Donaţi de dragul integrării europene!
РУС. MOLD.
» » Donaţi de dragul integrării europene!

Donaţi de dragul integrării europene!

7-06-2016, 09:03
Viziuni: 1 652
  
Versiunea de tipar   
Donaţi de dragul integrării europene!Guvernul Filip a planificat un buget în baza surselor pe care ar putea nici să nu le primească din partea FMI

Guvernul Filip scontează că negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional pe marginea noului program de finanţare vor începe în luna iulie.

 

Autorităţile moldoveneşti, nu doar că se bazează pe accesarea unui nou împrumut din partea partenerilor occidentali. Această directivă este vitală, întrucît, întregul proiect bugetar, care, apropo, nu a fost prezentat pînă în prezent (!) Parlamentului spre examinare, în proporţie de 80 % este constituit din împrumuturi externe preconizate. Adică, logica este simplă — planificăm viaţa ţării pe banii, care, de facto, nu există, iar probabilitatea ca nici să nu existe este foarte mare.


Reamintim, în perioada 23-27 mai, misiunea tehnică a FMI a realizat analiza situaţiei curente în Moldova şi a ajuns la concluzia că negocierile pe marginea unui nou acord de finanţare sunt posibile doar după îndeplinirea unui şir de condiţii obligatorii de către Guvernul de la Chişinău. Apropo, FMI înaintează demult aceste condiţii, însă,  după furtul miliardului din cele trei bănci, la «pachetul vechi» au fost adăugate noi cerinţe. Acum, FMI cere nu doar înăsprirea politicii bugetar-fiscale şi economisirea substanţială din contul sferei sociale, dar şi implementarea unui şir de reforme.

 

Îngrijorările serioase ale partenerilor occidentali sunt asociate cu lipsa progresului în ceea ce priveşte realizarea reformelor structurale, care au fost determinate şi promise creditorilor internaţionali încă de Filat — în perioada în care se afla la conducerea Guvernului. De asemenea, nu există schimbări calitativ serioase în domeniul legislaţiei fiscale şi măsurilor necesare pentru transparentizarea sistemului judecătoresc. În continuare — după cum urmează — lupta insuficientă împotriva corupţii, oricîte granturi şi credite nu ar fi eliberate în acest scop, în general şi în particular, în Moldova există probleme majore la capitolul justiţiei transparente şi corecte, dezvoltarea principiilor şi valorilor democratice.

 

Mai există o problemă — structura împrumuturilor. Adică, pentru ce se cer banii. Cabinetul de miniştri în frunte cu Pavel Filip declară despre necesitatea de a menţine bugetul. Cu alte cuvinte, noul credit din partea FMI, pur şi simplu, va merge la consum, la necesităţile de rutină ale bugetului. În continuare, însă, ce urmează? Un nou credit?

 

Într-o declaraţie pentru presă, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a menţionat următoarele: «Principalele subiecte de discuţie au fost strategia autorităţilor în ceea ce priveşte reformarea sectorului financiar şi asigurarea fiabilitatea şi stabilitatea băncilor moldoveneşti pe termen lung. S-a înregistrat progres în procesul de elaborare unei viziuni comune pe marginea elementelor cheie: necesitatea consolidării guvernanţei băncilor şi soluţionarea problemei legate de lipsa de transparenţă în structura acţionarilor».

 

La rîndul său, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a subliniat cu aer de mare importanţă, în cadrul audierilor organizate de Curtea de Conturi (încă o instituţie «onestă») că, chipurile, FMI este gata să demareze negocierile pe marginea noului program de creditare, iar Guvernul şi experţii Misiunii «au viziuni comune în ceea ce priveşte strategia reformelor».

 

Staţi un pic, mult prea stimaţi domni! Suntem în luna iunie, vreme numai bună pentru adoptarea bugetului pe anul viitor, voi, însă, nu aveţi aprobat bugetul nici măcar pentru anul curent. În timpul celor şapte ani ai «istoriei de succes», aşa numitele autorităţi proeuropene au accesat atîtea credite şi granturi din toată lumea încît aceşti bani ar fi fost suficienţi pentru 20 de ani înainte. Însă, sursele la care ne referim au fost, pur şi simplu, furate. Iar acum, voi nu vorbiţi despre rezultate, sau cel puţin despre măsurile care se întreprind pentru asigurarea dezvoltării ţării, ci doar despre faptul că da, într-adevăr există probleme şi, se pare, că ele, oricum, vor trebui să fie soluţionate.

 

Din sensul direct al acestor declaraţii oficiale: partenerii europeni şi occidentali sunt profund dezamăgiţi de autorităţile moldoveneşti, cărora, într-adevăr, li s-au iertat multe. La drept vorbind, o asemenea susţinere politică şi financiară este de invidiat. Însă, cum au aplicat autorităţile moldoveneşti acest ajutor? Neinspirat, prosteşte, puţin spus — nu în scopurile indicate.

 

Hoţia şi corupţia au căpătat o amploare atît de uriaşă, încît nu mai pot fi ascunse. S-a ajuns pînă la situaţia în care la întrevederile închise şi semioficiale, reprezentanţii UE şi creditorii occidentali critică deschis liderii coaliţiei de guvernare pentru «carenţele» acestei politici.

 

Totodată, trebuie să înţelegem că partenerii occidentali vor ascunde, pînă în ultimă instanţă, scheletele din dulap ale autorităţilor proeuropene neglijente. Pentru că, cu ajutorul ofertelor lor pline de zel, această «istorie de succes» s-a transformat, atît de rapid, într-o istorie al ruşinii totale. Iar recunoaşterea acestei ruşini, ar însemna recunoaşterea propriei greşeli strategice în regiunea respectivă.

 

Evident, ministrul Finanţelor vorbeşte despre faptul că, acum, este necesar de a recăpăta încrederea partenerilor de dezvoltare. Atunci, chipurile, ei vor dezgheţa finanţarea Moldovei. Numai că există un «dar». Pînă acum, creditele şi granturile erau acordate sub lozinca «pentru Moldova în beneficiul poporului moldovenesc». Însă, înpofida ajutorului oferit, poporul Moldovei devine, pe zi ce trece, tot mai sărac. Aşa că, fiţi sinceri, domnilor — daţi bani autorităţilor corupte pentru ca reprezentanţii actualei guvernări să se mai menţină, o perioadă, la treuca statului. În schimb, mai marii statului vor continua să cînte piese despre «eurointegrare», imitînd energic acest proces.
 
Olga Dzeatcovschi
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: