Cum minte guvernul moldovenesc în cabinetele înalte ale UE
РУС. MOLD.
» » Cum minte guvernul moldovenesc în cabinetele înalte ale UE

Cum minte guvernul moldovenesc în cabinetele înalte ale UE

21-09-2016, 12:51
Viziuni: 1 467
  
Versiunea de tipar   
Cum minte guvernul moldovenesc în cabinetele înalte ale UENumai la ce trucuri nu recurge actuala guvernare pentru a mai primi un credit din partea FMI și finanțare din partea Uniunii Europene.

De dragul acestui scop se poate spune orice. Spre exemplu, că Moldova, mai exact coaliția de la guvernare, a îndeplinit mai bine de 90% din ”Foaia de parcurs” din partea UE pentru realizarea reformelor.

 

În cadrul întrevederii cu vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherine, prim-ministrul Pavel Filip și-a exprimat disponibilitatea guvernului moldovean de a îndeplini toate condițiile FMI în vederea semnării unui nou acord de creditare. Iar acest lucru, la rîndul său, va servi, cum speră el, la dezghețarea finanțării Moldovei din partea structurilor europene.

 

În ceea ce privește așa numita ”Foaie de parcurs”, la realizarea căreia, precum se știe, Moldova a purces cu foarte mare întîrziere, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, prim-ministrul Pavel Filip a dat asigurări funcționarei europene că planul, chipurile, a fost realizat în această privință, în proporție de peste 90%. Adică, noi ar trebui să înțelegem că toate reformele pentru care UE a alocat, anterior, bani enormi, sunt practic îndeplinite? Filip ar fi trebuit să încerce să iasă cu asemenea declarații aici, în Moldova, în fața poporului. Dar, de la tribunele înalte ale UE – totul este posibil.

 

Mai mult dect atît, potrivit șefului Guvernului, foarte curînd va apărea un nou program de asociere cu UE (?) care se află la etapa de elaborare. Trebuie să credem că autoritățile moldovenești vor cere bani și mai mulți sub pretextul acestui document. Și asta, în condițiile în care din 2009 pînă acum, cota de leu a investițiilor europene s-a dus de-a dreptul ”în nisip”, a fost furată de actuala guvernare, motiv pentru care a și fost stopată finanțarea Guvernului Moldovei de către UE.

 

La întrevedere nu au fost evitate discuțiile pe marginea situației din sfera justiției și sectorul bancar. Ne putem doar imagina ce eforturi a depus Filip pentru a încerca să convingă funcționarii europeni că și în aceste domenii reformele se implementează alert. ”Moldova ocupă o poziție geopolitică importantă în estul Europei și vrea să devină, din nou, campion la capitolul reforme în rîndul țărilor ”Parteneriatului Estic””, a menționat Filip.

 

Interesant, despre care trecut campionic (din nou!) în cadrul ”Parteneriatului Estic” vorbește Filip? Îmi aduc aminte, același Filat, care-și ispășește pedeapsa pentru abuz și corupție în timp ce era premier, iubea des să vorbească frecvent funcționarilor europeni despre poziția de lider a Moldovei printre țările Parteneriatului Estic. Într-un anumit moment, pînă și UE a început să aprobe ”istoria de succes”, care, foarte curînd, s-a transformat în ”istoria rușinii”.

 

Da, Moldova a avut perspective bune și chiar poziții de lider în unele domenii, doar că acesta a fost rezultatul lucrului eficient al echipei PCRM în timpul celor opt ani de guvernare. Acest rezultat, însă, a fost redus la zero după accederea la putere în 2009 a coaliției de guvernare.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: