Un stimulent pentru dezvoltare
РУС. MOLD.
» » Un stimulent pentru dezvoltare

Un stimulent pentru dezvoltare

3-11-2016, 16:02
Viziuni: 1 546
  
Versiunea de tipar   
Un stimulent pentru dezvoltareLa opt orașe din Moldova le-a fost atribuit statut de municipiu datorită inițiativei legislative a deputaților în Parlament din partea PCRM

 

Joi, 3 noiembrie, cu votul a 55 de deputați, Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul de lege care prevede atribuirea statutului de municipiu la opt orașe din țară: Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Cahul, Ciadîr-Lunga și Strășeni.

 

Respectivul proiect de lege, inițiat de aleșii poporului din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, este direcționat la dezvoltarea economică a acestor localități din Moldova.

 

Unul din autorii proiectului, deputatul din partea PCRM Elena Bodnarenco, a menționat că statutul de municipiu subînțelege extinderea autonomiei locale, a drepturilor, împuternicirilor și obligațiilor organelor de administrare publică de nivelul întîi.

 

Schimbarea statutului de oraș pe cel de municipiu mai subînțelege relații nemijlocite cu Ministerul Finanțelor în ceea ce privește virarea directă a transferurilor, consiliul raional în rol de intermediar fiind exclus.

 

«De facto, pînă la ziua de astăzi, orașele cu populația de 35-40 mii de oameni, cum sunt Cahul, Soroca și Ungheni, dispuneau de aceleași împuterniciri de care dispun localitățile cu o populație de 1,5-2 mii de oameni. Și asta în situația în care aceste orașe oferă și servicii cu caracter statal, deoarece în ele se află filiale ale unor structuri de stat. Și, clar lucru, autoritățile acestor orașe oferă servicii unui număr mult mai mare de cetățeni. În al doilea rînd, respectivele orașe participă ori au definitivat proiecte de prestare a serviciilor comunale, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, construirea sistemelor de canalizare, a drumurilor, a iluminatului stradal și în localitățile care se află în apropiere nemijlocită de aceste orașe. De exemplu, Soroca, Hîncești, Cahul și Ungheni au participat la proiectul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare pentru extinderea sistemelor de canalizare în teritoriul respectivelor raioane. În acest caz, orașele devin nu pur și simplu unități administrativ-teritoriale — ele devin centre de dezvoltare. Pe viitor, vor deveni centre de prestare populației a unor servicii de calitate înaltă cu caracter statal.


Respectivul proiect de lege prezintă și lista indicatorilor în baza cărora orașul are dreptul să pretindă la statutul de municipiu. Precum și satul — ceea ce nu a fost pînă acum — poate să pretindă la statutul de oraș. De exemplu, sate mari, cum ar fi Congaz, pot obține statutul de oraș.


Proiectul de lege adoptat este primul pas pe calea realizării visului de mulți ani al cetățenilor noștri și al conducătorilor locali.

 

Acum noi lucrăm asupra completării statutului cu împuterniciri suplimentare și, ca urmare, cu o finanțare suplimentară. Comuniștii au prevăzut în acest proiect de lege stabilirea unei norme de defalcare în bugetele locale a impozitului pe venit în mărime de 40%, spre deosebire de 20% prevăzute de legislație în procesul fiscal-bugetar de astăzi. Parlamentul n-a susținut această propunere a noastră. Deci, va fi nevoie să găsim argumente suplimentare pentru a-i convinge pe colegi să lase în orașe mai mulți bani din ceea ce cîștigă locuitorii lor. Și asta pentru că defalcările de la impozitul pe venit înseamnă rețineri din salariul persoanelor care lucrează anume pe teritoriul localității date.


Altfel spus, proiectul de lege adoptat trebuie să devină un stimulent pentru dezvoltarea localităților țării. Participarea la proiecte, îmbunătățirea calității serviciilor oferite, precum și a infrastructurii, în viitor se va reflecta benefic și asupra calității vieții populației. Doar conform practicii mondiale, cu cît e mai ridicat nivelul de urbanizare, cu atît e mai înalt nivelul economic de dezvoltare a țării», a subliniat Elena Bodnarenco.


Este necesar de concretizat că această lege va intra în vigoare, începînd cu 1 ianuarie 2017.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: