Candidați în asortiment
РУС. MOLD.
» » Candidați în asortiment

Candidați în asortiment

7-09-2016, 11:00
Viziuni: 789
  
Versiunea de tipar   
Candidați  în asortimentUn șir de formațiuni politice și-au anunțat candidații pentru funcția de președinte al țării

În total, sunt vreo 40 de băiețandri, însă, majoritatea dintre ei sunt fie robinsoni pe cont propriu, fie că reprezintă partiduțe de mărimea unui ou de rîndunică. Pe 31 august, însă, au fost înaintați cei care nu mai coboară din vitrinele politice de mai multă vreme.

 

Majoritatea can-didaților au fost cunoscuți din timp. Pentru că cei de dreapta nu-și pot reprima ambițiile personale, nu au reușit să facă front comun, este clar că partidul «Demnitate și Adevăr» (DA) va fi reprezentat de Andrei Năstase, iar Maia Sandu se rupe la Președinție din partea întreprinderii mixte a «Departamentului de Stat al SUA» și partidului «Acțiune și Solidaritate».

 

Se pare că sufocatul PLDM nici nu va înainta un candidat propriu — forțele nu mai sunt pe măsură. Liberalul Mihai Ghimpu a declarat că încă odată este gata să «riște cu sine» și biroul politic a votat în unanimitate desemnarea candidaturii sale.

 

Un pic neașteptată a fost înaintarea pentru prezidențiale a jurnalistului Dmitri Ciubașenco din partea partidului lui Renato Usatîi. În fine, edilul de Bălți știe mai bine. Și dacă el nu este intimidat de faptul că Ciubașenco s-a regăsit pe liste și a candidat la funcția de deputat din partea «șobolanului» (așa l-a numit Usatîi pe Vladimir Filat), atunci, dă mă rog. Cu atît mai mult că după asta, Ciubașenco s-a curățat, încercînd să ajungă în Parlament pe listele Partidului Umanist a lui Valeriu Pasat. Acum încearcă să se facă președinte din partea unei a treia formațiuni politice. Omul se străduiește din răsputeri pentru a-și ajuta patria asuprită, ei ce nu este clar aici?…


Destul de pompos a fost înaintat pentru postul de «țar» lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. «Siciliștii» au organizat un show lîngă Mănăstirea Căpriana, mai că sub stejarul lui Ștefan cel Mare.

 

Cum să nu ne aducem aminte aici despre faptul că cea mai veche mănăstire din Moldova a fost ridicată din ruine în timpul guvernării comuniștilor și la inițiativa personală a președintelui PCRM, Vladimir Voronin! Nu de alta, dar, acum, «dodoniștii» s-ar fi reunit printre ruine. Ca și autor al acestor rînduri, le-am urmărit în anul 1989…

 

Au încercat să creeze intrigă în jurul candidatului lor cei din Partidul Democrat. Și, într-adevăr: pe cine va trimite în luptă tovarășul Plahotniuc? S-a constatat că este vorba despre vechiul nostru cunoscut — Marian Ilici Lupu. În zadar, Vladimir Gheorghevici, în zadar … Măcar din pură superstiție. Marian Lupu a încercat, în repetate rînduri, să se facă președinte de țară dar nu i-a ieșit nimic. Se pare că s-a născut într-o zi de luni pe insula ghinionului prezidențial… Mda, «coordonatorul Moldovei» i-a pus o sarcină complicată lui Iurie Ciocan. Care, acum, chiar dacă nu mai este președinte CEC, este un agent de influență important. Nu în zadar a fost lăsat în continuare acolo în ciuda tuturor regulilor. Sărmanul de el, stă acum și se scarpină la ceafă gîndindu-se cum, naibii, să scoată puricii din blană. Pentru că, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie din luna mai, în cazul unor alegeri prezidențiale directe, doar 3,4 la sută dintre alegători sunt gata să-și dea votul pentru Lupu.

 

De altfel, autoritățile se pregătesc din timp pentru falsificarea alegerilor. În august a expirat termenul limită pentru publicarea datelor finale ale recensămîntului populației, care a fost organizat încă acum doi ani. Datele finale așa și nu au fost publicate, ceea ce este o încălcare evidentă a legii.

 

Toate acestea se explică mai simplu decît simplu. Guvernarea are nevoie să tăinuiască numărul real al cetățenilor cu drept de vot și să sporească numărul «sufletelor moarte». Buletinele rezervate pentru această categorie vor fi suficiente nu doar pentru a distorsiona semnificativ echilibrul de forțe în cursa prezidențială, dar și să asigure rezultat victorios pentru candidatul dorit.

 

Adevărat, recent, s-a produs o scurgere de informație scandaloasă legată de rezultatele recensămîntului. Se indica asupra faptului că, astăzi, în Moldova trăiesc 2 913 281 de persoane, dintre care 11, 3% se află peste hotare.

 

Săptămîna trecută, însă, CEC a publicat numărul cetățenilor cu drept de vot. Nici mai mult, nici mai puțin — 3 237 032, inclusiv locuitorii din Transnistria și persoanele fără viză de reședință. Dacă e să excludem ultimele două categorii de cetățeni, lista alegătorilor include 2 853 802 de persoane. Adică, autoritățile pregătesc pentru propriul lor candidat circa patru sute de mii (!) de alegători inexistenți.

 

«Zilele acestea, am citit cifra anunțată de CEC, precum că la noi în țară sunt peste 3 milioane de alegători», a menționat, în legătură cu acest fapt, președintele Partidului Comuniștilor din Moldova, Vladimir Voronin. «Nu sunt la noi atîtea persoane, chiar dacă e să punem la număr și copiii care urmează să se nască mîine în maternități».

 

Adevărat, nu avem atîția oameni. Dar ei nici nu sunt necesari. Pentru că există buletine de vot…
 
Eugeniu Tamanțev
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: