WORLD CHARITY au luat decizia de a-şi asuma toate cheltuielile pentru construirea şi întreţinerea acestui obiect social pe parcursul primilor trei ani. Potrivit înţelegerii, după expirarea celor trei ani, azilul pentru bătrîni va fi trecut la balanţa primăriei.


Conform proiectului, azilul este planificat pentru 100 de locuri. De serviciile azilului de la Bălţata vor putea beneficia şi oamenii bătrîni din satele învecinate. Investitorii iau asupra lor şi înzestrarea totală a casei pentru bătrîni cu toate cele necesare. Din personal vor face parte specialiştii locali, care de acum sunt gata să lucreze întru binele oamenilor. În general, în teritoriul Moldovei, cu sprijinul asociaţiei obşteşti BRITISH WORLD CHARITY au fost construite opt case pentru bătrîni.


În viitorul apropiat, în comuna Bălţata vor începe şi lucrările de construcţie a cinci case de locuit pentru mamele singuratice, care educă în prezent copii minori. Trăind la limita sărăciei şi neavîndu-l pe al doilea întreţinător, aceste familii nu au posibilităţi de a repara sau a-şi cumpăra locuinţe.

 

După cum vedem, uneori, investitorii străini sunt interesaţi mai mult decît autorităţile noastre centrale de prosperarea şi stabilitatea ţării noastre, de bunăstarea populaţiei.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: