Remiză contractuală
РУС. MOLD.
» » Remiză contractuală

Remiză contractuală

13-11-2015, 12:50
Viziuni: 1 454
  
Versiunea de tipar   
Remiză contractuală Eforturile partidelor din Alianţă de a crea o nouă majoritate parlamentară au fost zădarnice 


Geniile noastre politice suferă de complexele contemporane fiind plini de sine şi avînd senzaţia de irepetabilitate. Sunt înzestraţi, din plin, cu lăcomie patologică şi au prostul obicei de «a-şi trage toată plapuma peste ei».

 

Aşa numitele «consultări» cu preşedintele Nicolae Timofti nu au avut niciun rezultat. Nici nu puteau să aibă. Avînd în vedere neînsemnătatea ultimului complex al «integratorilor europeni».

 

«Peste tot se auzeau discursuri…»


Întrevederile trilaterale între PL, PDM şi PPEM a lui Iurie Leancă, de asemenea, au fost zădarnice. Însă, chiar dacă Ghimpu, Lupu şi Leancă îşi săreau unul altuia în braţe, ei nu puteau forma o majoritate parlamentară. Participarea reprezentanţilor PLDM ar fi fost foarte utilă, însă, cei din urmă, din cîte se ştie, s-au supărat şi au refuzat să se prezinte la discuţii.

 

Aşa că, s-au văzut nevoiţi să facă declaraţii tari sub lozinca: «suntem puţini, dar puternici». Doar că nimeni nu mai crede, demult, în aceste declaraţii, însă, timp de şase ani, vrei nu vrei, se declanşează Reflexul Pavlovian. Deci, nu-i judecaţi.

 

Reprezentantul democraţilor, Marian Lupu a declarat că negociatorii au elaborat un proiect lucrativ pentru viitoarea coaliţie de guvernare. «Proiectul acordului, pe care l-am elaborat, va oferi răspuns la toate întrebările şi va spulbera suspiciunile legate de integrarea europeană». Am vrea să vedem pentru că poporul, într-adevăr, are «suspiciuni legate de integrarea europeană». Suspiciuni mari şi deloc nefondate.

 

Desigur, aceste suspiciuni trebuiau să fie spulberate cu mult timp înainte. Atunci cînd Iurie Leancă, în numele poporului moldovean, care nu l-a delegat de fapt, a semnat, la Vilnius, Acordul de Asociere. Mai mult decît atît, deputaţii comunişti nu au avut acces la conţinutul documentului. Ceea ce este o încălcare gravă a legii.

 

Liderul PL, Mihai Ghimpu (la fel ca Marian Lupu şi Iurie Leancă), de asemenea, a optat pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi i-a certat pe liberal-democraţi. Dacă lăsăm de o parte limbajul inerent al lui «unchiul Mişa», principalul motiv al «eforturilor» sale este faptul că fără Guvern şi majoritate parlamentară, nu mai vedem cele 600 de milioane de euro de la Fondul Monetar Internaţional. Unde mai pui că nici «unchiul Iohanis» nu ne mai oferă cele 150 de milioane promise. Adică la «fabrica de cherestea» s-a terminat materia primă şi trebuie de reînnoit livrările.

 

(Apropo, ieşind după negocieri în faţa jurnaliştilor, Mihai Ghimpu i-a salutat în italiană: «Pronto! Buonasera! Chefai?». Recidiv, nu altceva).

 

Mihai Ghimpu este atît de preocupat de creditele de la orizont, încît, a promis să le sune personal liberal-democraţilor pentru a-i convinge să se aşeze la masa negocierilor. Totodată, el susţine că nu va participa, sub nicio formă, într-o coaliţie cu PCRM. Asta, deşi comuniştii nici nu aspiră să facă parte din aceeaşi tabără cu Ghimpu.

 

Şi Iurie Leancă a pus în capul mesei componenta «bănoasă». El a ţinut să explice că formarea unei coaliţii proeuropene de guvernare ar duce la deblocarea asistenţei financiare din partea partenerilor externi.

 

Evident, nu s-a trecut fără frazele obişnuite, deja: «Situaţia este destul de gravă. Ţara este în prag de faliment. Cetăţenii trebuie să primească de la noi răspunsuri, soluţii la problemele cu care se confruntă», a ţinut să menţioneze fostul premier. Adică, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, Leancă ne-a speriat cu dificultăţile pe care el, însuşi, le-a creat împreună cu asociaţii lui.

 

Majordom la conac

 

Preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ nu este de invidiat în situaţia actuală. Probabil că unui sportiv căruia nu i s-a activat paraşuta este mai optimist decît el. Foştii colegi îi înaintează reproşuri, socialiştii îl fac cu ou şi cu oţet, nici în partid nu se prea bucură de susţinere. Unde mai pui că şi fostul său şef criminal a fost pus la dubă.

 

Ce-i de făcut, aşa este viaţa - ca banana: mai întîi savurezi gustul fructului după care iţi baţi capul ca nu cumva să luneci pe coajă.

 

Cu toate acestea, aşteptînd pauza teatrală şi jucîndu-se niţel cu Dodon şi Platforma DA, Streleţ ar accepta să se aşeze la masa negocierilor, doar că înaintează propriile condiţii. Pretenţiile lui de bază sunt la adresa Partidului Democrat.

 

«Democraţii trebuie să-şi schimbe totalmente atitudinile şi tendinţele de a controla instituţiile statului», a declarat el cu fermitate. Iată aşa! Ar fi găsit prin dulapuri budeonovka veche a tatălui său? Pe semne că nu. Cu atît mai mult că sensul acestor declaraţii sunt clare: «…şi să transmită aceste tendinţe liberal-democraţilor».

 

Aşa deci, povestiţi-ne domnule Streleţ, care dintre partide controlează tendenţios MAI, Ministerul Finanţelor, MAE şi altele?

 

Dacă tot îndemni partidele să nu mai controleze instituţiile statului, acest lucru ar trebui să se facă colectiv şi din timp, ci nu te trezeşti abia atunci cînd ai fost pus la colţ şi împroşcat cu noroi.

 

Puţin constructivism

 

Evident, o ţară fără Guvern — nu este tocmai o situaţie bună. Este, de fapt, un non-sens. Însă, este oare mai bine să fie învestit un nou Cabinet incapabil, care nu va reuşi să activeze nici măcar o sută de zile? Executivul trebuie să întrunească profesionişti, indiferent din ce formaţiuni fac parte.

 

Formarea Guvernului pe principii partinice nu poate duce la nimic bun. Nea-m convins, deja, de acest lucru din mult prea amara noastră experienţă.

 

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova insistă pe formarea unui Cabinet de Miniştri din care să facă parte profesionişti. Secretarul executiv al PCRM, Artur Reşetnicov a declarat că l-a îndemnat pe şeful statului să nu divizeze cetăţenii în «ai noştri» şi «străini», ci, prin eforturi comune, să fie desemnat un Guvern capabil să rezolve problemele ţării.

 

«Guvernul trebuie să întrunească profesionişti cărora să le fie în putere să dezvolte ţara şi să muncească în interesul cetăţenilor. Noi, i-am atras atenţia preşedintelui asupra situaţiei complicate în care se află ţara şi care este, de fapt, consecinţa unei guvernări defectuoase de la 2009 încoace», a remarcat Reşetnicov.

 

Potrivit lui, situaţia în care se află, la moment, ţara «nu permite PCRM-ului să rămînă de o parte de problemele cetăţenilor, respectiv, comuniştii sunt deschişi pentru dialog cu alte forţe politice».

 

Preşedintele fracţiunii parlamentare PCRM, Violeta Ivanov a atras atenţia asupra faptului că ţara este în prag de iarnă, iar autorităţile sunt total nepregătite.

 

«Indiferent de culoarea politică, noi trebuie să acţionăm în interesele cetăţenilor. Toţi deputaţii ar trebui să se gîndească la soluţiile care ar scoate ţara din criză», consideră Ivanov.

 

Evident, deputata are dreptate. Însă, marele necaz se rezumă la faptul că, deja, de şase ani, AIE se munceşte să-şi facă tema pentru acasă şi să scoată Moldova din criză. Doar că în carnetul de evaluare sunt numai note de doi…

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: