Cu ajutorul autorităților, problema asigurării cu apă se agravează din nou, în special — în capitală
Vara anului trecut a fost cît pe ce să devină una fatală pentru Chișinău. De cîteva ori, nivelul apei în rîul Nistru a scăzut pînă la limita critică de opt metri, iar nivelul mediu pe timp de vară nu ajunge nici măcar nouă metri iată că deja de cîțiva ani. Fără apă riscă să rămînă nu doar capitala Moldovei dar și toate orașele care sunt alimentate de apă din rîul puternic de cîndva, inclusiv, regiunea Odessa. Circa jumătate din cetățenii Republicii Moldova beau apă din rîul Nistru.
Experții au menționat drept unul dintre motivele înnămolirii Nistrului — seceta. Este și firesc, componenta meteorologică joacă un rol important în acest proces. Cu toate acestea, Nistrul își pierde fin forțe și «grație» acțiunilor omului.
Problema înnămolirii rîului Nistru trebuia să fie soluționată încă de ieri și nu doar în interiorul țării, dar și la nivel internațional. În mare parte, seceta hidrologică este provocată de reducerea volumului debitului la stația hidroelectrică de acumulare din Novodnestrovsk, care consumă volume mari de apă și face parte din lista celor mai mari stații hidroelectrice din lume.
Situația, deja, de pe acum este deplorabilă, însă, se agravează și mai mult pe fundalul intenției Ucrainei de a mai construi pe Nistru alte șase centrale hidroelectrice. Acum cîteva zile, conducerea Apă-Canal și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest fapt și a avertizat că asemenea acțiuni din partea vecinilor noștri vor genera nu doar reducerea nivelului apei dar pot influența și asupra calității apei. Administrația Apă-Canal Chișinău ne-a liniștit cu faptul că, la etapa actuală, locuitorii capitalei nu au motive de îngrijorare, pentru că nivelul apei în rîul Nistru atinge nivelul de 9, 2 metri. Cu toate acestea, vara vine în doar cîteva luni și este foarte posibil ca și vara următoare să fie una secetoasă.
Și, din cîte se pare, motive de îngrijorare sunt și ele există de mai multă vreme. Atunci cînd apa va dispărea din rețelele de alimentare din capitală, se vor începe a bate alarmele, însă, va fi, deja, mult prea tîrziu.
Deja acum, din cauza activității hidrocentralei de la Novodnestrovsk, nivelul apei s-a redus, în afară de aceasta, din cauza variației regimului de temperatură se produce înnămolirea rîului, îmburuienarea acestuia, iar pe timp de iarnă, multe sectoare ale rîului nici nu mai îngheață, nu se produce autopurificarea rîului.
Edificarea a încă a șase hidrocentrale electrice pe teritoriul Ucrainei nu va permite realizarea proiectului moldovenesc cu privire la asigurarea cu apă potabilă din rîul Nistru a încă șapte centre raionale din Moldova. Lucrările sus menționate vor duce la ceea că Nistru riscă să se transforme din cel mai mare rîu moldovenesc într-un simplu rîuleț. Asupra acestui fapt a atras atenția, în cadrul unei emisiuni televizate, secretarul CC PCRM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova - Elena Bodnarenco, ex-primar al orașului Soroca.
«Autoritățile ucrainene au anunțat deja desfășurarea unui tender pentru pregătirea documentației de pre-proiect pentru construcția celor șase centrale hidroelectrice», a explicat Elena Bodnarenco. — «Această problemă a fost examinată la nivelul Ministerului Ecologiei de la Chișinău și eu personal am expediat o interpelare pe marginea acestui subiect pe adresa Guvernului Republicii Moldova. Informația a fost examinată de comisia parlamentară. Însă, din păcate, autoritățile ucrainene nu au aceeași opinie pe marginea acestei chestiuni. Ucraina consideră că edificarea hidrocentralelor electrice suplimentare o va ajuta să devină mult mai independentă pe plan energetic. Cu toate acestea, în Ucraina, un șir de localități sunt îngrijorate de această problemă și și-au exprimat, deja, nemulțumirea în legătură cu acest fapt».
«La etapa actuală ar trebui să urmeze adresări la tribunalul internațional, Fondul Ecologic Mondial, Organizația Mondială a Sănătății, la aceeași Organizație a Națiunilor Unite, care a recunoscut dreptul omului să fie asigurat cu apă potabilă de calitate. Eu, neapărat, voi ridica această întrebare în Parlament chiar la prima ședință la care se va anunța ora Guvernului. Împreună cu fostul deputat Oleg Mantorov, noi am fost autorii proiectului de lege conform căruia Ziua Nistrului a fost inclusă în registrul sărbătorilor naționale. Asta înseamnă că noi trebuie să atragem o atenție deosebită acestui rîu, să subliniem semnificația lui deosebită pentru țara noastră. Nistrul este rîul pe malul căruia am crescut eu. Soroca este orașul meu natal. Nistru este și comoara noastră națională și eu voi acorda soluționării acestei probleme atîta timp cît voi putea», a subliniat deputata Bodnarenco.
Așa deci, pentru soluționarea acestei probleme se impune necesitatea unui dialog interguvernamental între Moldova și Ucraina. În cazul dat, Ucraina își soluționează problema securității energetice și, în mare parte, nu avem ce să-i reproșăm. În această situație, Moldova, mai exact poporul ei, este partea vătămată care trebuie să demonstreze că apa potabilă este un necesar mult mai mare pentru om decît energia electrică. Însă, pentru ca să nu ne certăm, într-adevăr, trebuie să implicăm în procesul de soluționare a acestei probleme structurile internaționale de drept. Acum, pînă cînd nu este prea tîrziu. Acum Europa să demonstreze prin fapte umanismul și dragostea față de om.
De altfel, umanismul european atît de lăudat este caracterizat de faptul că presupusa construcție a celor șase hidrocentrale electrice pe Nistru va fi creditată preponderent de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare. Construcția a șase centrale hidroelectrice se estimează la 1, 1 miliarde de euro. Și în situația dată, în lupta pentru salvarea Nistrului pe ring se confruntă ecologiștii și finanțatorii europeni. Cum credeți, cine va învinge?
Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно