100 de zile a «guvernului nocturn»
РУС. MOLD.
» » 100 de zile a «guvernului nocturn»

100 de zile a «guvernului nocturn»

29-04-2016, 13:59
Viziuni: 649
  
Versiunea de tipar   
100 de zile  a «guvernului nocturn»Suntem nevoiți să recunoaștem că timp de 100 de zile, Guvernul Pavel Filip nu a făcut nimic pentru depășirea crizei 

Prevăd indignarea «euro-integratorilor» precum că 100 de zile este un termen prea mic și că trebuie să mai așteptăm. Dacă-i așa, de ce atunci, voi nu ați mai așteptat fostul Guvern Streleț, care așa și nu a mai ajuns la 100 de zile de guvernare? A da, voi pur și simplu ați îndeplinit o comandă.

 

Ca de obicei, toate promisiunile premierului de a se apuca să rezolve problemele sociale, au fost retrase momentan în fața apelurilor de la Bruxelles în vederea adoptării unui plan clar pentru modificările prioritare în domeniile cheie, incluse în Foaia de parcurs, transmisă de Uniunea Europeană. Explic: foaia de parcurs este un document în care se indică felul în care Moldova va fi condusă din afară și cum Europa va oferi bani autorităților pentru «căsăpire».

 

Înainte de asta, Filip a mers la Bruxelles, a cerșit bani, însă, misiunea sa a eșuat lamentabil. El așa și nu a putut scoate o lacrimă din euro-deputați chiar dacă repeta întruna că Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți, iar acordul de asociere este implementat mai mult decît se poate.

 

Premierul nostru cerșetor nu a primit bani, în schimb, a primit o chelfăneală demonstrativă. După încheierea raportului, funcționarii europeni, pe un ton disprețuitor, l-au mustrat pe Filip ca pe un băiețandru neascultător și l-au făcut să roșească și să transpire, fără a se rușina să adreseze întrebări «incomode».

 

Însă, conform tradiției înrădăcinate deja, prima sa vizită, Pavel Filip a întreprins-o la București. Acolo s-a dus după instrucții de la «frații mai mari» și a «surorii foarte mari» — asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri cu Europa și Eurasia, Victoria Nuland.


Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. La scurt timp, la Chișinău a fost prezentată ideea de a crea un fond de investiții, un fel de «plan Marshall al României pentru Republica Moldova» (autor — cunoscutul Dan Dungaciu).

 

În acest plan se propune ca pe banii business-ului de peste Prut să fie cumpărate activele naționale și să se participe la privatizarea celor mai mari și strategice întreprinderi — Căile Ferate ale Moldovei, Poșta Moldovei, Moldtelecom, să se facă bani și pe baza construcției gazoductului Ungheni-Chișinău ș.a.m.d.

 

Promisiunea lui Filip de a lupta vehement împotriva corupției, de asemenea, nu are nici un rezultat. Dar care poate fi rezultatul dacă toată conducerea statului este implicată în corupție, iar justiția amintește despre un chelner cu fraza lui de serviciu «ce doriți»?

 

Da, pentru a arunca un os plebei, sunt arestați funcționari de categoria celei de-a treia roată la căruță, cum ar fi directorul și contabilul ÎS «Casa Presei», directorul ÎS «Sud-A-Con» din Comrat și alte figuri neimportante. În schimb, continuă să prospere ministrul Apărării, Anatol Șalaru și chiar face parte din componența Guvernului. Judecătorul implicat în scandaluri de corupție — Mihail Poalelungi, este numit la șefia Curții Supreme de Justiție. Nu este necăjit nici actualul primar de Orhei — Ilan Șor. Da oare sunt puține exemple… Și, din cîte se pare, nimeni nici nu are de gînd să mai caute miliardul furat. Inclusiv Guvernul Filip.

 

Întrucît șeful Cabinetului a primit o comandă voalată din partea președintelui Parlamentului — Andrian Candu — chipurile, miliardul hoțit este nimic, vom supraviețui. Să combată corupția (la nivel de declarații) vrea și UE, însă, cum o va combate cu ajutorul politicienilor corupți din «majoritatea» parlamentară și reprezentanții sistemului oligarhic — nu este clar. De altfel, Guvernul a propus o metodă de contracarare a corupției: să pedepsească cumpărătorii pentru că nu iau cecuri de la magazin.

 

După 100 de zile, Guvernul Filip nu are cu ce se lăuda nici pe dimensiunea socială. Promisiunile lui nu sunt decît bule de săpun. Guvernul a intrat în noul an fără buget și-și formează programul de activitate din mers. Din start a fost numită suma deficitului bugetar — 4 miliarde de lei, mai bine de 10 %. O sumă de două ori mai mare decît în 2015. Nici nu mai este cazul să vorbim despre vreo anumită încercare de a moderniza economia, a crea noi locuri de muncă și dezvolta producerea mărfurilor și serviciilor.

 

Guvernul Pavel Filip își atribuie meritul de majorare a pensiilor și reducerea tarifelor la energia electrică și căldură. Însă, «majorarea» a fost operată într-un mod atît de straniu că pensionarii au început să primească mai puțin decît înainte. În ceea ce privește reducerea tarifelor la energia electrică, ni s-a declarat cu mîndrie că a fost ieftinit curentul cu 11 %, iar cetățenii — vor achita 1,92 lei pentru un kw/h în loc de 2,16 lei. Însă, dacă e să ne aducem aminte bine, inițial, acest tarif a fost majorat cu 30 la sută. După care a fost ieftinit cu 11 la sută. Ura pentru Filip?

 

Totodată, începînd cu data de 1 aprilie, prețul de cumpărare a energiei electrice s-a redus cu 28 %. Să luăm vechiul preț pentru energia cumpărată de Moldova — 6,8 cenți, retragem 28 % = 4,896 cenți. Luăm tariful de 2,16 lei, retragem 28 % = 1,5552 lei. Întrebarea: de ce tariful pentru populație este de 1,92 de lei, dar nu de 1,5552? Și încă ceva. În cazul în care prețul de cumpărare a energiei este de 4,896 cenți, adică 96 de bani, de ce noi trebuie să achităm 1,92 lei? Prin ce se explică adaosul de 100 %?

 

Și dacă a fost redus tariful la energia electrică, de ce nu se ieftinesc produsele, ci, dimpotrivă, se scumpesc?

 

«Prăbușirea» tarifelor pentru căldură, atribuită succeselor cabinetului Filip, nu știu de ce nu se reflectă în facturile de plată ale cetățenilor. Fapt care poate fi confirmat de populația din toată republica.

 

Ce altceva? Ah, da — promisiunea de a reduce numărul cetățenilor care muncesc peste hotare din contul implementării programului complex de integrare socială. Măcar ceva-ceva s-a făcut în aceste 100 de zile în această direcție, s-a mișcat măcar un pai?

 

De aici și concluzia: Guvernul Pavel Filip nu face față sarcinii de depășire a crizei în Moldova. Și nici nu va face față. Nici în 100 de zile, nici în 1000 de zile. Concluzie din concluzie: criza nu va fi depășită atît timp cît portofoliile ministeriale vor fi împărțite în baza principiului partinic, ci nu în baza profesionalismului. Iar voi, prieteni, cum nu vă veți așeza…

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: