BAC-ul — ruletă pentru liceeni
РУС. MOLD.
» » BAC-ul — ruletă pentru liceeni

BAC-ul — ruletă pentru liceeni

7-06-2016, 10:48
Viziuni: 1 789
  
Versiunea de tipar   
BAC-ul — ruletă pentru liceeniVineri, absolvenţii liceelor din Moldova au avut primul examen de bacalaureat

Pentru examenele de bacalaureat, în localităţile din ţară au fost deschise 102 centre de examinare, pe care, unii elevi le-au numit — de concentrare, cu conotaţia semantică de rigoare.

 

În capitală au fost deschise 30 de asemenea centre. În acest an, 22,3 mii de candidaţi vor avea de susţinut examenele de bacalaureat. 5,3 mii dintre pretendenţi sunt absolvenţi de anul trecut şi cărora Fortuna nu le-a surîs atunci. Pentru aceşti copii, renumitul BAC a fost peste puterile lor.


Rîndurile fericiţilor se răresc


Anul trecut, pentru examenele de bacalaureat, au luptat — altfel nu poţi numi acest proces, 26 817 absolvenţi de licee, dintre care — 7 533 nu au reuşit să susţină examenele de bacalaureat cu un an mai devreme. În acest an, numărul repetenţilor s-a redus cu mai bine de 2000 de candidaţi. Practica, dar şi statistica, arată că nici pe departe nu toţi copiii, care nu reuşesc să susţină examenele odată cu semenii lor, decid să mai facă o încercare. Principalul motiv — frica de examene. Pe parcursul anului pierdut — programul şcolar se cam uită. Mulţi tineri încearcă, înaceastă perioadă, să cîştige un ban. Iar munca şi susţinerea repetată a examenelor nu întotdeauna sunt compatibile. Au noroc cei ale căror părinţi au bani să plătească repetitori, iar numărul acestora, din cîte ştim noi, nu este atît de mare. Există, evident, şi aventurieri, care se aruncă în voia întîmplării. Pentru ei, examenele sunt asemenea ruletei în cazinou — am noroc, n-am noroc.

 

În linii generale, aşa cum arată datele statistice, numărul celor care nu reuşesc să susţină examenele de bacalaureat, pe an ce trece, este în creştere. În 2010, din numărul total de candidaţi, 6% nu au reuşit să ia BAC-ul. În 2011 — 8%, în 2012 — 12%, în 2013 — 42 %, în 2014 — 44 %. În 2015, această cifră s-a schimbat din nou, evident, în ascensiune — 46 %. S-ar părea că sunt motive de bucurie. Însă, mai tîrziu s-a constatat că tabloul s-a îmbunătăţit din contul repetenţilor, care, din numărul total de candidaţi, formează 22 %. Este vorba anume despre acei mari norocoşi, care au avut, totuşi, baftă şi care au reuşit să-şi depăşească frica în faţa teribilului BAC.

 

Doamnele care nu iubesc copiii

 

Cifrele confirmă că numărul elevilor care nu au reuşit să susţină examenele a crescut brusc, pînă la 30 %, în 2013. Adică, în primul an de aflare a Maiei Sandu — reprezentanta Partidului Liberal Democrat — în fruntea Ministerului Educaţiei. Ea s-a instalat în tronul ministerului în iulie 2012. Numai cu ce cuvinte nu au botezat-o elevii pentru «toate lucrurile bune». Şi pentru BAC, şi pentru reducerea vacanţelor, şi pentru optimizare, tot felul de reforme în sistemul educaţiei. În iulie 2015, ea a transmis postul său liberalei — Corina Fusu. Mai bine nu s-a făcut.

 

Copii, sincer, nu le agreează, mai bine spus, le urăsc din toată inima pe cele două doamne-ministre. Însă, opinia lor — a copiilor, nu interesează pe nimeni. Apropo, însăşi Fusu, la vremea ei, afirma că ea, deşi saluta reformarea sistemului educaţiei, nu consideră adecvată ideea de a verifica candidaţii la BAC cu detectoare de metale «cu scopul de a spori calitatea învăţămîntului».

 

Acum trei ani, ea apăra «onest» drepturile elevilor, se pare că încă de pe atunci se vedea ministru de ramură, căuta simpatie şi spunea că de calitatea studiilor se face responsabil nu doar elevul, dar şi profesorul, şi instituţia de învăţămînt. «Ministerul Educaţiei trebuie să evalueze nivelul învăţămîntului, să vadă pe cît de bine dotate sunt şcolile, care este gradul de calificare al profesorilor şi abia după să elaboreze un plan complex». Şi iată că deja de aproape un an, Corina Fusu se află în fruntea Ministerului Educaţiei, însă, din barei motive, camerele de luat vederi nu au dispărut din centrele de concentrare. Unde mai pui că tot acolo au rămas şi detectoarele de metale.

 

Compromiterea ideii

 

Mult prea renumitul BAC a fost introdus în 1997 ( rus — 2007). Ideea în sine nu a fost deloc rea. Atît timp cît nu a fost compromisă… S-a presupus că introducerea treptei de bacalaureat pentru liceeni va simplifica procedura de admitere la universităţi. La drept vorbind, aşa a şi fost. În acelaşi an, peste 90 la sută dintre absolvenţi au susţinut cu succes examenele de bacalaureat şi nici pe departe, nu toţi au tins să se înscrie la facultate, fapt de care se teme acum Corina Fusu.

 

Acum cîteva luni, doamna ministră a Educaţiei, Fusu, a explicat cum pot fi depăşite situaţiile neplăcute la examenele de bacalaureat: aceste examene, pur şi simplu, nu trebuie susţinute. Pentru că nu pentru toţi sunt necesare studiile superioare, iar elevii care nu sunt convinşi în propriile forţe, la absolvirea clasei a 9-a să se înscrie la studii la şcolile profesionale.

 

Chipurile, ţara se confruntă cu o deficienţă de braţe de muncă. De altfel, şi fără recomandările Corinei Fusu, numărul elevilor în clase liceale este în descreştere. În realitate, copii se aruncă în voia sorţii imediat ce primesc diploma de absolvire a gimnaziului. În acest an, numărul candidaţilor pentru susţinerea examenelor etapei de bacalaureat s-a redus cu mai bine de 4 mii. De altfel, numărul liceenilor se mai reduce şi pentru că, în Moldova, pur şi simplu, se închid licee precum şi şcoli profesionale, de asemenea. Copiilor din multe sate nici măcar nu li se oferă şansa să încerce să înveţe pînă la examenele de BAC. Iată la ce fel de discriminare suntem impuşi să asistăm.

 

În acest an, examenele de bacalaureat se vor desfăşura în perioada 3 — 21 iunie. Ţara este în suspans, părinţii, prietenii şi rudele candidaţilor îi tot încurajează. S-a emoţionat pînă şi premierul Pavel Filip. Acesta a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a nu admite copiatul. Într-o adresare către Ministerul Educaţiei, el a menţionat că «este necesar ca în timpul examenelor să fie respectate toate cerinţele, care vor permite verificarea cunoştinţelor absolvenţilor. Tinerii trebuie să ştie că pot obţine rezultate doar în baza propriilor eforturi depuse. Rog ministrul Educaţiei să asigure întreprinderea tuturor măsurilor pentru organizarea corectă a examenelor de bacalaureat şi a examenelor de absolvire a treptei gimnaziale». Şi… prin această directivă, premierul i-a dezlegat în totalitate mîinile ministrului Educaţiei, care iubeşte foarte mult copiii.

 

Cum va fi această sesiune de bacalaureat, vom afla foarte curînd. Deocamdată, însă, nu ne rămîne să le urăm candidaţilor — note bune, detectoare de metale nefuncţionale şi camere video «oarbe». Fie ca nimic să nu-i sustragă de la sarcinile complicate din testele examinatoare.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: