Darul sfînt al veteranului
РУС. MOLD.
» » Darul sfînt al veteranului

Darul sfînt al veteranului

30-05-2016, 11:47
Viziuni: 284
  
Versiunea de tipar   
Darul sfînt  al veteranuluiLa Biserica Sfîntului Cneaz Vladimir din Chișină ua avut loc o întîlnire între elevii școlii parohiale cu veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, artist al Teatrului dramatic rus «A.P. Cehov» — Mihail Ghejenco.

Abia de și-a revenit după manifestațiile de sărbătoare — Mihail Denisovici, în pofida vîrstei solide, a fost implicat în filmările ciclului documentar «Momentul Victoriei», sesiunii foto «Oamenii care ne-au dăruit pacea», a participat în cadrul manifestațiilor festive organizate la memorialul «Eternitate» și la recepția organizată de Ambasada Federației Ruse, — bătrînul soldat s-a întîlnit, din nou, cu tinerii.

 

Motivul se cocea demult. Întîlnindu-se în cadrul activităților organizate în cadrul proiectului «Un pas spre Victorie» cu parohul Bisericii Sfîntul Vladimir — părintele Alexandru, veteranul a devenit enoriaș al acestui locaș. Iar atunci cînd a mai aflat și despre muzeul bisericii, i-a venit ideea de a transmite instituției una dintre cele mai scumpe relicve ale familiei sale — icoana Domnului Atotputernic.

 

Potrivit lui Mihail Denisovici, această icoană are mai bine de 300 de ani. Ea a fost transmisă din generație în generație și a fost o protecție sigură pentru neamul Ghejenco. Bunica lui l-a binecuvîntat pentru protecția Patriei pe nepotul Mișa înainte ca acesta să plece pe front. Imaginea lui Isus, rugăciunea scrisă pe o bucată de hîrtie de mîna bunicuței și cusută în buzunarul de la piept, credința în viață și Victorie — cu toate în inimă, ostașul Ghejenco a parcurs drumul războiului de la Smolensk pînă la Berlin. A fost rănit de trei ori, dar a rămas în viață. Despre aceasta, dar și despre multe alte lucruri a povestit însuși veteranul în cadrul întîlnirii pe care a avut-o cu elevii școlii parohiale. Copiii îl ascultau pe bătrînul soldat cu respirația tăiată. De îndată ce veteranul își încheia depănarea amintirilor, ei îl bombardau cu noi și noi întrebări.

 

În semn de profund respect pentru credința neînfrîntă a lui Mihail Denisovici, părintele Alexandru l-a condus în altarul bisericesc — cel mai sfînt loc din locaș, de asemenea, a purtat și Icoana Sf. Gheorghe Biruitorul. Copii au interpretat, pentru veteran, cîteva piese despre război, iar tizul bătrînului soldat — un elev în clasa a 4-a de la liceul A.S. Pușkin — Mihail Gutium, a recitat versuri din creația lui Constantin Simonov. Ca și artist cu stagiu de 70 de ani, Mihail Denisovici a prezis băiețelului un mare viitor artistic.


Luîndu-și rămas bun, veteranul le-a urat tuturor participanților — pace și bunăstare. Totodată, el și-a exprimat speranța că Icoana lui Isus Atotputernicul, pe care a dăruit-o bisericii, va fi o protecție sigură pentru enoriași.
 
Alexei Petrovici
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: