Membru circular al CEC
РУС. MOLD.
» » Membru circular al CEC

Membru circular al CEC

25-06-2016, 10:00
Viziuni: 978
  
Versiunea de tipar   
Membru circular al CECDeputaţii au confirmat noua componenţă a Comisie Electorale Centrale. Iurie Ciocan este invincibil

În calitatea sa de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan şi-a încheiat mandatul încă în luna februarie curent. Însă coaliţia de guvernare nu-şi dorea să-l piardă. Cine, în acest caz, va număra voturile în urma alegerilor prezidenţiale? Şi încă atît de abil.


Lui Ciocan, întotdeauna, i se primeşte abil — şi în numele cooperării pentru formarea «majorităţii parlamentare» şi de dragul «alegerii» în trei mandate a bădăranului de la Coloniţa în funcţie de primar general al capitalei.

 

Calul de dar nu se caută la dinţi, a decis cineva cu autoritate, şi Eduard Răducan, care a fost înaintat, anterior, candidat la CEC, a fost substituit cu Iurie Ciocan. Funcţia, evident, nu este prezidenţială, însă, un asemenea cascador cum este Ciocan, întotdeauna, va găsi modalităţi de a avansa.

 

Vreau să reamintesc că, candidatura lui Ciocan a fost înaintată şi aprobată de comisie, în pofida acuzaţiilor referitoare la falsificarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi furtul surselor financiare preconizate pentru elaborarea registrului electronic al alegătorilor.

 

Pentru elaborarea şi implementarea acestui registru, din bugetul de stat au fost alocate surse în mărime de 30 mln. de lei. Acesta, însă, a picat, practic, imediat în toată ţara de îndată ce a demarat procesul de vot. La prînz, CEC a dat asigurări că problemele tehnice au fost rezolvate. Însă, informaţii despre faptul că registrul nu funcţionează au continuat să vină pe tot parcursul zilei, din toate colţurile Moldovei. Aşa că posibilităţi de fraudă au fost cu duiumul. Pentru că pînă şi datele premierului de atunci — Iurie Leancă, care venise să voteze, au fost scrise de mînă.

 

De asemenea, d-nul Ciocan a decis să nu ia în considerare decizia Curţii de Apel, care a dictat interzicerea înregistrării în cursa electorală a partidului-clon a aşa numiţilor comunişti-reformatori, dînd asigurări că formaţiunea respectivă «trebuie să dispună de dreptul de a participa în procesul electoral».

 

Povestind, cu spume la gură, despre abaterile financiare admise de unii concurenţi în cadrul campaniei preelectorale, în mod miraculos, Iurie Ciocan a trecut cu vederea raportul financiar al Partidului Democrat. După ce a organizat un concert grandios cu participarea vedelor de prim rang, această formaţiune politică a declarat că a cheltuit în acest scop … doar 1,096 mln. de lei. Plus la asta, dacă e să credem cifrelor prezentate de CEC, regele estradei ruse — Filip Kirkorov, a cîntat pentru electoratul democraţilor pentru un onorariu de rîsul găinilor — 750 de euro.

 

Ciocan, pur şi simplu, a lipsit o parte din electorat de dreptul la vot. Întrucît persoanele vizate deţineau paşapoarte sovietice. «Asemenea noţiune ca «paşaportul sovietic» nu mai există nici într-un act normativ, în Moldova, de asemenea, nu mai există un asemenea document. Potrivit ultimilor date, doar 3300 de cetăţeni mai deţin paşapoarte sovietice», a declarat fostul preşedinte al CEC. Cred că numărul lor este ceva mai mare, dar nici pe aceşti cetăţeni Ciocan nu a fost în drept să-i limiteze în a-şi exercita dreptul constituţional.

 

A rămas neclarificat şi trucul cînd, peste noapte, numărul buletinelor nevalabile s-a redus cu peste 10 mii. Pe data de 2 decembrie 2014, pe site-ul CEC-ului în acest grafic figura cifra de 68560, însă, deja în ziua următoare, în mod absolut misterios, această cifră s-a transformat … în 57436.

 

Cu toate acestea, chiar şi la expirarea mandatului său, Iurie Ciocan intenţiona să rămînă în postura de preşedinte al CEC. De ce? El a explicat, personal, acest lucru reprezentanţilor presei. «Evident că vreau să rămîn. Eu am obţinut rezultate înalte în toţi aceşti ani de activitate în CEC şi vreau să continui munca. Consider că am vîrsta şi experienţa necesară pentru a continua lucrurile bune iniţiate în comisie», a subliniat Ciocan. Şi a început să povestească îndelung lucruri care pe noi nu ne interesează.

 

Dar haideţi să aruncăm o privire şi să vedem cine va veni în ajutorul lui Ciocan «în cazul în care». Se pare că are cine. Or, din cei nouă membri ai CEC, numai doi sunt din partea opoziției.

 

Deocamdată, preşedintele CEC nu a fost desemnat. Însă, şi aici putem aştepta orice bădărănie din partea reprezentanţilor «majorităţii parlamentare».
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: