Stingeţi lumina
РУС. MOLD.
» » Stingeţi lumina

Stingeţi lumina

13-03-2016, 10:03
Viziuni: 1 025
  
Versiunea de tipar   
Stingeţi luminaConsumatorii din nou au fost înşelaţi: 

promisa micşorare a tarifelor la lumina electrică şi la gaze nicidecum nu va compensa recenta lor majorare


Una din primele promisiuni «spre binele poporului» ale cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip se referea la scăderea considerabilă a tarifelor la energie electrică şi gaze.


Consumatorul moldovean demultişor nu a fost răsfăţat cu asemenea «bombonele» şi poporul a rămas în plăcuta aşteptare a «minunii tarifare». Dar minunea nu s-a întîmplat. Şi asta pentru că guvernarea, în mod foarte iscusit, cum se spune, ne-a jucat pe toţi pe degete.


Vara trecută, cetăţenii noştri au avut să trăiască un şoc: din 31 iulie, au intrat în vigoare noile tarife pentru consumatorii finali la gaze şi energie electrică. Informaţia îi punea la curent cu faptul că tarifele la gaze vor fi majorate cu 15,3%, iar la energia electrică — cu 35%. Aceste 35% le-au părut consumatorilor cît de cît suportabile, doar, pînă la asta, poporul era speriat cu o majorare de 60% a tarifelor la energia electrică.

 

Argumentele aduse în acest caz erau, cum se spune, «de beton armat» şi tradiţionale pentru asemenea situaţii: chipurile, politica tarifară la resursele energetice este legată în mod direct de cursul leului în raport cu valuta străină. La început, ANRE a satisfăcut cererea furnizorului ca tarifele să fie majorate, după aceea de cîteva ori a impus un moratoriu la executarea acestei decizii.


După promisiunile populiste ale puterii că tarifele vor fi micşorate, în ianuarie curent, ANRE a luat o hotărîre, conform căreia, în ţară, tariful la gaze pentru consumatorii finali va fi micşorat cu 11%. Noul tarif urma să intre în vigoare de la 1 februarie anul curent. Consumatorii aşteptau cu nerăbdare facturile de plată. Va fi oare simţitoare diferenţa?


Noile tarife la consumul de gaze (fără TVA), pentru persoanele fizice care consumă în apartamentul lor pînă la 30 de metri cubi vor alcătui 5892 lei/1000 m3 (mai puţin cu 10.1%). Pentru persoanele fizice care consumă în apartamentul lor mai mult de 30 de metri cubi de gaze, acest tarif va fi de 6138 lei/1000 m3, ceea ce e de asemenea mai puţin cu 10.1%.


Consumatorilor li s-a mai promis că, posibil, de acum în luna martie, cu 10% vor fi micşorate şi tarifele la energie electrică. Respectiva scădere este condiţionată de faptul că întreprinderea de stat «Energocom» şi compania privată Gas Natural Fenosa au încheiat noi contracte anuale de furnizare a energiei electrice în Moldova. Din 1 aprilie 2016, preţul de achiziţionare va fi de 4,89 cenţi pentru 1 kWt/oră, ceea ce e cu 28% mai puţin în comparaţie cu actualul preţ — 6,795 cenţi.


Şi din nou simplii consumatori pun o întrebare absolut rezonabilă: dacă preţul de achiziţionare va scădea cu 28%, de ce tariful pentru consumatorul final va fi micşorat doar cu 10%? Clar lucru, pentru furnizarea şi distribuirea gazelor de asemenea e necesar să se plătească ceva, însă care este această plată, poporului nu i se spune. În plus, în aceste «cheltuieli» intră şi salariile. Iar după cum se ştie, energiticneii pun în buzunare salarii frumuşele.


În comunicatul de presă al Ministerului Economiei a fost plasată şi informaţia că, din 1aprilie 2016 pînă la 31 martie 2017, energia electrică va fi livrată în Moldova de compania transnistreană «Энергокапитал». Contractul cu aceasta l-a încheiat întreprinderea de stat «Energocom». După cum menţionează funcţionarii, rezultatul negocierilor a devenit scăderea preţurilor la livrarea energiei electrice de acum în martie, pînă la intrarea în vigoare a noului contract. Astfel, în martie, preţul de achiziţionare va fi de 6 cenţi pentru 1 kWt/oră, ceea ce e cu 12% mai puţin în comparaţie cu preţul în vigoare. Ministerul Economiei a mai informat că cererea de a ne livra energie electrică a furnizorilor ucraineni a fost refuzată de partea moldovenească, «deoarece «Энергокапитал» nu numai că a propus un preţ mai bun, ci, în plus, a garantat livrări stabile».


Aşa sau altfel, consumatorii finali se simt înşelatţi. Micşorarea anunţată a tarifelor la resursele energetice nicidecum nu compensează majorarea lor de nu de mult. După cum se exprimă pensionarii, totuna totul s-a schumpit. Mai pune pe gînduri şi atît de des întrebuinţatul cuvînt «posibil» — adică, se prea poate că va fi aşa, dar se prea poate că nu va fi aşa. 


Pun paie pe foc şi experţii din misiunea FMI, care în repetate rînduri au insistat asupra necesităţii majorării tarifelor, şi aceasta e una dintre condiţiile creditorului occcidental pentru continuarea colaborării sale cu Moldova.


 FMI urmăreşte politica tarifară în sectorul resurselor energetice din Moldova încă din anul 2010. Şi nu doar urmăreşte, ci, periodic, îşi permite imixtiuni, şantajînd Guvernul. Cînd se ajunge la momentul semnării ordinarului memorandum, FMI înaintează condiţia să fie majorate tarifele, în caz contrar, nu vom vedea următoarea tranşă de credite. Actuala putere, care a predat în totalitate Moldova pe mîna unei administrări din exterior şi care pînă şi bugetul de stat îl croieşte din 80% de mijloace împrumutate, acceptă orice. Dar FMI totuna nu este mulţumit. Creditorul occidental are pretenţii faţă de ANRE, pe care, în ultimii cîţiva ani, FMI le-a exprimat în repetate rînduri. Esenţa respectivelor pretenţii este una: în Moldova, politica tarifară trebuie să fie şi mai dură.


Dar toate aceste cerinţe şi condiţii ale FMI, pe care ANRE şi Guvernul le salută milităreşte, nu ţin cont de sărăcia în care trăiesc oamenii de rînd. Pe cînd ANRE are menirea nu să execute comenzi politice, ci să îndeplinească rolul unui arbitru independent între concumatori şi companiile energetice, care niciodată nu activează aşa ca să fie în pierdere, ci cu un profit pe cît e posibil de mare.

 

Ana Vetrova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: