Coeficientul «nemulțumirii»
РУС. MOLD.
» » Coeficientul «nemulțumirii»

Coeficientul «nemulțumirii»

9-07-2016, 11:37
Viziuni: 632
  
Versiunea de tipar   
Coeficientul «nemulțumirii»Revizuirea lucrărilor de examinare nu va influența în mod cardinal statistica generală

Anul acesta, rezultatele examenelor de bacalaureat au satisfăcut doar Ministerul Educației și pe nemijlocitul lui conducător, Corina Fusu. De partea celor nemulțumiți se află înșiși absolvenții, părinții lor și pedagogii. Doar notele mici ale absolvenților, într-o mare măsură, înseamnă aprecierea muncii profesorilor, reproș făcut nivelului de profesionalism al acestora.

 

După introducerea examenului pentru titlul de bacalaureat, nu a trecut nici un an în care liceenii ar fi fost mulțumiți de notele lor. Și în anul acesta la fel de mulți absolvenți nu au fost de acord cu notele ce li s-au pus pentru cunoștințele lor. Iată de ce Agenția Națională a fost nevoită să analizeze la capitolul curriculum și note mai mult de 14 mii de cereri de apel.


Ca rezultat, rîndurile celor care au susținut examene a crescu, ceea ce, în fond, bucură. Dar apare și o întrebare: notele au fost micșorate în mod artificial sau la mijloc e mult trîmbițatul factor uman? Asemenea greșeli influențează în mod cardinal destinele tinerilor. Dar Ministerul Educației nu se întristează, doar anul acesta școlile profesional-tehnice pot primi la studii mai mult de 19 mii de abiturienți, și de la aceștia nu se cere să aibă BAC-ul susținut. Însă varianta dată nu-i prea ademenește pe înșiși liceeni, care pînă la asta au făcut studii timp de 12 ani.


Anul trecut, după încheierea sesiunii de examinare, au depus cereri de apel 16 mii de liceeni, iar pentru titlul de bacalaureat au luptat atunci mai mult de 26,8 mii de candidați. În anul curent, numărul acestora e cu aproape 5 mii mai mic, deci, rotunjit, e de 21,5 mii.


Dacă e să împărțim numărul de absolvenți la numărul de apeluri depuse, vom obține un coeficient convențional al «nemulțumirii». Anul trecut, acesta a alcătuit 0,6, anul acesta — 0,65. Sunt cifre din care putem trage concluzia că numărul celor nemulțumiți de notele primite la BAC nu s-a micșorat. Printre altele, în anul 2015 au fost depuse de trei ori mai multe cereri de apel decît în anul 2014. Ceea ce denotă faptul că neîncrederea în comisiile de evaluare și față de sistemul educației în ansamblu crește cu fiecare an.

 

Revizuirea lucrărilor de examinare nu influențează în mod cardinal statistica generală. Totuna rezultatele nici nu se poate să fie mai rele. Dar pentru un mic procent de tineri, care au șansa de a intra la o instituție de învățămînt superior, această revizuire este foarte importantă. Anul trecut, după examinarea cererilor de apel, numărul celor care au susținut BAC-ul a crescut cu 1,27%. În ansamblu, au fost mărite aproape 2600 de note, în 2500 de cazuri — cu un punct.


Și totuși, atît anul trecut, cît și anul acesta, absolvenții au sperat la rezultate mai bune în urma revizuirii notelor. Mulți dintre dînșii chiar și după examinarea cererilor de apel consideră că notele au fost micșorate în mod artificial. Dar în legătură cu respectivul fapt apare fireasca întrebare: de ce au fost micșorate și pentru cine asta este avantajos?
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: