Un «grangur» flecar ameninţă…
РУС. MOLD.
» » Un «grangur» flecar ameninţă…

Un «grangur» flecar ameninţă…

30-10-2015, 14:15
Просмотров: 883
  
Версия для печати   
Un «grangur» flecar ameninţă…Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a hotărît să-şi dobîndească reputaţia de «grangure». Printre altele, nu pentru întîia oară…


După cum se vede, Igor Dodon nu-şi găseşte liniştea din cauza carismei lui Renato Usatîi, mai bine zis, a componentei de clovn, care îl face să fie aşa cum îl cunoaştem. Adică, omul dispus «să-i bage pe toţi la închisoare», «să-i facă una cu asfaltul» şi «să-i coboare mai jos de nivelul plintei».


Preşedintele PSRM a hotărît să se probeze pe sine în această ipostază, declarînd «ultimatum» conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Dar scăpînd din vedere un detaliu important: pentru a face asemenea ameninţări, mai întîi e necesar să însuşeşti nişte apucături banditeşti şi să înveţi a face glume proaste.

 

Pe cînd în gura acestui tipic funcţionar de cabinet cu fizionomia de eminent turnător asemenea declaraţii sună  stupid, ca un chioşc comercial amplasat pe puntea unui portavion. Dar însuşi dl Dodon, probabil, nu are capacitatea de a percepe măsura acestei absurdităţi.


În calitate de exerciţiu al jinduitei ipostaze, el a promis că, în cazul în care ANRE nu va da ascultare revendicărilor înaintate de socialişti, aceştia vor aduna zeci de mii de cetăţeni, ca să distrugă instituţia. «Aici, în faţa clădirii ANRE, precum şi în faţa edificiilor instituţiilor de stat, se vor aduna zeci de mii de oameni, care vă vor lua în furci». Iată cît de sus se înalţă principalul socialist!


Dar, întîi de toate, asta nu e altceva decît un îndemn la acţiuni violente, pe care organele de ocrotire a ordinii de drept sunt obligate să le curme de la rădăcină. Apoi să procedeze conform precedentului de acum existent: să solicite ca Dodon să fie lipsit de imunitatea de deputat şi să fie expediat în izolatorul CNA – să nu-i fie urît în singurătate lui Filat!


Iar în al doilea rînd, de cîte ori a mai promis pînă acum dl Dodon să adune un număr nemaivăzut de mare de socialişti la diferite acţiuni de protest, niciodată nu a reuşit s-o facă.  De aceea, te-i mira că, de data asta, acest status quo al lui se va schimba. Printre altele, pichetarea clădirii ANRE a fost făcută doar de vreo zece-douăzeci de activişti.


Esenţa problemei constă în faptul că, pe 18 iulie a.c., ANRE a luat decizia de a majora tariful în medie la gaze cu 15% (de la 5666 pînă la 6358 lei pentru 1000 metri cubi). Tarifele la energie electrică pentru consumatorii finali conectaţi la reţelele cu tensiune joasă ale «Gas Natural Fenosa» şi «Gas Natural Fenosa Furnizare Energie», tot atunci, au fost majorate cu 35% (de la 1,58 lei pînă la 2,15 lei).


Dar de acum pe 3 septembrie ANRE a luat decizia să suspendeze pentru un termen de 60 de zile decizia conform căreia tarifele urmau să fie majorate. Şi companiile prestatoare ale acestor servicii au trebuit să revină la tarifele vechi, stabilite în  anul 2011. Pînă la sfîrşitul săptămînii, reglementatorul  intenţionează să convoace o şedinţă la care va stabili cît va trebui să plătească populaţia pentru energie electrică şi gaze.


Dar «Promitetot» din PSRM a informat cu anticipaţie că «va fi luată o decizie care va anula în totalitate  respectiva dispoziţie». Totodată, el a îndemnat conducerea ANRE să nu facă jocuri cu poporul şi să-şi dea demisia chiar după ce  va lua decizia cu privire la anularea tarifelor majorate. 

 

М-dа, pare-se, în cazul dlui Dodon (dar şi a dlui Usatîi) cererea demisiei tuturor şi a toate capătă un caracter maniacal. Iar savanţii şi criminologii se miră de unde se iau atîţia oameni maniacali?! Anume de acolo şi se iau...


Ultimul «cui»  aproape «grangurul» Dodon s-a apucat să-l bată în «peretele» directorului ANRE, Sergiu Ciobanu: «Dacă nu va fi luată decizia cuvenită, tu însuţi vei fi de vină! Şi-ţi vom cere socoteală! Asta ţi-o declar ca preşedinte al Partidului Socialiştilor!» . După toate acestea, ce mai poţi zice? Poţi zice că socialiştii se pot mîndri cu un asemenea preşedinte curajos! Dar multe ce-o fi îndrugat dl Dodon la mitinguri, în Parlament şi în reţelele de socializare! De exemplu, pe 15 octombrie el declara că activiştii partidului său vor  asalta edificiul Partlamentului «pînă cînd nu va fi anunţată demisia conducerii ţării». Ca pînă la urmă să nu vedem nici un asalt al reprezentanţilor  PSRM,  iar deputaţii acestui partid să rămînă mulţumiţi cu ridicarea imunităţii şi arestarea liderului PLDM, Vladimir Filat, ceea ce, printre altele, nu a fost o revendicare venită din partea Partidului Socialiştilor.


Tot mai semeţul Dodon a numit mitingul desfăşurat în faţa clădirii ANRE «ultima avertizare chineză». Vai-vai-vai, ce ruşine! Şi cînd te gîndeşti că în ajun el le povestea jurnaliştilor ce cărţi citeşte... Şi chiar a numit trei din ele. Se creează, însă, impresia că el numai trei cărţi a şi citit în viaţa sa: abecedarul, a doua carte şi cea albastră. Dacă n-ar fi aşa, ar fi ştiut că «ultima avertizare chineză» este o expresie de glumă în limba rusă, care înseamnă avertizări  zadarnice, doar «în vorbe», dinainte ştiindu-se bine că nu vor urma nici un fel de acţiuni. Dar, cunoscînd felul de a fi al dlui Dodon, suntem siguri că expresia folosită de dumnealui pur şi simplu din neştiinţă, totuşi, va nimeri, cum se zice, la ţanc. Cu alte cuvinte, va demonstra şi de data asta ceea ce, de fapt, ştim cu toţii: că socialiştii au un conducător flecar.

 

Dmitri Crîmov

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: