Legea privind statutul municipiului Bălți: între minciună și adevăr
РУС. MOLD.
» » Legea privind statutul municipiului Bălți: între minciună și adevăr

Legea privind statutul municipiului Bălți: între minciună și adevăr

16-06-2016, 16:38
Viziuni: 21 026
  
Versiunea de tipar   
Legea privind statutul municipiului Bălți: între minciună și adevărVasili Panciuc: ”Dacă și există o careva logică într-o asemenea dezinformare, ea constă doar în faptul ca să fie creat un ”precedent”, să fie provocat un scandal, și nicidecum să reflecte starea reală de lucruri”

 

În mai multe mijloace de informare în masă electronice a apărut o publicare cu un titlu provocator: ”Usatîi poate fi lipsit de iure de funcția sa de primar de Bălți”, în care se aduce la cunoștința opiniei publice că Guvernul a adoptat un proiect de amendamente la Legea privind statutul municipiului Bălți, acestea referindu-se la reglementarea activității administrației locale din ”capitala de nord”. Mai mult decît atît, deputatul din partea PCRM, Vasili Panciuc, a fost prezentat în cadrul acestei noutăți ca deputat transfug și inițiator al respectivelor amendamente.

 

După cum a declarat Vasile Panciuc, deputat în Parlament din partea Partidului Comuniștilor, într-un comentariu exclusiv pentru comunist.md, însuși titlul știrii, ”Usatîi poate fi lipsit de iure de funcția sa de primar de Bălți”, este cu bună știință unul mincinos și nu are nici o legătură cu legea privind statutul municipiului Bălți. Al doilea moment din știre la care a indicat deputatul din partea PCRM se referă la faptul că ”Guvernul a adoptat amendamente”, ceea ce de asemenea nu corespunde realității.

 

”Guvernul trebuia să examineze proiectul de lege elaborat de grupul de lucru din Parlament, acest grup pregătind proiectul sub conducerea mea. Foarte probabil că Guvernul a și examinat proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți, însă nu acel despre care au vorbit respectivele mijloace de informare în masă. În plus, agențiile de informații au scris că a fost examinat amendamentul referitor la reducerea numărului de locțiitori ai primarului de Bălți, la suprimarea dreptului juridic de a ocupa funcția de primar, și că primarul, chipurile, nu va conduce, ci ”va coordona activitatea organelor puterii locale”. Altfel spus, agențiile au scris niște aiureli”, a comentat Vasili Panciuc.

 

Deputatului din partea PCRM i-a trezit indignarea și ultima frază din această știre, inițial postată pe site-ul noi.md (mai tîrziu revăzută), iar după aceea tirajată de alte mass-media electronice, cum că ”Guvernul a examinat amendamentele deputatului comunist-transfug”.

 

”Cu alte cuvinte, autorul acestor rînduri a vrut să le spună tuturor că Panciuc, chipurile, a pregătit legea care l-ar lipsi pe Usatîi de dreptul de a ocupa funcția de primar. Se creează impresia că știrea a scris-o un om care s-a trezit și n-a înțeles unde se află. Dacă în ea și există vreo logică, aceasta constă doar în faptul ca să fie creat un ”precedent”, să fie provocat un scandal, și nicidecum să reflecte starea reală de lucruri”, a subliniat ex-primarul municipiului Bălți.

 

După cum a comunicat Vasili Panciuc, grupul de lucru pe care îl conduce a elaborat proiectul legii privind statutul municipiului Bălți. Prima variantă, conform spuselor lui, i-a fost înapoiată grupului de lucru cu observații importante din partea direcției juridice a Parlamentului. Proiectul a fost dus la bun sfîrșit, fiind luat în dezbatere și de una din comisiile parlamentare. 

 

”Grupul de lucru este pregătit să prezinte respectivul proiect de lege pentru examinarea lui în prima lectură. El a fost expediat și primăriei orașului Bălți, astfel ca să putem avea și a doua variantă de observații. Adică, e în plină desfășurare un proces normal și firesc de adoptare a legii privind statutul municipiului Bălți, care, printre altele, nu a existat niciodată. Mai mult decît atît, respectivul proiect de lege nu a fost elaborat la hatîrul unei anumite forțe politice, ci în legătură cu adoptarea Legii privind statutul de municipiu de nivelul doi al orașului Bălți.

 

Statutul derivă din legea adoptată de Parlament în anul 2012, conform căreia municipiului Bălți i-a fost conferit nivelul doi. Conferirea nivelului doi oferă dreptul de a elabora unele regulamente ce derivă din Legea cu privire la administrarea publică locală, din Legea cu privire la finanțele publice locale, din Carta Europeană, astfel ca să fie reglementată punctual activitatea atît a Consiliului Municipal Bălți, cît și a însuși primarului”, a încheiat deputatul din partea PCRM, Vasili Panciuc, ex-primar al orașului Bălți.

 

Ecaterina Mîndruскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: