Oameni ai unor fapte reale
РУС. MOLD.
» » Oameni ai unor fapte reale

Oameni ai unor fapte reale

16-02-2017, 17:43
Viziuni: 829
  
Versiunea de tipar   
Oameni ai unor fapte realeDatorită reprezentanților administrației locale din partea PCRM, la Soroca au fost date în exploatare locuințe sociale pentru tineri specialiști și pentru un șir de alte categorii ale cetățenilor

De ce are cea mai mare nevoie un om? În primul rînd, de o casă confortabilă și o familie prietenoasă. Iar în lumea modernă de astăzi, problema spațiului locativ este legată și de asigurarea dreptului oamenilor la condiții demne de trai. În capitala noastră, fondul de spațiu locativ crește ca pe drojdii. Pe cînd situația din centrele raionale e cu totul alta. În majoritatea cazurilor, pentru a obține realizarea unor proiecte legate de soluționarea problemei spațiului locativ, este nevoie de un conducător competent, energic și capabil să unească în jurul său oameni care să-i susțină ideile și să le poată realiza în fapt.


În unul din sectoarele orașului Soroca, în anii 80 ai secolului trecut se planifica construirea a cinci blocuri de locuit cu nouă etaje. Dar, spre sfîrșitul lui 1989, s-a reușit definitivarea doar a două din acestea. Planurile construirii în continuare și a finisării construcțiilor de acum ridicate s-au prăbușit împreună cu sistemul sovietic. A început o perioadă de stagnare. Treptat, se ruina și infrastructura acestor blocuri.


În anul 2003, primăria orașului Soroca a primit invitația să participe la prima etapă a unui proiect de construire a locuințelor sociale, propus de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare. Dar în legătură cu faptul că autoritățile orășenești nu aveau atunci posibilitate să aloce prima cotizație, au renunțat să participe la respectivul proiect. S-a decis ca blocurile care începuse să fie construite să fie scoase în vînzare. Dar cumpărători nu se găseau. Nu s-au găsit chiar nici atunci cînd prețul inițial a fost micșorat de două ori.


Oameni ai unor fapte realeÎn 2011, primar al orașului Soroca a fost ales comunistul Elena Bodnarenco, iar în consiliul orășenesc Soroca fracțiunea comuniștilor a obținut majoritatea mandatelor de consilier. Programele electorale cu care Partidul Comuniștilor participă în campaniile electorale întotdeauna poartă un caracter social. Lipsa de spațiu locativ și a unui loc de lucru sunt, de cele mai multe ori, cauza migrației oamenilor și, în primul rînd, a tinerilor. Conștientizînd această problemă, comuniștii din Soroca au început să se preocupe în mod serios de problemele de asigurare cu spațiu locativ a tinerilor din oraș. Au fost identificate 104 de familii tinere, la care li s-au pus la dispoziție loturi de pămînt de 0,6 hectare pentru construirea unor case individuale. Administrația orașului a început să se ocupe și de construcțiile nefinisate. La începutul lui 2012, expira termenul de prezentare a cererilor de participare la a doua etapă a proiectului BERD în domeniul construirii locuințelor sociale. Unul din orașele care au prezentat mai înainte o asemenea cerere a renunțat să participe la respectivul proiect și primăria orașului Soroca a reușit, cum se spune, «să sară în tren» chiar în ultima clipă.


De fapt, rar cine credea că se va reuși. Se cerea să se acționeze rapid și cu toată fermitatea posibilă, deoarece, pentru pregătirea cererii, a fost oferit un termen doar de cinci zile. În aceste zile urma să fie actualizat proiectul tehnic, să fie făcută expertiza tehnică a clădirilor, de rezultatul căreia depindea ulterioara construcție, precum și să fie determinate terenurile adiacente. Adunînd pachetul de documente necesare, administrația orașului Soroca a depus cererea.


A fost o victorie mult dorită. Urma soluționarea multor probleme și, în ultimă instanță, transpunerea visului într-un fapt real. Costul total al proiectului a fost de 37 mln 800 mii de lei, dintre care două treimi — un credit din partea BERD, iar a treia parte a costului — alocare din partea autorităților locale. Costul clădirilor, al pămîntului, al documentației tehnice și de expertiză a fost de 11 milioane de lei, și anume această sumă a alcătuit partea de cotizație a consiliului orășenesc. Deoarece, conform legislației Republicii Moldova, sunt creditate doar consiliile raionale, prin decizia consiliului orășenesc Soroca, pentru perioada construirii și finisării lor, blocurile respective au fost transmise la balanța consiliului raional Soroca, care și el a alocat suplimentar 3 milioane de lei.


Astfel, lucrările de construcție au luat start. S-a început cu instalarea rețelelor inginerești, cu așezarea ferestrelor și a ușilor, a acoperișurilor, au fost termoizolați pereții. Iar lucrările de finisare i-au revenit noii administrații a orașului și a raionului.


Oameni ai unor fapte realeJoi, 16 februarie 2017, visul sorocenilor a devenit fapt real. Chei de la apartamente noi au primit 72 de familii, pentru care, pînă nu demult, locuința proprie era un vis irealizabil. Și iată-le în aceste locuințe cu încălzire autonomă, cu toate comunicațiile necesare, cu ventilație, cu control al eventualei scurgeri de gaze.


Spațiul locativ social este destinat tinerilor specialiști cu vîrsta de pînă la 35 de ani, care lucrează în domeniul educației, medicinii, în organele de protecție socială și de administrare a raionului. Beneficiari de asemenea locuințe au devenit educatori de la grădinițele de copii și pedagogi de la instituțiile de învățămînt din oraș și raion, lucrători medicali, lucrători din serviciile sociale ale raionului, funcționari de stat de la primăria orașului și din aparatul președintelui raionului. 10% din numărul locuințelor a fost oferit familiilor care educă copii cu nevoi speciale, alte 10% — unor orfani cu vîrsta de la 18 pînă la 21 de ani, familii cu mulți copii și mame singuratice, care educă nu mai puțin de doi copii.Oameni ai unor fapte reale


Intrînd în aceste locuințe și amenajîndu-le, familiile, în conformitate cu contractele încheiate pentru un termen de cinci ani, vor achita o plată de arendă, din contul căreia va fi rambursat creditul. Plata de arendă pentru un apartament cu două camere constituie suma de 492 de lei lunar, pentru un apartament cu trei camere — 627 lei.


De la 1989 încoace, la Soroca nu au fost realizate proiecte de proporții atît de mari.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: