Comuniștii continuă boicotul
РУС. MOLD.
» » Comuniștii continuă boicotul

Comuniștii continuă boicotul

1-11-2016, 14:42
Viziuni: 316
  
Versiunea de tipar   
Comuniștii continuă boicotulCine nu ar deveni președinte al Moldovei pe 13 noiembrie, țara și cetățenii nu vor avea nimic de cîștigat.  Noul șef al statului nu va fi în stare să schimbe nimic: Parlamentul va rămîne același. În acest caz, ieșirea din situație este una singură — alegeri parlamentare anticipate.

Despre aceasta a declarat, în cadrul conferinței de presă din data de 1 noiembrie,  președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova,  Vladimir Voronin.


De asemenea, în cadrul conferinței de presă au mai participat secretarul executiv al CC PCRM Elena Bodnarenco, președintele fracțiunii parlamentare a PCRM Ina Șupac, deputatul Oleg Reidman, jurnalistul și al doilea secretar al CR PCRM a sectorului Buiucani din capitală, Constantin Starîș.

 

În  cadrul conferinței de presă, liderul comuniștilor moldoveni a făcut publică Declarația Comitetului Central al PCRM în legătură cu totalurile I tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016.  Ulterior, fiecare participant și-a expus propria opinie pe marginea acestui subiect și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

 

Personajul lipsit de scrupule

 

Referitor la declarațiile recente a unui candidat la prezidențiale, care a ajuns în turul II de scrutin — Igor Dodon, prin intermediul cărora, liderul Partidului Socialiștilor a lansat un apel, inclusiv către comuniști, să-l susțină, Vladimir Voronin a declarat că Partidul Comuniștilor nu are niciun motiv să-i susțină pe cei care au fost complici la încălcarea Constituției.

 

«Acum patru ani, el împreună cu Greceanîi și Abramciuc au votat pentru Timofti. Iată și tot răspunsul. Altul nici nu poate fi. Atunci cînd el solicită asemenea lucruri trebuie să-și amintească de așa numita lui biografie  politică. Noi nu avem nici un fel de argumente în favoarea susținerii lui Dodon. Mai mult dect atît, în ajunul alegerilor, el a făcut tot felul de declarații, inclusiv, că el și partidul lui vor lupta pentru ca, cît mai curînd posibil, să fie organizate alegeri anticipate. Dar a uitat cu desăvîrșire despre acest lucru. Faptul că ei se numesc socialiști nu înseamnă încă nimic. Noi urmărim politica lor pe care o promovează în societate. Așa că boicotul nu se extinde pe faptul de a susține pe cineva anume. Atitudinea față de Dodon…. Chiar dacă el va veni la guvernare, noi nu ne vom schimba atitudinea față de acest personaj. Noi boicotăm alegerile pentru că ele sunt ilegale, indiferent de cine participă la ele.  Orice participă în aceste alegeri se face complice la încălcarea Constituției. Cum poate fi el susținut?», a spus Vladimir Voronin.

 

De asemenea, Vladimir Voronin a subliniat că pe comuniști nu-i interesează nici un candidat care a a ieșit în turul II  al acestor alegeri anticonstituționale. «Aceste alegeri se desfășoară cu încălcarea Constituției. Timp de patru ani, eu niciodată nu am avut tangențe cu Timofti, pentru că el a fost ales ilegal. Și cu viitorul președinte la fel — nu-i voi strînge mîna», a declarat liderul PCRM.

 

Președintele Partidului Comuniștilor a mai adăugat că noul președinte al Moldovei nu va putea schimba nimic în țară. «Cine nu ar deveni președinte pe 13 noiembrie, nimic nu se va schimba pentru țară și cetățeni. Noul președinte nu va putea schimba nimic. Parlamentul va rămîne același, coaliția la fel. În acest caz, ieșirea din situație este una singură — alegeri parlamentare anticipate.  La timpul lor, comuniștii au deținut majoritatea parlamentară compusă din deputații unei singure formațiuni — PCRM. De aceea, noi reușeam să soluționăm o mulțime de probleme. Iar aceștia nu au putut face nimic», a remarcat Vladimir Voronin.

 

«Noi comuniștii suntem principiali. Și noi suntem unicul partid care-și respectă principiile iată că deja de 23 de ani. Vom continua să ne menținem pe poziții și în continuare. Noi nu facem business din contul politicii. Noi nu ne acomodăm după piesa cuiva. Noi suntem pentru interesele Moldovei și poporului moldovenesc», a concluzionat președintele PCRM.

 

Marioneta politică

 

Referitor la cel de-al doilea candidat care a ieșit în turul II al cursei prezidențiale, Maia Sandu, Vladimir Voronin a remarcat că doamna Sandu nu este o persoană independentă.

 

«Maia Sandu va fi condusă din afară, așa cum este condusă toată Moldova în ultimii 7 ani. În asemenea condiții nici nu poate fi vorba despre edificarea unui stat suveran și independent. Atunci cînd o persoană ocupă asemenea funcție, ea trebuie să se ghideze de interesele naționale, dar nu de cele personale», a declarat liderul PCRM.

 

Deputatul Oleg Reidman a reamintit că fostul ministru al Educației, Maia Sandu, timp de doi ani a închis peste 400 de școli și grădinițe de copii.

 

«Dumneavoastră credeți că tot felul de consilieri internaționali numai ei i-au propus să închidă școli? Se adresau și comuniștilor, insistau să reducem povara socială prin închiderea instituțiilor de învățămînt. Dar Maia Sandu s-a dovedit a fi informată de forțele din afară, iar pentru Republica Moldova acest lucru este inacceptabil.  Aici sunt probleme interne care trebuie să fie soluționate nu de cătr e FMI sau Banca Mondială, nu la indicația unor persoane concrete, ci în baza a cea e se întîmplă în Moldova și a ceea de ce are nevoie poporul moldovenesc. Restul nu reprezintă calități necesare pentru a ocupa funcția de președinte», a remarcat Oleg Reidman.

 

Despre falsificări

 

Răspunzînd la întrebările jurnaliștilor, referitor la multiplele falsificări, de ce PCRM nu a sesizat CEC în legătură cu acest fapt, Vladimir Voronin a remarcat că toate falsificările s-au produs în birourile teritoriale.

 

«Iată la cine avem pretenții. Mai bine citiți legea cu privire la statutul CEC — cine și cu ce se ocupă, cine și ce face în comisiile raionale, în birourile electorale și cine pentru ce răspunde.  Iar dumneavoastră v-ați luat de președinte.  Alina Rusu  este președintele CEC, ea este competentă și profesionistă în pofida faptului că muncește în această funcție relativ de puțină vreme.  Dar rădăcinile sistemului sub forma manipulărilor și falsificărilor lucrează de jos. Noi nu vom contesta rezultatele alegerilor pentru că nu suntem parte a procesului electoral. Despre falsificări trebuie să vorbească cei care au participat la scrutin», a spus liderul PCRM.

 

În legătură cu acest fapt, jurnalistul Constantin Starîș a adăugat că a trezit mirarea și faptul că «niciunul dintre candidații ajunși în turul II nu a depistat nici un fel de încălcări. Ambii reprezintă opoziția și pretind că putem doar visa la o asemenea opoziție».

 

Vîntul fără schimbări

 

Secretarul executiv al CC PCRM, Elena Bodnarenco a atras atenția presei asupra faptului că textul Constituției, la capitolul competențele președintelui și modalitatea de alegere a șefului statului, nu s-a modificat. Adică, a subliniat ea, la ziua de astăzi, în Constituția Moldovei scrie că președintele țării se alege de Parlament.

 

«PCRM subliniază ilegalitatea I tur de scrutin, ilegalitatea celui de-al II-lea tur ce urmează să aibă loc, ilegalitatea alegerilor președintelui Republicii Moldova în general. Și în aceste condiții noi ne exprimăm regretul profund și compătimire pentru cetățenii Republicii Moldova care s-au prezentat la alegeri, care prin voturile lor  au susținut guvernarea de care s-au săturat și care-și bate joc de ei, care nu ia în calcul problemele cu care se confruntă oamenii. 

 

Presa a reflectat pe larg campania electorală, însuși alegerile. Presa a arătat ochii cetățenilor Republicii Moldova, care, pe 30 octombrie, priveau cu încredere, cu speranță în viitor. Ei vorbeau despre faptul că așteaptă de la președinte pensii de două mii de lei, salarii de cinci mii de lei, pentru ca apropiații lor să revină în Republica Moldova și pentru ca familiile moldovenești să se reîntregească. Cu mare părere de rău, vor trece trei luni, jumătate de an, un an, dar nimic nu se va schimba în viața cetățenilor Moldovei. Și noi vă propunem, mult stimați reprezentanți ai presei, să întrebați cetățenii, spre exemplu, în aprilie, cînd trebuie să aibă loc indexarea pensiilor, ce s-a schimbat în tot acest timp», a remarcat Elena Bodnarenco.

 

Jocurile și scenariile regimului

 

Ina Șupac, președintele fracțiunii parlamentare a PCRM, a declarat că după ce a capturat toată puterea în țară, inițial, Partidul Democrat «își făcea multe griji și se temea că la plenara Comitetului Central din 3 septembrie, comuniștii vor adopta singura decizie corectă — boicotarea alegerilor prezidențiale ilegale».

 

«Lor le era frică de îndemnul comuniștilor. Iar acum noi înțelegem de ce. Pentru că ei, de la bun început, înțelegeau, bazîndu-se inclusiv pe sondajele lor de opinie secrete, că boicotarea va reuși, că aceste alegeri pot eșua. Ei înțelegeau că nu vor reuși să pună în aplicare propriul lor scenariu. Iar astăzi noi vedem rezultatele: la alegeri au participat mai puțin de 50 la sută din alegători. În timp ce toate sondajele de opinie arătau că nu mai puțin de 80 la sută din cetățenii țării pledează pentru alegerile directe ale șefului statului», a subliniat Ina Șupac.

 

Șefa fracțiunii PCRM a reamintit că rata de participare la ultimele alegeri prezidențiale directe — în 1996, în primul tur a constituit 63,13 la sută, în turul II — 71%. Analizînd rata de participare a alegătorilor,  în ultimii cinci ani, la scrutinele locale și parlamentare, Ina Șupac a menționat că în toată această perioadă, la urnele de vot s-au prezentat circa 58 la sută din alegători. 

 

«Și pînă în 2010, conform tuturor normelor democratice, rata de participare la toate alegerile a fost de cel puțin 50%.  Anume această putere, în 2010, în ajunul referendumului, speriindu-se de îndemnul comuniștilor de a-l boicota, a redus pragul pînă la 33%. În Franța, Macedonia, Bulgaria, Rusia, Belarus — rata de participare la alegerile directe ale președintelui este de cel puțin 50 la sută. În legătură cu acest fapt, noi rugăm acele forțe politice care se declară că reprezintă opoziția să se determine — sunteți consecvenți ori nu? Sunteți de acord cu acea decizie a puterii din 2010 cu privire la reducerea ratei de participare? Noi comuniștii nu suntem de acord. Noi considerăm ca rata de participare trebuie să fie de cel puțin 50 la sută. Potrivit regulilor democratice și firești  ale  jocurilor și scenariilor, alegerile au eșuat», a declarat Ina Șupac.

 

Potrivit președintei fracțiunii PCRM, anume acum au devenit clare motivele pentru care democraților «le-a fost frică de îndemnul de a boicota scrutinul». Pe de o parte, a subliniat Șupac, boicotarea a reușit.

 

«Ce au făcut democrații pe ultima sută de metri pentru ca, cel puțin, să încerce să trezească interesul alegătorilor care au fost de acord cu concluziile comuniștilor precum că aceste alegeri sunt ilegale, că s-au desfășurat cu încălcarea Constituției, iar participarea în alegeri presupune complicitate la crimă? Ei au înțeles că o pot termina rău, că-și pot pierde legitimitatea.  Și anume din această cauză, miercuri, cetățeanul Marian Ilici Lupu, cu jumătate de oră înainte de conferința de presă, a aflat că trebuie să anunțe despre retragerea candidaturii sale din cursă. Să lăsăm la o parte întrebarea de ce  această chestiune nu a fost abordată la Consiliul Național al PDM, ci s-a decis într-un cerc restrîns de persoane. S-a făcut acest lucru din simplu motiv că Partidul Democrat înțelegea perfect: pentru a acapara mințile cetățenilor care nu vor să participe la alegeri, alegînd să le boicoteze, este necesar de a propune o ordine de zi geopolitică falsă, să încerce să joace pe divizarea societății între Vest și Est.


Cum poate fi explicat faptul că pe ultima sută de metri, PDM a început să folosească tot felul de zvonuri mincinoase și manipulări? În mod special, joi și vineri, postul TV Prime a difuzat un reportaj în care se spunea că partidul Comuniștilor, chipurile, a renunțat la ideea boicotului și, chipurile, își îndeamnă alegătorii să-și dea voturile pentru un anumit candidat. PCRM nu va lăsa asta așa pur și simplu, noi pregătim o sesizare corespunzătoare atît pentru postul TV Prime cît și pentru CCA.


Considerăm că este inadmisibil cînd un anumit post de televiziune manipulează, cînd își începe blocurile de știri cu reportaje în care participă foști comuniști, care au fost excluși din rîndurile PCRM, după care arată cadre de la conferința de presă precedentă, la care a participat conducerea PCRM. Burtiera din acest reportaj, anunța despre faptul că comuniștii, chipurile, îl susțin pe Dodon. Noi solicităm surselor de informare în masă să nu mai permită asemenea momente manipulatoare pe viitor.

 

Cum poate fi explicat faptul că Partidul Democrat, acaparînd puterea în țară, a recurs în ziua votării la diverse momente falsificatoare? Și noi suspectăm că a fost aruncat un anumit procent anume pentru a lăsa să se înțeleagă că cineva totuși s-a prezentat la vot. O parte din cetățeni a cedat în fața provocărilor și manipulărilor. Astăzi, numai lenoșii nu repetă teza că Moldova este un stat capturat. Noi am avertizat despre problemele în sectorul bancar. Peste trei ani a fost furat miliardul. Societatea a aflat despre acest lucru la trei luni după alegerile parlamentare.

 

PCRM amintește cetățenilor cu privire la  poziția sa — despre caracterul ilegal al alegerilor prezidențiale directe. Dacă și este necesar de a alege un președinte, acest lucru trebuie să fie făcut așa cum scrie în Constituția țării: or, prin referendum, sau în Parlament cu votul a cel puți 68 de deputați», a concluzionat Ina Șupac.

 

Responsabili pentru eșec

 

Crima, care a început să fie comisă pe 4 martie și va fi săvîrșită la 13 noiembrie anul  curent, a afectat toată societatea Republicii Moldova și tot sistemul ei statal, a ordinii constituționale și nu poate fi divizată în faze. Despre aceasta a comunicat în luarea sa de cuvînt din cadrul aceleiași conferință de presă, deputatul PCRM, Oleg Reidman.

 

«Alegerile așa numitului președinte Timofti cu încălcări grave ale Constituției, a trezit indignarea oamenilor și le-a generat dorința de a-și alege singuri șeful statului. De ce s-a retras Marian Lupu din cursa electorală? Pentru că dacă, prin toate adevărurile și neadevărurile se reușea a-l instala în fotoliul de președinte, aceasta ar fi fost responsabilitatea totală și absolută a Partidului Democrat pentru tot eșecul din Moldova. 

 

De aceea, astăzi, Partidul Democrat care deține și coordonează toată coaliția încearcă să se cam spele de responsabilitate. Aceste alegeri sunt o încercare de a fugi de responsabilitate, de a o împărți inclusiv pe seama celor care au participat în această cursă. Și toate acestea se fac cu încălcarea Constituției.


Noi spunem că boicotăm alegerile pentru a nu fi complici la această crimă.


De aceea nu există nici un fel de încredere pentru aceste alegeri nici din punct de vedere al procedurii, nici din perspectiva conținutului și legitimității și comuniștii vor continua boicotul», a conchis Oleg Reidman.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: