Şoc de la tarife
РУС. MOLD.
» » » Şoc de la tarife

Şoc de la tarife

6-11-2015, 11:32
Viziuni: 972
  
Versiunea de tipar   
Şoc de la tarifeÎn opinia experţilor, preţurile la gaze şi la energia electrică vor creşte, ceea ce va scădea şi mai mult nivelul de trai al cetăţenilor Moldovei. FMI va avea grijă să se întîmple anume aşa. 


În iulie curent, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE)a luat decizia de a majora, începînd cu 1 august, tarifele pentru consumatorii finali la energia electrică şi la gaze. La gaze, tariful urma să fie majorat cu 15%, iar la energia electrică — cu 35%. Drept motiv pentru respectiva majorare a fost indicată deprecierea în ultimul an cu mai mult de o treime a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA.


La începutul lui septembrie, ANRE a suspendat decizia sa cu privire la majorarea tarifelor la gaze şi la energia electrică pentru două luni, apoi încă pentru două săptămîni, adică pînă la 8 noiembrie şi 14 noiembrie la energia electrică şi, respectiv, la gaze. Ce ne aşteaptă după expirarea termenelor indicate?

 

Potrivit experţilor, ulterior va urma încă o majorare de preţuri, care va fi, cum se spune, una foarte bătătoare la buzunarul nostru. Cu atît mai mult cu cît una din condiţiile înaintate de FMI, care şi-a stopat colaborarea sa cu Moldova, a fost anume majorarea tarifelor. Pentru ca să argumenteze majorarea preţului la resursele energetice, ANRE i-a obligat pe furnizorii de energie să efectuieze un audit, iar aprecierea situaţiei în general trebuie s-o facă experţi internaţionali. La drept vorbind, de la audit nu prea avem la ce ne aştepta, dar, deoarece compania îl face nu din proprie iniţiativă, cel mai probvabil, costul auditului va fi inclus în tartif. Adică, noi vom fi impuşi să plătim şi pentru acesta. Şi chiar dacă suntem asiguraţi că, respectivul cost fiind împărţit între toţi consumatorii, vom avea de plătit doar nişte bănuţi, aceşti bănuţi, totuşi, sunt cîştigaţi, cum se spune, în sudoarea frunţilor noastre.


În opinia experţilor, în noiembrie tarifele vor reveni la suma indicată în luna iulie. Anume atunci a fost făcut primul pas — mărimea tarifelor a fost raportată la posibilitatea de a acoperi cheltuielile companiilor furnizoare, fără a fi incluse pierderile financiare din perioadele anterioare. Iar acum FMI şi alte organizaţii internaţionale pot pur şi simplu să ceară ca aceste pierderi să fie acoperite pe seama majorării tarifelor. Printre altele, FMI a abordat problema tarifelor din motivul că în perioada 2001-2009 ele în general nu au fost majorate.


FMI urmăreşte politica tarifară în sectorul energetic al republicii din 2010. Şi nu doar o urmăreşte, ci periodic se şi implică în ea, şantajînd guvernul nostru. Cînd se ajunge la semnarea încă a unui memorandum, FMI imediat pune o condiţie: majoraţi tarifele. În plus, economiştii străini din fondul valutar au pierdut încrederea în ANRE, care este angajată politic şi nici nu ascunde respectivul fapt. Pe cînd agenţia are menirea nu să execute comenzi politice, dar să joace rolul de arbitru independent între consumator şi companiile energetice.


FMI are în vedere că, după majorarea tarifelor, păturilor nevoiaşe ale populaţiei le va fi acordat ajutor social. Adică, este necesară elaborarea unei anumite scheme de compensare. Aceşti bani trebuie găsiţi în buget, iar bugetul nostru nu prevede astfel de cheltuieli suplimentare. Mai degrabă sumele necesare pentru compensaţii vor fi obţinute prin luarea de credite. Cu alte cuvinte, noi vom împrumuta bani pentru pîinea noastră de toate zilele. Aşa sau altfel, cetăţenii noştri, îndeosebi pensionarii, o vor duce şi mai greu. Nici pînă acum nu ne-a fost uşor, dar ceea ce ne aşteaptă e pur şi simplu înspăimîntător. Vă amintim că tariful la gaze depinde de curs cu 80 procente, dar cursul valutar a fost întrucîtva compensat prin ieftinirea gazelor. Pe cînd în ceea ce priveşte energia electrică, aşa ceva nu se înregistrează, deci, ea, inevitabil, se va scumpi.


Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, în complexul energetic al ţării se aşteaptă mari reduceri: cheltuielile în acest domeniu vor fi reduse cu 66% — pînă la 200 milioane de lei. Dar înseamnă oare asta că salariile conducătorilor complexului energetic vor fi doar din patru cifre?


Deocamdată însă, potrivit prognozelor făcute de experţi, de acum în această lună ne aşteaptă ceea ce s-a decis încă în iule: o majorare obligatorie a tarifelor. Nu este exclus că FMI va insista ca tarifele să fie majorate şi mai mult, ca această majorare să includă toate pierderile şi să ţină cont de toate devierile financiare. Aşa că preţurile pot să crească cu mai multe zeci de procente.

 

Natalia Lujina

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: