Vă alăturați la flacăra noastră?
РУС. MOLD.
» » Vă alăturați la flacăra noastră?

Vă alăturați la flacăra noastră?

28-10-2016, 14:56
Viziuni: 316
  
Versiunea de tipar   
Vă alăturați  la flacăra noastră?Prim-ministrul Pavel Filip a promis să rezolve problema investitorilor străini

Cum are de gînd să facă acest lucru, șeful Executivului nu a concretizat. Nu cumva va fi instituită pedeapsa cu moartea pentru «comisioane ilegale»? Aici, ca și în cazul lui Bunșa din opera lui Bulgakov, sunt măcinat de mari îndoieli. Cum n-ar fi, Filip i-a îndemnat pe oaspeții comerciali «să bată la ușa Guvernului în cazul în care apar probleme».

 

Cu toate acestea, ne putem aștepta ca ușa Guvernului să nu reziste la năvală, or, problemele actualilor și potențialilor investitori din Moldova sunt cu carul. Despre ele pot vorbi, spre exemplu, reprezentanții companiei germane Draexlmaier, companiei americane Lear Corporation, companiei austriece AVE Energie Ag și mulți alții care au devenit victime în lupta inechitabilă cu birocrația moldovenească coruptă.

 

Pavel Filip a fost înaripat de vizita în Zona Economică Liberă «Bălți», unde conducerea companiei austriece GG Cables & Wires EE, specializată în producerea firelor electrice și cablurilor, și-a anunțat intenția de a extinde capacitatea de producție în Moldova și să construiască o nouă uzină cu suprafața de circa 10 mii de metri pătrați creînd peste 500 de noi locuri de muncă. Ei bine …

 

Istoria «succesului» investițional

 

Îmi aduc aminte că la sfîrșitul anului 2013, compania americană Lear Corporation — cel mai mare producător mondial de huse pentru scaune auto, de asemenea, avea planuri mari, dar, în cele din urmă, a refuzat să mai construiască uzina din Strășeni. Investitorul a decis să strămute producerea din Moldova în Iași, România. Decizia a fost motivată de faptul că «în țară nu se respectă normele legale».

 

Investitorul s-a confruntat cu probleme vamale, atunci cînd inspectorii aplicau în raport cu el măsuri speciale cerîndu-i să achite impozit dublu pentru deșeuri.

 

În afară de aceasta, compania s-a confruntat cu deficitul de cadre. La fabrica din Ungheni, ce aparținea companiei Lear Corporation, nu ajungeau circa 150 de muncitori, pentru că așa și nu s-a reușit identificarea contingentului cu calificarea de rigoare. În acest caz, or bați or nu bați la ușa lui Filip, este puțin probabilă redresarea situației. Numai dacă Filip împreună cu Cabinetul său nu se aliniază pe linia de producere.

 

În același an, compania germană Draexlmaier Automotive din Bălți a declarat că este supusă presiunilor din partea organelor de control fără vreun motiv anume. În rezultat, nemții au fost totuși convinși să rămînă, dar cine știe ce condiții au costat acest fapt.

 

Activînd în Ungheni din anul 2008, compania austriacă AVE Energie Ag se ocupa de colectarea deșeurilor. Însă, a anunțat brusc despre sistarea activității sale în Republica Moldova. Motivul a fost același — debandada birocratică. După ce a vîndut administrației orășenești cota din compania mixtă AVE Ungheni pentru 100 de mii de euro, austriecii au plecat în grabă. Renunțînd la milionul de euro investit în companie.

 

«Mita» —  o noțiune subtilă

 

Evident, un potențial investitor trebuie să fie pregătit pentru risc. Problema constă în gradul acestuia. În țara noastră, climatul investițional este calificat drept nefavorabil sau puțin favorabil. Altfel nici nu poate fi, pentru că climatul este creat de reprezentanții avari ai statului.

 

Chiar și în viziunea unui observator nu tocmai bine pregătit în domeniu, se poate remarca faptul că situația în Moldova este dramatică. Estimările experților sunt diferite, însă, în general, se rezumă la faptul că riscurile sunt din ce în ce mai multe, iar atractivitatea climatului investițional se reduce. Iar în această situație, păstrarea, și, cu atît mai mult sporirea, capitalului este destul de problematică.

 

Omul de afaceri și administratorul companiei de asigurări Sigu-Asigur, Sergiu Certan, menționează că, din perspectiva atractivității investiționale, acum, situația în Moldova este deplorabilă. «În ultimii 15 ani, ea s-a înrăutățit constant», spune el. «Acum, situația este mai rea decît în 2009. În primul rînd este vorba despre starea psihologică a multor oameni, chiar premoniții, tragedii. Nimeni nu poate spune clar cînd se va termina totul și cu ce. Nu sunt clare variantele de depășire a crizei, pînă în prezent nu sunt nici măcar încercări minuscule de a întoarce miliardul furat». În opinia lui, viitorul Moldovei este în izolare absolută, nu se prevăd nici un fel de fluxuri investiționale.

 

Acest fapt este confirmat de datele statistice. Potrivit cifrelor Băncii Naționale a Moldovei, în prima jumătate a anului 2016, fluxul curat al investițiilor străine directe în economia Moldovei a constituit $42,69 mln, de 4,3 ori mai mic în comparație cu aceeași perioadă a anului 2015.

 

Mediul de afaceri local, de asemenea, nu se grăbește să investească în economia moldovenească — cheltuielile au crescut în corespundere cu apetitul birocraților de profil. Unde mai pui că și investițiile legale, de la plata pentru electricitate, cheltuielile pentru materia primă pînă la achitarea impozitelor, crește constant și considerabil. De aceea, mulți încearcă să se reorienteze la vînzări peste hotare.

 

Acum o săptămînă, Pavel Filip s-a adresat antreprenorilor locali aproximativ cu același îndemn — bateți și vi se va deschide. «Îmi doresc schimbări pozitive în mediul de afaceri. Eu vin din comunitatea de business, de aceea, aveți în persoana mea un părtaș care promovează interesele business-ului autohton», a spus el.

 

Dar se creează impresia că, foarte curînd, nu va mai avea cine să bată la ușa Guvernului — nici cei de pe loc, nici cei din afară. Nici n-ar avea de ce. Or, nu mai vor oamenii să investească în economia moldovenească atît timp cît se perindă în ea plahotniuci și filipi.

 

Atît timp cît nu există garanții în ceea ce privește siguranța investițiilor, în schimb există puternicul cuvînt «mită». Atît timp cît activitatea instanțelor de judecată și organelor procuraturii corupte nu sunt orientate spre protecția intereselor investitorilor, ci în direcția diametral opusă. Și atît timp cît sistemul judecătoresc este nu doar corupt dar și neprofesionist. Atît timp cît actele regulatorii sunt modificate frecvent și sunt neconsecvente în aplicare și executare.

 

Atît timp cît serviciile fiscal și vamal sunt netransparente.

 

Atît timp cît lacunele fundamentale în sistemul bancar permite acționarilor să rămînă în zona off shore, iar beneficiarilor finali — neidentificați.

 

Atît timp cît infrastructura rămîne nedezvoltată … Lista poate fi continuată la infinit, însă, principalul impediment îl formează diletanții și hoții care continuă să se afle la cîrma țării.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: