Un jaf reglementat
РУС. MOLD.
» » Un jaf reglementat

Un jaf reglementat

22-03-2016, 10:02
Viziuni: 1 265
  
Versiunea de tipar   
Un jaf reglementat«Greşeala» ANRE a costat poporul Moldovei sute de milioane de lei. Specialiştii consideră că în ţară trebuie declarată o stare economică excepţională

 


Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE) a decis scăderea din 1 aprilie 2016 a tarifului la energie electrică pentru populaţie cu 8-11%. Pentru consumatorii din centrul şi de la sudul Moldovei, tariful va fi micşorat cu 11%, iar pentru cei de la nordul republicii — cu 8%. În aparenţă, se creează impresia că poporul a fost fericit cu mană din ceruri. Pe cînd în realitate poporul а fost înşelat, şi nu pentru întîia oară. 

 

Istoria înşelăciunii


Să răsfoim istoria înşelăciunii şi să ne amintim despre majorarea preţurilor în luna noiembrie trecut la gazele naturale şi la energia electrică. Acea majorare a fost pregătită timp îndelungat, încă de astă vară. Eram informaţi că tarifele vor fi modificate din 31 iulie, majorarea urmînd să fie una considerabilă: la gaze — cu 15,3%, la energie electrică — cu 30-35%.

 

Timp de cîteva luni, ANRE a jucat rolul de «structură bună», care stă la straja intereselor cetăţenilor moldoveni, cum, de fapt, şi trebuie să fie această Agenţie, dar în noiembrie tarifele au fost, totuşi, majorate. Adică, s-a întîmplat chiar în ajunul începerii sezonului de încălzire.


Atunci ni s-a explicat că respectiva majorare a tarifelor este condiţionată de faptul că, pe parcursul ultimului an, leul nostru, în raport cu dolarul, s-a depreciat cu o treime. Oamenii simţeau că ei sunt jefuiţi în mod făţiş, dar, totodată, îşi dădeau seama că este imposibil să lupţi cu sistemul. Şi specialiştii institutelor de cercetări ştiinţifice ale Academiei de Ştiinţe, şi experţii economişti au confirmat că majorarea din noiembrie a preţurilor nu este una fondată, ridicarea lor cu 14% fiind nejustificată. Şi ceea ce este important: în urma acestei majorări nejustificate au avut de suferit nu numai consumatorii particulari, dar şi însuşi statul. În mod considerabil au crescut cheltuielile lui pentru întreţinerea instituţiilor de stat şi a organizaţiilor bugetare.


Timp de cîteva luni, populaţia republicii, agenţii economici şi însuşi statul au plătit în plus sume de bani importante pentru consumul de energie electrică. Au crescut simţitor şi cheltuielile suplimentare ale întreprinzătorilor. De aici şi consecinţele: scăderea producerii, a volumului de exporturi, precum şi a competitivităţii mărfurilor noastre. A scăzut considerabil şi capacitatea de cumpărare a cetăţenilor noştri, îndeosebi a oamenilor în etate. Notele de plată sunt peste măsură de mari, salariile bugetarilor nu sunt majorate, iar indexarea pensiilor se aşteaptă doar în luna aprilie.

 

Angajarea politică a ANRE

 

În ceea ce priveşte tarifele, în Moldova ele sunt dirijate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. Dar ea o face nici pe departe în interesul consumatorilor. Directorii ANRE sunt numiţi de Parlament, însă, de facto, la etapa dată, Agenţia este supravegheată de Partidul Democrat, prin urmare, respectiva structură de stat se aliniază la interesele anume ale acestei formaţiuni politice. Pe lîngă asta, în linii mari, lucrătorii Agenţiei au fost angajaţi de asemenea în conformitate cu algoritmul politic, fără a se ţine cont de cunoştinţele lor profesionale.Cu alte cuvinte, la aceste funcţii au nimerit oameni care nu sunt competenţi în mecanismul elaborărilor energetice şi nici în principiile de formare a preţurilor.

 

Despre faptul angajării politice a ANRE vorbeşte chiar şi Fondul Monetar Internaţional. Dar asta nu împiedică structurile financiare internaţionale — chiar şi pe acelaşi FMI — să facă imixtiuni în problema formării preţurilor în Moldova, inclusiv a celor la energia elerctrică. În particular, reprezentanţii FMI au recomandat în mod insistent ca noile tarife să asigure posibilitatea restituirii datoriilor pe care, chipurile, Gaz Natural Fenosa le are din cauza deprecierii leului moldovenesc. Un detaliu interesant: compania Union Fenosa a reuşit să ia credite «pentru necesităţi curente» de la organizaţii internaţionale. Pe cît sunt de justificate aceste credite, asta e o altă problemă.


La timpul său, crearea unei asemenea structuri, ca ANRE, era îndreptăţită şi corespundea normelor europene. Într-adevăr, în întreaga lume există astfel de agenţii independente. Dar ele trebuie să fie independente cu adevărat, pe cînd la noi, în Moldova, despe ANRE nu putem spune că de bună seamă este o structură independentă. Şi acest lucru se poate afirma cu referire nu doar la ea.


Ce e de făcut cu pagubele pe care le-au avut consumatorii de energie electrică în urma aşa-numitelor acţiuni greşite ale ANRE? Logic vorbind, pierderile consumatorilor s-ar cuveni să fie restituite. Dacă în Moldova ar exista o justiţie normală, anume ea ar decide ca furnizorii să restituie consumatorilor diferenţa dintre tarife. Greşeala trebuie recunoscută. Aşa se procedează în statele civilizate. Pe de altă parte, «greşeala» în tarife i-a adus cuiva supraprofituri de sute de milioane de lei.

 

Fiecare consumator, studiind nota de plată din factură, poate calcula cu cît a fost înşelat de furnizorul de energie electrică. Chiar dacă e să scazi din suma respectivă 14%, paguba fiecărei familii poate constitui sute şi chiar mai mulţi lei. Iar pierderile întreprinzătorilor sunt incomparabil mai mari.


Timp de cîteva luni, noi am fost înşelaţi de două ori. Prima oară — în luna noiembrie trecut, cînd în mod absolut nefondat au fost majorate tarifele la energia electrică, iar a doua oară — în martie curent, cînd tarifele la energia electrică pentru consumatorul final au fost micşorate doar cu 10%. Şi asta în situaţia în care livrările cu toptanul ale energiei electrice au scăzut în preţ cu 28%. Unde se va duce diferenţa de 18%? Pentru ce fel de cheltuieli? Furnizorii şi intermediarii din nou sunt, cum se spune, bine merci şi, ca şi pînă acum, îşi ticsesc buzunarele cu supraprofituri.

 

Schemele de supraprofituri

 

Compania «Энергокапи-тал», cu care au încheiat contract întreprinderea de stat din Moldova «Energocom» şi compania distribuitoare de energie electrică în Moldova Gaz Natural Fenosa, a devenit furnizor strategic de energie electrică în Moldova din dreapta Nistrului, deoarece pe seama ei revin circa 80% din toate volumele. Partea moldovenească a refuzat oferta de livrare a energiei electrice venită din partea furnizorilor ucraineni, «deoarece «Энергокапитал» nu doar că a propus un preţ mai avantajos, ci a şi garantat livrări stabile». Pe cînd însuşi «Энергокапитал» îndeplineşte rolul de intermediar şi, doar mutînd hîrtiile dintr-un loc în altul, se alege din această «mişcare» cu supraprofituri. Şi în faptul că partea moldovenească a ales anume respectiva companie se întrevede clar o componentă politică.


Multor oameni cu judecată sănătoasă le apare fireasca întrebare: de ce nu am cumpăra energie electrică direct de la producător? Dacă companiile ruse îi vînd Ucrainei energie electrică cu 86 de bani, posibil, Moldovei ar putea să i-o vîndă cu 1 leu? Ba chiar şi însăşi Ucraina ne poate vinde energie electrică cu un preţ mai mic.


Ucrainenii se plîng de majorarea tarifelor. Dar după majorarea din septembrie trecut a tarifelor la energie electrică, la dînşii, în banii noştri, 1kWt costă... 39 de bani pentru 100 kwt/oră consumaţi într-o lună; 68 de bani — dacă aţi consumat de la 100 pînă la 600 kwt/oră pe lună; 1 leu 27 de bani — dacă aţi consumat mai mult de 600 kwt/oră. Sub presiunea FMI, autorităţile ucrainene au anunţat că tarifele vor creşte. Dar şi după a cincea etapă a creşterii preţurilor în Ucraina, care va avea loc în anul 2017, respectivul tarif la energie electrică va fi doar de 80 de bani.

 

 

Comentariu exlusiv


Visarion Ceşueveconomistului:

 

— Monopoliştii şi intermediarii care asigură Moldova cu energie electrică au pofte foarte mari. Din punctul meu de vedere, în Moldova trebuie declarată o stare economică excepţională. Problema constă nu doar în faptul cum intră în ţară energia electrică, deoarece o abordare la fel de monopolistă şi interese la fel de egoiste sunt aplicate şi la formarea tarifelor la gaze naturale, care trebuiau nu majorate, ci micşorate.


Cele ce se întîmplă la noi ne demonstrează lăcomia fără măsură a monopoliştilor furnizori de energie electrică. În Moldova, preţurile la produsele petroliere sunt cele mai înalte din Europa, şi asta pentru că, de fapt, la noi nu există administrare a procesului de formare a preţurilor. ANRE are obligaţia să reglementeze preţurile în interesul consumatorilor, pe cînd ea procedează invers. Metodicile pe care le aplică Agenţia nu rezistă în faţa nici a unei critici din punct de vedere al raţionalităţii economice. Cu patru ani în urmă, Partidul Comuniştilor a vorbit despre faptul că ANRE trebuie să facă elaborări de proiecte ale tarifelor, iar de aprobarea lor este responsabil Guvernul.


Situaţia privind tarifele la gaze naturale nu e mai puţin serioasă. Pentru a o comenta, trebuie să aşteptăm rezultatele investigaţiilor pe care le efectuează Procuratura Generală. Acum putem doar să spunem că furnizorii treceau la pierderi volume colosale de gaze şi le includeau pe acestea în tarif. Veniturile de la realizarea schemelor criminale de folosire a pierderilor, iar de facto — a furturilor, după cum a menţionat şi mass-media, ajunge la sume de zeci de milioane de dolari pe an.

 

Natalia Ustiugova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: