Umăr la umăr
РУС. MOLD.

Umăr la umăr

20-11-2015, 08:35
Просмотров: 848
  
Версия для печати   
Umăr la umărFemeile Moldovei: noi dispunem de principalul — echipă, dorinţă de a munci, tărie de spirit


Femeia, potrivit firii sale, nu poate sta cu mîinile subsuori, ba chiar şi sex slab a încetat să fie. Ea tot mai des îşi asumă soluţionarea celor mai complicate probleme. Spirit activ, cu viziune de perspectivă, astăzi femeia alege avansarea în carieră, se implică în politică, participă la alegeri. În zilele de odihnă ale săptămînii trecute, la baza de odihnă «Festival» din satul Leordoaia, raionul Călăraşi, a avut loc o şedinţă a Uniunii Republicane a Femeilor.


La şedinţă au participat primari, consilieri, vicepreşedinţi de raioane, pedagogi, medici, precum şi reprezentante ale multor altor profesii. Deşi graficul de lucru a fost încărcat, şedinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă sociabilă şi degajată. Femeile Moldovei au purtat discuţii referitoare la actuala situaţie politică din ţară, şi-au împărtăşit din experienţa activităţii lor în teritoriu, au mărturisit dificultăţile cu care se confruntă la soluţionarea unei sau altei probleme a satului, oraşului, raionului.

 

Responsabilitate pentru ţară şi popor


După cum a menţionat Galina Balmoş, deputat în Parlament, preşedinte al Uniunii Republicane a Femeilor din Moldova, principala sa activitate organizaţia de femei o efectuează la nivelul secţiilor raionale. Au fost timpuri cînd ea a trăit un avînt simţitor, în rîndurile ei veneau mulţi membri noi. Acum acest proces e de un nivel mai modest. Dar Partidul Comuniştilor nu poartă nici o vină pentru asta, multe procese din ţară astăzi se află în aceeaşi stare. O asemenea tendinţă se observă în întreaga ţară, în toate domeniile.


Toamna politică a demonstrat cît de mult poporul Moldovei a obosit de politică, de lozinci, de alegeri, de crize, de hoţii, de proteste. Oamenii au început să manifeste o atitudine sceptică faţă de intensificarea forţată a spiritului politic. O scădere a acestuia, potrivit spuselor dumneaei, se observă în toate formaţiunile politice, inclusiv în cele de la guvernare.


Totodată, preşedintele Uniunii Femeilor consideră că astăzi este absolut iresponsabil să declari în piaţă «Jos toţi!» şi să ceri de la tribuna centrală a Parlamentului demisia fiecăruia sau alegeri anticipate. «Jos toţi!» înseamnă haos. Cei care insistă la organizarea alegerilor anticipate într-o perspectivă apropiată sunt cei mai iresponsabili politicieni. De rînd cu guvernarea, şi opoziţia trebuie să răspundă pentru ţară şi popor. Dar într-o asemenea situaţie alegerile nu vor schimba nimic, puterea nu va aparţine doar unei forţe politice. Ca şi pînă acum, ele vor fi mai multe şi din nou nu se vor putea înţelege. Iată de ce, pentru a nu duce poporul la destabilizare, pentru a găsi o ieşire din situaţie, este nevoie de forţă, voinţă şi înţelepciune», a declarat Galina Balmoş.


Într-un front unic


Despre complicata situaţie politică şi economică a vorbit şi ex-primarul de Soroca, Elena Bodnarenco, deputat în Parlament. «Nu a fost deloc simplu, deoarece, după 2009, autorităţile centrale, practic, nu i-au sprijinit cu nimic pe comunişti. Bugetul de stat avea o anexă specială, conform căreia finanţele erau distribuite prin raioane în baza principiului apartenenţei de partid. Astfel, primeau bani din buget doar primarii şi preşedinţii de raioane din partidele ce făceau parte din coaliţia de la guvernare. Şi doar foarte-foarte rar ajungea cîte ceva şi la reprezentanţii comuniştilor», şi-a amintit Elena Bodnarenco despre acea perioadă cînd a exercitat funcţia de primar al oraşului Soroca.


Condiţiile în care activează primarii comunişti şi consilierii din partea comuniştilor sunt asemănătoare cu cele din anul 1997 sau 1998. Tocmai în acea perioadă au fost create organizaţiile raionale ale Uniunii Femeilor. Şi iată atunci, fără a avea bani şi fără nici o resursă administrativă, femeile erau foarte active. Iar astăzi, poate mai mult decît sprijinul material, este necesar pur şi simplu un zîmbet, o discuţie sinceră. Spre marele nostru regret, creşte numărul suicidelor, al persoanelor cu dereglări psihice. Toate acestea se întîmplă pe fundalul unei dezorganizări în viaţa de toate zilele, a incertitudinii care domneşte în societate, ceea ce nu poate să nu influenţeze negativ starea psihologică a oamenilor.


«Să nu credeţi că dumneavoastră, femeile primari şi consilieri locali, sunteţi de unele singure în ceea ce faceţi. Alături aveţi organizaţia primară, aveţi comitetele raionale de partid, fracţiunea comuniştilor în Parlament, pe deputaţii care sunt întăriţi la fiecare raion — noi activăm în legătură unii cu alţii, umăr la umăr. Şi am vrea să vă simţiţi mai sigure pe sine», a subliniat Elena Bodnarenco.

 

Femeia puternică


Despre rolul femeii în administrarea publică locală au vorbit înseşi activistele organizaţiei de femei. Potrivit rezultatelor alegerilor locale, în 26 de raioane din ţară, vicepreşedinţii de raioane sunt reprezentanţi ai PCRM. Angela Crucichevici, vicepreşedinte al raionului Ocniţa, a menţionat că, începînd să activeze la acest post, a reuşit să găsească limbaj comun cu toţi primarii, dar şi cu consilierii din toate localităţile raionului. Principalul, a spus dumneaei, e să nu ne pierdem curajul, să ne mîndrim de ceea ce facem şi să mergem doar înainte.


«Dacă femeia doreşte să obţină ceva, să ajungă la inima cuiva, trebuie doar să manifeste mai multă rîvnă, a sprijinit-o pe colega sa Olga Coronciuc, primar al comunei Bălţata. De comunişti şi astăzi depind foarte multe, chiar mai multe decît în 2009».


După cum a remarcat Lilia Brehova, primar al satului Gura Bîcului, chiar dacă cel care i-a fost concurent la alegeri declara că ei, comuniştii, nu mai sunt la putere şi că ea nu va putea face nimic timp de patru ani, totuşi, sătenii nu l-au votat pe dînsul. Pe cînd ea şi echipa sa, în timpul trecut de la alegeri a reuşit să cîştige un proiect prin care va fi reparat punctul medical din localitate. Şi cînd reprezentantul UE, Pirkka Tapiola, i-a înmînat certificatul, locuitorii din sat s-au bucurat mult, recăpătîndu-şi speranţa că viaţa lor se va îmbunătăţi. Pentru ca într-adevăr să se îmbunătăţească, există o echipă, planuri, vise şi speranţe, dorinţa de a munci şi tărie de spirit.

 

În sfîrşit, Uniunea Europeană a văzut că partidele de la guvernarea Republicii Moldova irosesc creditele şi granturile, fură de la propriul popor, nu fac nimic pentru dezvoltarea ţării. Şi acum europenii sunt deschişi pentru a colabora direct cu primăriile şi cu raioanele.


Are încredere în îmbunătăţirea pe viitor a stării de lucruri din ţară şi Raisa Vacari, primar al comunei Pervomaiscoe din raionul Drochia, care, după ce a exercitat două mandate de primar, la alegerile locale din 2015 a cutezat să pretindă şi la al treilea, chiar dacă lupta a fost grea. Şi a cîştigat scrutinul. Cum se spune, Domnul pune pe umerii omului atîta cît ştie că el va putea duce. Deci, la sigur, ea va mai putea face faţă încă patru ani misiunii de primar sătesc.

 

A găsi o soluţie


Făcînd totalurile muncii efectuate, Galina Balmoş, deputat în Parlament, preşedinte al Uniunii Republicane a Femeilor din Moldova, a relevat că, în condiţiile unei crize politice şi a unei instabilităţi sociale, atmosfera în teritoriu depinde de fiecare comunist, fie el un membru de rînd al partidului, fie primar sau vicepreşedinte de raion. Iar în mod deosebit depinde de femeie, deoarece ea e capabilă să găsească limbaj comun chiar şi cu cel mai înverşunat oponent.


«Femeia cu orice preţ trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva problemele satului, ale oraşului şi ale ţării. Da, multe s-au schimbat în ultimii şase ani, multe procese au fost stopate. Dar vom reuşi să facem faţă situaţiei. Şi dacă şi alte partide ar înainta mai multe femei la posturi de conducere, sunt sigură că şi criza politică ar fi soluţionată mult mai repede», a concluzionat Galina Balmoş.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: